Yanlışlıkla Silme Sonrası GoPro Kurtarma Yardımı Gerekli

Yedeklemeden önce GoPro cihazımdaki görüntüleri yanlışlıkla sildim ve dosyaları kurtarmanın bir yolu olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Bu videolar gerçekten çok önemli ve verilerin üzerine yazılmadan önce uygulanabilecek en iyi GoPro kurtarma yöntemleri, yazılımlar veya atılması gereken adımlar hakkında tavsiyeye ihtiyacım var.

Ben de bunu yaşadım ve evet, berbat bir durum. Eve geliyorsun, GoPro’yu bağlıyorsun ve önem verdiğin klipler ortada yok. Görüntüler silindiyse ya da kart biçimlendirildiyse, kurtarma için hâlâ iyi bir şans var. Bundan sonra ne yaptığın, çoğu kişinin düşündüğünden daha önemli.

İlk olarak, karta dokunmayı bırak

En iyi ihtimali istiyorsan, SD kartı hemen kullanmayı bırak.

Üzerine daha fazla video çekme. Tekrar biçimlendirme. Arama sonuçlarında bulduğun rastgele düzeltme araçlarını çalıştırma. Birçok durumda video verisi hâlâ orada durur. Sorun, görüntünün kendisi değil, dizinin kaybolmuş olmasıdır. Üzerine yeni veri yazıldığında, bazı parçaları kalıcı olarak kaybedersin.

Kurtarma yazılımı çalıştırmadan önce, bazen cevap aptalca derecede basit ve kolay olduğu için önce sıkıcı şeyleri kontrol ederdim:

1. Aboneliği kullanıyorsan ve Otomatik Yükleme açıksa GoPro bulut hesabına giriş yap.
  2. Çöp Kutusu veya Son Silinenler bölümünü kontrol et.
  3. Kartı tekrar kameraya tak ve GoPro’nun dosyayı kendi kendine onarmaya çalışıp çalışmadığına bak.
  4. Farklı bir kart okuyucu, başka bir USB portu veya ikinci bir bilgisayar dene.
  5. SD kartın Windows’ta Disk Yönetimi’nde veya macOS’ta Disk İzlencesi’nde görünüp görünmediğine bak.

Kart hiç görünmüyorsa, bağlantısı sürekli kopuyorsa veya fiziksel olarak hasarlı görünüyorsa, ben orada dururdum. Bu artık normal bir silme vakası olmaktan çıkar ve donanım arızasına benzemeye başlar. Farklı sorun, farklı çözüm.

GoPro kurtarma neden fotoğraf kurtarmadan daha sinir bozucu

Bu kısım insanları hazırlıksız yakalıyor. Kamera videosunu kurtarmak, çoğu zaman fotoğrafları veya ofis dosyalarını geri getirmekten daha zordur.

GoPro görüntüleri karta parça parça yazılır. Bu yüzden dosya sistemi hasar gördüğünde veya silindiğinde, kurtarma uygulamasının klibi dağılmış parçalardan yeniden oluşturması gerekir. Birçok araç bir MP4 adı bulur ama yine de sana takılan, yarıda kesilen veya hiç açılmayan bozuk bir dosya verir. Bunu aksiyon kamerası kartlarında ve drone kartlarında birden fazla kez gördüm. Aynı karmaşa.

İlk neyi denerdim

Silinmiş, biçimlendirilmiş veya mantıksal olarak bozulmuş GoPro kartları için ben Disk Drill ile başlardım.

Nedeni basit. Gelişmiş Kamera Kurtarma modu, dosya parçalanmasının sorun olduğu GoPro, drone ve araç kamerası gibi cihazlardan gelen görüntüler için geliştirildi. Kökeni, insanların tam da bu iş için eskiden paylaştığı GoProRecovery ve CnW Recovery araçlarına dayanıyor. Bu yöntemler sonunda Disk Drill içine katıldı ve benim gördüğüm kadarıyla, parçalanmış videoları genel dosya kurtarma taramalarından daha iyi işliyor.

Windows veya Mac’te izleyeceğim adımlar

1. SD kartı GoPro’dan çıkar.
  2. Bir kart okuyucu ile doğrudan bilgisayara bağla.
  3. Disk Drill’i aç.
  4. SD kartı seç.
  5. Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seç.
  6. Taramayı başlat.
  7. Bulduğu videoları önizle.
  8. Dosyaları farklı bir sürücüye kurtar.

Önemli kısım, kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydet. Aynı karta geri değil. Bunun bariz geldiğini biliyorum ama insanlar hâlâ yapıyor.

Önizleme özelliği çok yardımcı olur. Bir klip kurtarmadan önce temiz şekilde önizlenebiliyorsa, şansın daha iyidir. Kart tarama sırasında okuma hataları veriyorsa veya bağlantısı kopuyorsa, önce bire bir yedek alır ve onun yerine yedeği tarardım. Orijinal kartta daha az yıpranma, daha az risk.

Mac’te de aynı akış. Kart okuyucu, uygulamayı aç, tara, önizle, başka bir sürücüye veya klasöre geri yükle.

Yazılımla uğraşmayı ne zaman bırakırdım

Bazı durumlar kendin yap kurtarma için kötü ihtimallerdir. Bunlardan biri oluyorsa, ben bir kurtarma laboratuvarına yönelirdim:

1. SD kartta fiziksel hasar var.
  2. Hiçbir bilgisayar kartı tanımıyor.
  3. Tarama sırasında bağlantısı tekrar tekrar kopuyor.
  4. Hızla ısınıyor.
  5. Görüntüler deneme yanılma istemeyecek kadar önemli.

Zor yoldan öğrendim ki arızalı bir kartta tekrar tekrar tarama denemeleri zararsız değildir. Kart kararsızsa, her ek okuma bir kumardır.

En iyi senaryo

Bu basit bir silme veya biçimlendirme işiyse, bunlar genelde daha temiz vakalardır. Görüntüler kaybolduktan sonra kart kullanılmaya devam edildiyse kurtarma ihtimali düşer. Büyük ölçüde dokunulmadan kaldıysa, videolarının kurtarılabilir olma ihtimali hâlâ fena değil.

@mikeappsreviewer ve @reveurdenuit’in söylediklerine bir şey eklerdim: görüntülerin kamerada mı yoksa bilgisayarda mı silindiğini kontrol edin. Bu, kurtarma olasılığını gerçekten biraz değiştirir. GoPro bazen basit silmelerden sonra kart yapısını, masaüstünde yaşanan garip kopyalama kesintilerinden sonrakine göre daha temiz bırakır; bu tür durumlarda yarım yazılmış dizinler ve var gibi görünüp doğru şekilde açılamayan klipler ortaya çıkabilir.

Ayrıca, “düzeltmesi için her zaman kamerayı deneyin” tavsiyesine biraz katılmıyorum. Dosyalar çok önemliyse, kartın kararlı olduğunu zaten doğrulamadığınız sürece kartı tekrar tekrar takıp GoPro’nun bir şeyler yapmasına izin vermezdim. Kameralar sorunlu depolama ortamları konusunda biraz aptal olabiliyor.

Her zamanki tarama tavsiyesine ek olarak benim yapacaklarım:

1. Sahte veya arızalanmakta olan bir microSD’den şüpheleniyorsanız, H2testw veya F3 gibi bir şeyle kartın gerçek kapasitesini ve sağlığını kontrol edin.
  2. Kurtarılan dosyalar oynatılamıyorsa, işe yaramaz olduklarını varsaymadan önce onları MediaInfo veya ffprobe ile inceleyin.
  3. Aynı GoPro ayarlarından alınmış başka bir örnek klibi kullanarak untrunc veya özel bir MP4 onarım uygulamasıyla ham akışları kurtarmayı deneyin.
  4. Bölünmüş bölüm dosyalarına dikkat edin. GoPro uzun kayıtları sık sık parçalara böler, bu yüzden “kayıp” görüntüler aslında sadece başka bir dosya adının altında duruyor olabilir.

Disk Drill burada hâlâ mantıklı bir seçim, özellikle GoPro video kurtarma için, ama ben kurtarma ve onarımı iki ayrı iş olarak ele alırdım. Önce verileri geri alın, sonra gerekirse oynatmayı düzeltin.

Daha gerçek dünya odaklı bir tartışma istiyorsanız, şu başlık fena değil:
silinmiş GoPro ve SD kart videolarını kurtarmak için Reddit’teki en iyi tavsiyeler

Asıl önemli şey: kartı kullanmayı bırakın. Her yeni klip, eskisi için adeta küçük bir cenaze.

Görüntüler önemliyse, önce SD kartın bir imajını alın. Bu konuda @mikeappsreviewer’dan biraz farklı düşünüyorum. Sağlıklı bir kart için doğrudan orijinal kartı taramak sorun değildir, ancak önce imaj almak size temiz bir çalışma kopyası sağlar ve kaynağın yıpranmasını önler. Windows’ta USB Image Tool veya HDD Raw Copy kullanın. Mac’te dd ya da terminalle daha az uğraşmak istiyorsanız bir GUI imaj aracı kullanın.

Bundan sonra kartla değil, imajla çalışın.

GoPro klipleri için dosya oyma, ada dayalı kurtarmadan daha iyi sonuç verir. MP4 ve LRV dosyaları genellikle klasör bilgisini kaybeder, ancak üzerine yazılana kadar video blokları kartta kalır. Bu yüzden genel silme geri alma araçları bazı şeyleri kaçırır veya bozuk klipler döndürür. Disk Drill burada sağlam bir seçimdir; bunun başlıca nedeni, kamera odaklı taramasının parçalanmış aksiyon kamerası görüntülerini birçok eski tip kurtarma uygulamasından daha iyi işlemesidir.

İnsanların atladığı birkaç nokta daha:

1. .LRV ve .THM dosyalarını kontrol edin. Bunları bulursanız, ana MP4 büyük olasılıkla vardı ve bazı bölümleri hâlâ kurtarılabilir olabilir.
  2. Bulunan dosyaları boyuta göre sıralayın. Büyük ve bitişik dosyaların oynatma şansı daha yüksektir.
  3. Kurtarılan bir MP4 açılmıyorsa, aynı GoPro modelinden ve aynı ayarlardan alınmış başka bir klibi referans olarak kullanarak bir video onarım aracıyla onarmayı deneyin.
  4. Kart hızlı biçimlendirildiyse, kurtarma ihtimali hâlâ makuldür. Tam biçimlendirme daha kötüdür.

SD kart araçlarına dair iyi bir genel bakış istiyorsanız, buna göz atmaya değer:
silinen GoPro dosyaları için en iyi SD kart video kurtarma yazılımı

Kısa sürüm. Kartı kullanmayı bırakın. Klonunu alın. Klonu Disk Drill ile tarayın. Başka bir sürücüye kurtarın. Kart bağlantıyı keserse veya okuma hataları verirse, onunla uğraşmayı bırakın ve bir laboratuvara gönderin.