Yalnızca Bir Fotoğraf Düzenleyici Uygulaması Tutabilseydiniz, Hangisi Olurdu?

Telefon değiştirdim ve fotoğraflarımın farklı uygulamalara dağılmış olduğunu fark ettim; albümler, etiketler ve yedekler her yere yayılmış durumda. Yalnızca kullanımı kolay, güvenilir ve büyük bir fotoğraf arşivini yönetmek için iyi olan tek bir fotoğraf düzenleyici uygulama kullanmak istiyorum. Depolama, sıralama ve uzun vadeli yedekleme için en iyi fotoğraf düzenleyici uygulamayı seçmeme yardımcı olacak öneriler arıyorum.

Yaklaşık 20.000 fotoğraf ve videoda duvara tosladım. Bir süre sonra kütüphaneyi düzenli tutacakmışım gibi davranmayı bıraktım. Bir hafta sonu gezisi, bir doğum günü yemeği, köpeğin birkaç saçma seri çekimi derken bir anda orada birkaç yüz öğe daha birikmiş oluyordu.

Apple Photos biraz yardımcı oldu, bir bakıma. Bir süre sonra birebir kopyaları buluyor. Benim sorunum aradaki dağınık kısımdı. Aynı gün batımının dört karesi. Aynı çocuk gülümsemesinin sadece birinin işe yaradığı altı versiyonu. Sonra depolama meselesi de üstüme gelmeye başladı. Büyük videolar, eski ekran görüntüleri, bir daha hiç izlemediğim Live Photo’lar. Sessizce birikip durdular.

Bir sürü temizleme uygulaması denedim. Telefonda tuttuğum uygulama Clever Cleaner oldu. Onu gösterişli hissettirdiği için tutmadım. Kullandığım için tuttum, sonra bir hafta sonra tekrar kullandım ve kütüphanem çekmeceye tıkılmış ıvır zıvır gibi hissettirmemeye başladı.

Şimdi yaptığım şey oldukça basit:

1. Haftada bir Smart Cleanup çalıştırıyorum. Kopyaları ve yalnızca birine ihtiyaç duyduğum benzer fotoğraf kümelerini yakalıyor.
  2. En büyük videoları fark etmek için Heavies bölümünü kontrol ediyorum. Oradan, siliyorum ya da hâlâ saklamak istiyorsam boyutlarını küçültüyorum.
  3. Bir yerde beklerken takılı kalırsam Swipe Mode’u beş on dakika açıp yakın zamandaki şeyleri ayıklıyorum.
  4. Birkaç haftada bir ekran görüntülerini topluca siliyorum.
  5. Hareketli kısmı umursamadığımı bildiğimde eski Live Photo’ları normal durağan görsellere çeviriyorum.

Bu rutin küçük görünüyor. Hiç bitiremediğim o büyük Ben bu gece tüm kütüphanemi organize edeceğim seanslarından daha iyi işe yarıyor.

Hâlâ uğraştığım karmaşaya göre birkaç başka uygulama da kullanıyorum.

Slidebox, albümleri hızlıca halletmek istediğimde açtığım uygulama. Kaydırmalı düzen, en azından benim için, Apple Photos’tan daha hızlı hissettiriyor. Bir tatili, bayramı ya da aile etkinliğini düzenliyorsanız, menüler arasında dokunup durmaktan çok tasarruf sağlıyor.

Mylio Photos daha çok cihazlar arası sorun için. Her şeyde bulut depolamaya yaslanmadan aynı kütüphanenin iPhone, iPad ve bilgisayar arasında akmasını istediğimde kullandım. Arama da kolaylaştı çünkü yapay zekâ etiketleri büyük kütüphanelerde fena olmayan bir iş çıkardı.

Birkaç alışkanlık beklediğimden daha önemli çıktı. Bulanık çekimleri çektikten hemen sonra siliyorum. Bir geziden dönersem, albüm yapmayı düşünmeden önce partiyi temizlemek için on dakika harcıyorum. Ekran görüntüleri de öyle, onlar aylarca ortalıkta dururdu. Şimdi kendi çöplüklerine dönüşmeden önce temizliyorum.

Benim için bu kombinasyon işe yaradı. Clever Cleaner, Apple Photos’un hâlâ zayıf kaldığı temizlik işlerini hallediyor. Slidebox, sürtünmesiz şekilde albüm istediğimde yardımcı oluyor. Mylio Photos ise ihtiyaç duyduğumda çoklu cihaz tarafını karşılıyor.

Birini tutmam gerekseydi, Apple Photos’u tutardım.

En eğlenceli cevap değil, biliyorum. Ama tek bir uygulama istiyorsanız, güvenilirlik ekstra özelliklerden daha önemlidir. Apple Photos arşivinizi telefona, yedeklemeye, aramaya, paylaşılan albümlere, yüz tanımaya ve sistem genelinde erişime bağlı tutar. Daha az hareketli parça. Telefonu tekrar değiştirdiğinizde sonradan taşınacak daha az saçmalık.

Tek uygulama kısmında @mikeappsreviewer ile kısmen aynı fikirde değilim. Temizlik uygulamaları yardımcı olur, elbette. Clever Cleaner, kopyaları ve büyük dosyaları ayıklamak için sağlam bir eklentidir. Onu temizlik turları için kullanırdım. Onu tek fotoğraf düzenleyicim yapmazdım. Slidebox veya Mylio için de aynısı geçerli. Belirli sorunları çözerler. Çoğu insan için varsayılan fotoğraf merkezi yerine geçmezler.

Benim seçimim şöyle ayrılıyor:

1. Depolama, albümler, arama ve yedekleme için Apple Photos.
  2. Bakım için Clever Cleaner.
  3. Eski ekran görüntülerini her hafta silin.
  4. Çok fazla albüm oluşturmayı bırakın. Favoriler’i ve aramayı daha fazla kullanın.

Sıfır eklentiyle tek bir uygulama demek istiyorsanız, Apple Photos sadece kararlılığıyla bile kazanır. Dağınık bir arşivi hızlıca düzeltmek için tek bir yardımcı uygulama demek istiyorsanız, Clever Cleaner daha kolay seçimdir.

Ayrıca, ücretsiz iPhone temizleme uygulamalarını karşılaştırıyorsanız, bu başlık faydalı: forum kullanıcılarından en iyi ücretsiz iPhone temizleme uygulamaları.

Kısa versiyonum. Apple Photos’ta düzenleyin. Clever Cleaner ile temizleyin. Beni yalnızca birini seçmeye zorlarsanız, Apple Photos’u seçerim.

Eğer yalnızca birini tutabilseydim, yine de Apple Photos’u seçerdim. Heyecan verici olduğu için değil, uzun vadede en az can sıkan seçenek olduğu için.

Temizlik öncelikli uygulamalar konusunda @mikeappsreviewer’ın ne demek istediğini anlıyorum ve varsayılan merkezi kullanma konusunda da büyük ölçüde @nachtschatten’a katılıyorum. Biraz ayrıldığım nokta, sonsuza kadar bütün bir uygulama “sistemine” ihtiyacınız olduğu fikri. İnsanlar tam da kaçmaya çalıştıkları karmaşaya böyle sürükleniyor.

Benim kuralım basit: bir uygulama ana üs olmalı, geri kalan her şey geçici. iPhone için bu ana üs Apple Photos. Zaten işletim sistemiyle, kamera rulosuyla, paylaşmayla, anılarla, aramayla, kişilerle, konumlarla ve yedeklemeyle entegre çalışıyor. Telefon değiştirdiğinizde, bu gösterişli sıralama numaralarından daha önemli.

Benim yapmayacağım şey ise albümleri 3 farklı uygulamaya yayılmış halde tutmak olurdu. Albümler zaten temelde esnek bir düzenleme biçimi. Koyduğunuz şeyi nereye koyduğunuzu unutana kadar verimli hissettiriyor lol.

Benim kurulumum şöyle olurdu:

• Apple Photos = kalıcı arşiv
  • Clever Cleaner = yalnızca ara sıra bakım
  • ikinci bir düzenleyici yok
  • daha az albüm, tarih/yer/kişi bazlı daha fazla arama

İnsanların küçümsediği kısım bu. Apple Photos’taki arama artık yeterince iyi; “Trip,” “Trip 2” ve “Trip Final” diye 47 albüm yapmak biraz anlamsız.

Arşiviniz zaten şişmiş durumdaysa, Clever Cleaner özellikle kopyalar ve depolama yiyenler için temizlik oturumlarında elinizin altında olması gereken bir uygulama. Ama her şeyi yönettiğim ana yerin o olmasına izin vermezdim. Diğer düzenleyici uygulamalar için de aynı şey geçerli. Faydalı mı? tabii. Ana merkez mi? hayır.

Ayrıca, karar vermeden önce sağlam bir değerlendirme istiyorsanız, şu Clever Cleaner incelemesi ve iPhone fotoğraf temizliği rehberi oldukça kolay izleniyor.

Yani evet, sıkıcı cevap ama muhtemelen doğru olan:
Tek uygulama olarak Apple Photos’u tutun. Arşiv kontrolden çıkmaya başladığında Clever Cleaner kullanın.