SD karttan silinen videoları kurtarma konusunda yardıma mı ihtiyacınız var

SD kartımdan önemli videoları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve şimdi kullanmak için en iyi kurtarma aracının hangisi olduğunu anlamaya çalışıyorum. Eğer silinen SD kart videolarını başarıyla kurtardıysanız, hangi yazılım sizin işinize yaradı ve neden kaçınmalıyım?

SD karttan silinen video, ilk önce ne yapardım

Moral konuşmasını atlayacak kadar sık görüntü kaybettim. Kısa versiyonu şu: karta yeterince hızlı dokunmayı bırakırsanız kurtarma genelde işe yarar.

Bir kamera videoyu sildiğinde, çoğu zaman veriyi hemen silmez. Alanı boş olarak işaretler. Eski klibiniz, yeni kayıtlar onun üstüne yazılana kadar orada durur. Yani evet, hâlâ bir şans var, ama kartı yeniden her kullandığınızda bu şans azalır.

İlk hareket

SD kartı şimdi kullanmayı bırakın.

Yeni klip yok. Fotoğraf yok. Biçimlendirme yok. Windows kartı düzeltmenizi ya da biçimlendirmenizi isteyen bir mesaj gösterirse, dokunmayın. Karta yapılan her yazma işlemi şansınızı azaltır.

Kart bilgisayarınızda hâlâ görünüyorsa

Bilgisayarınız ya da Mac kartı algılıyorsa, RAW olarak bile görünse ya da Windows biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyor olsa bile, ben Disk Drill ile başlardım.

Neden önce bu? Normal kurtarma taramalarının bozuk video parçalarını, doğru ada sahip ama hiç oynatılamayan dosyaları ya da klibin yarısını geri getirdiğini, kalan kısmın ise eksik olduğunu gördüm. Kamera görüntüleri depolama kartlarında dağınık olur. Birçok cihaz videoyu kartın her yerine dağılmış parçalar hâlinde böler. Buna aksiyon kameraları, dronlar, araç kameraları ve normal kameralar da dahildir.

Disk Drill bu karmaşa için geliştirilmiş bir Advanced Camera Recovery moduna sahip. Rastgele parçaları bir klasöre dökmek yerine, bu parçaları yeniden kullanılabilir bir videoya dönüştürmeye çalışır. GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360 ve benzeri cihazlardan gelen görüntüler için bu, insanların düşündüğünden daha önemlidir.

İzleyeceğim adımlar

1. Disk Drill’i resmi CleverFiles sitesinden indirin. Windows veya macOS sürümünü seçin.
  2. Kurun ve açın.
  3. SD kartı bir kart okuyucu üzerinden bağlayın. Bunu bu şekilde yaptığımda daha az garip bağlantı sorunu yaşadım.
  4. Disk Drill içinde, cihaz listesinde SD kartı bulun.
  5. “Kayıp verileri ara” seçeneğine tıklayın.
  6. Bir yöntem sorduğunda, Advanced Camera Recovery seçin.
  7. Taramanın çalışmasına izin verin. Küçük kartlar hızlı biter. Büyük ya da sağlıksız kartlar bir süre sürünür.
  8. Tarama tamamen bitmeden önce sonuçlara bakmak istiyorsanız sağ üstteki “Bulunan öğeleri gözden geçir” seçeneğine tıklayın.
  9. Gereksiz şeyleri azaltmak için filtreleri kullanın. Dosya türü, boyut, tarih, hepsi yardımcı olur.
  10. Videoları önizleyin. Bunu atlamayın. Kurtarılan bir dosya adı, klip açılmıyorsa hiçbir şey ifade etmez.
  11. İstediklerinizi seçin ve “Kurtar” seçeneğine tıklayın.
  12. Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin, dahili sürücünüze ya da başka bir harici diske.
  13. Bunları aynı SD karta geri yazmayın.
  14. İşlem bittikten sonra kurtarılan dosyaları açın ve normal medya oynatıcınızda kontrol edin.

İnsanların kaçırdığı küçük ayrıntı

Windows’ta Disk Drill ücretsiz olarak 100 MB’a kadar kurtarma yapar. Mac’te ise önce tarama yapıp önizleme görebilir, sonra kurtarma için ödeme yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz.

Kurtarmadan sonra dosyalarınız Windows’ta Dosya Gezgini’nde veya macOS’ta Finder’da normal şekilde görünür.

Görüntüler gerçekten çok önemliyse

Taramadan önce, kartın tam bir imajını oluşturmayı düşünürdüm.

Bu, SD kartın bayt bayt kopyası demektir. Orijinalden değil, kopyadan çalışırsınız. İnsanların tek bir yanlış tıklama yaptığını, bir aracı yanlış şekilde tekrar çalıştırdığını ya da sorunlu bir kartı daha kötü bir duruma getirdiğini gördüm. Bir imaj size daha güvenli bir başlangıç noktası verir.

Ne zaman durup bir uzmana gönderirdim

Yazılım birçok durumda iyidir, ama bunlardan herhangi biri varsa uğraşmazdım:

1. SD kart çatlamış, bükülmüş, ıslanmış veya başka şekilde fiziksel olarak hasar görmüşse.
  2. Bilgisayarınız onu hiç algılamıyorsa.
  3. Tarama sırasında sürekli bağlantısı kesiliyorsa.
  4. Taktıktan kısa süre sonra hızla ısınıyorsa.
  5. Kamera medya hataları veya donanım arızaları bildiriyorsa.
  6. Görüntülerin ciddi hukuki, iş veya kişisel değeri varsa.

O noktada, ona tekrar tekrar kurtarma yazılımı uygulamak aptalca gelmeye başlar.

Benim temel kuralım

Disk Drill kartı hâlâ görüyorsa ve kart fiziksel olarak hasarlı değilse, önce yazılımla kurtarmayı denemeye değer. İnsanların duymak istemediğinden daha çok zamanlama önemlidir. Silmeden sonra kartı ne kadar az kullanırsanız, şansınız o kadar artar.

Kart hâlâ bağlanıyorsa, para harcamadan önce PhotoRec’i denerdim. Pek hoş görünmez, ama özellikle dosya sistemi bozulduysa ham video verisini iyi çeker. Dezavantajı, dosya adları ve klasörler çoğu zaman mahvolmuş olur. Elinize bir yığın klip geçer ve onları kendiniz ayıklarsınız.

Daha kolay bir şey istiyorsanız, Disk Drill makul bir seçimdir. @mikeappsreviewer kamera odaklı kısmı zaten anlattı, o yüzden tekrar etmeyeceğim. Yine de her seferinde bununla başlamaya biraz katılmıyorum. Basit silme durumlarında, Recuva veya PhotoRec bazen çok uğraştırmadan yeterince veri geri getirebilir. Parçalanmış 4K görüntülerde ise, benim gördüğüm kadarıyla Disk Drill genelde daha iyi iş çıkarıyor.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Kartı kullanmayı bırakın. Tamamen.
  2. Görüntüler önemliyse önce salt okunur bir imaj alın.
  3. PhotoRec çalıştırın.
  4. Sonuçlar dağınıksa veya klipler bozuksa, Disk Drill çalıştırın.
  5. Kurtarılan dosyaları SD karta değil, bilgisayarınıza kaydedin.

Bir şey daha, kameranız MP4 veya MOV çektiyse, sevinmeden önce her dosyayı önizleyin. Daha önce iyi görünen ama fena halde bozuk dosyalar kurtardım.

Ayrıca, silinen SD kart videolarını kurtarmaya dair bu hızlı rehbere de göz atmaya değer:
bu hızlı SD kart video kurtarma ipucunu izleyin

Ne @mikeappsreviewer ne de @yozora’nın yeterince vurgu yapmadığı bir şeyi eklerdim: kameranızın exFAT kullanıp kullanmadığını ve çok büyük klipler kaydedip kaydetmediğini kontrol edin. Böyle bir durumda, bazı kolay kurtarma uygulamaları dosya girdisini bulur ama video zincirinin tamamını bulamaz; bu yüzden dosya kurtarılmış gibi görünür ama birkaç saniyeden sonra oynatılmaz. Bu yüzden ben genelde bir aracı, kaç tane dosya adı çıkardığına göre değil, oynatılabilir önizlemelere göre değerlendiririm.

En az uğraşmak istiyorsanız, Disk Drill SD kart video kurtarma için hâlâ daha iyi seçeneklerden biri çünkü medya kartlarını birçok ucuz araca göre daha iyi işliyor. Disk Drill görüntünün bazı kısımlarını kaçırırsa R-Studio’yu da denerdim. Yeni başlayanlar için daha az uygun, dürüst olmak gerekirse biraz teknik, ama bazen kartın dosya sistemi kısmen bozulduğunda daha iyi sonuç veriyor.

Bir noktada biraz katılmıyorum: video için doğrudan Recuva’ya atlamak her zaman buna değmez. Basit fotoğraflar için iyi, parçalanmış kamera görüntülerinde ise daha az etkileyici.

Ayrıca, silinen videolar çok önemliyse, önce USB Image Tool veya ddrescue gibi bir şeyle SD kartın klonunu alın, sonra klonu tarayın. Bir keresinde dengesiz bir kart okuyucu tarama sırasında bağlantıyı kesip durmaya başlayınca bu beni kurtarmıştı.

Ve daha fazla gerçek dünya görüşü istiyorsanız, burada SD karttan silinen ev videolarını kurtarma hakkında iyi bir konu var.

Asıl önemli olan: o karta başka hiçbir şey kaydetmeyin. Cidden. Bir tane deneme videosu bile her şeyi mahvedebilir.