Sabit sürücü verilerini daha fazla dosya kaybetmeden nasıl kurtarabilirim?

Sabit diskim garip sesler çıkarmaya başladı ve şimdi bazı dosyalar kayıp ya da açılmıyor. Üzerinde önemli fotoğraflarım ve iş belgelerim var, ve yanlış veri kurtarma adımlarını denemenin durumu daha da kötüleştirebileceğinden korkuyorum. Daha fazla dosya kaybına yol açmadan arızalanmakta olan bir sabit diskten verileri kurtarmanın en güvenli yolu hakkında tavsiyeye ihtiyacım var.

Bunun gibi bir korkuyu eski bir harici sabit diskte yaşamıştım ve keşke ilk yaptığım şey onu hemen kullanmayı bırakmak olsaydı. Bir süre diske dosya kopyalamaya ve diskten dosya almaya devam ettim; sonradan düşününce oldukça aptalcaydı. Dosyalar kaybolduğunda, çoğu zaman ilk anda gerçekten silinmezler. Alan sadece boş olarak işaretlenir. Aynı diske yeni veri yazmaya devam ettikçe, şansınız hızla azalır.

Kurtarma araçlarını çalıştırmadan önce, önce sıkıcı şeyleri kontrol edin. Ben bir keresinde bunlardan birini atlamıştım ve boş yere tarama yaparak bir saat kaybettim.

1. Geri Dönüşüm Kutusu
  2. OneDrive veya Google Drive eşitleme klasörleri
  3. Dosya Geçmişi yedekleri
  4. Başka herhangi bir harici yedekleme diski
  5. Aynı bilgisayardaki farklı bir kullanıcı hesabı

Bunların hiçbiri bir sonuç vermezse, silinmiş dosyalar veya biçimlendirilmiş bir bölüm gibi yaygın durumlarda sonraki adım kurtarma yazılımıdır. Ben Disk Drill ile başlardım. Kullanımı kolay bir arayüzü olduğu ve yine de daha derin taramaları yeterince iyi yapabildiği için onu kullandım. Önce bir sürü kurtarma terimi öğrenmenizi zorunlu kılmadan, silinmiş bölümler, biçimlendirilmiş sürücüler ve hasarlı dosya sistemleri için gayet yeterlidir.

Şimdi ben şu sürece bağlı kalıyorum:

1. Diski bağlayın ve sisteminizin onu hâlâ düzgün algıladığını doğrulayın
  2. Kurtarma uygulamasını sorunlu sürücüye değil, farklı bir diske kurun
  3. Tam tarama çalıştırın, veri önemliyse hızlı taramayı atlayın
  4. Geri yüklemeden önce dosyaları önizleyin
  5. Önce önemli dosyaları geri alın
  6. Kurtarılan dosyaları tamamen başka bir sürücüye kaydedin

Son adım insanların düşündüğünden daha önemlidir. Verileri aynı HDD üzerine geri yüklerseniz, henüz kurtarmadığınız diğer dosyaların üzerine yazma riski doğar.

Disk Drill ile ilgili hoşuma giden şeylerden biri önizleme özelliğiydi. Bir fotoğraf önizlemede sorunsuz açılıyorsa ya da bir video oynatılmaya başlıyorsa, bunu iyi bir işaret olarak görürüm. Genelde 300 GB veriyi geri yükleyip en iyisini ummak yerine önce önemli dosyalardan birkaçını test ederim.

Yetersiz kalırsa, sonrasında ikinci bir araç denerdim. Farklı kurtarma araçları bazen gerçekten farklı sonuçlar verebiliyor. PhotoRec ücretsizdir ve bazen inanılmaz kurtarmalar yapar, ama kullanımı biraz serttir ve çoğu zaman orijinal dosya adlarını kaldırır. R-Studio ve UFS Explorer da sağlam seçeneklerdir, ancak bunu ilk kez yapıyorsanız bana daha az kullanıcı dostu geldiler.

Bir şey daha var ve bu kısım önemli. Sürücü tıklama sesi çıkarıyorsa, sürtme sesi geliyorsa, rastgele bağlantı koparıyorsa veya BIOS’tan kayboluyorsa, evde üzerinde tarama çalıştırmayı bırakırdım. Yazılım mantıksal sorunlarda yardımcı olur. Arızalanan donanımı düzeltmez. Bunu zor yoldan öğrendim, hehe.

Dosyalar gerçekten çok önemliyse, aile fotoğrafları, vergi kayıtları, iş dosyaları, yani yerine koyamayacağınız herhangi bir şeyse, o aşamada profesyonel bir kurtarma merkezi daha güvenli tercihtir. Maliyeti yüksektir. Yine de ölmekte olan bir HDD ile evde yapılan kurtarma denemeleri bazen nihai sonucu daha da kötüleştirir.

Güç vermeyi durdurun.

Garip sesler tüm planı değiştirir. Sürücü tıklıyorsa, sürtünme sesi çıkarıyorsa, dönmeyi durduruyorsa veya kayboluyorsa, buna basit bir silinen dosya karmaşası değil, arızalanan donanım gibi davranın. Normal kullanımı durdurma konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, ama ben bir adım daha ileri giderdim. Sesler yeniyse, orijinal diskte uzun taramaları atlarım. Her ekstra okuma dakikası, zayıf bir sürücüyü ölüme biraz daha yaklaştırabilir.

İlk en iyi hamle, sürücüyü sektör sektör eşit veya daha büyük boyutta sağlıklı bir sürücüye klonlamaktır. Linux’ta ddrescue gibi kararsız diskler için yapılmış bir araç kullanın. Önce kolay alanları okur ve kötü bölgeleri kaydeder. Bu önemlidir. Klon işe yararsa, tüm kurtarma işini gürültülü kaynaktan değil, klondan yapın. Bu, kendin yap için en güvenli yoldur.

Yapılmaması gereken birkaç şey:
CHKDSK çalıştırmayın.
Onarım araçlarını çalıştırmayın.
Birim birleştirme yapmayın.
Üzerinden rastgele dosyaları tekrar tekrar kopyalamayın.
Sürücüyü evde açmayın. Temiz oda işi kendin yap değildir, nokta.

Sürücü hâlâ algılanıyorsa ve ses hafifse, en önemli dosyaları önce klondan kurtarın. Fotoğraflar, belgeler, elektronik tablolar. Şimdilik dev video klasörlerini atlayın. Yazılım için, Disk Drill klonu taramak ve dosyaları başka bir diske çekmek için uygundur. Ben onu görüntü alma işleminden sonra kullanırdım, önce değil. Küçük fark, büyük risk azalması.

Ayrıca, açılmayan eksik dosyalar çoğu zaman basit silinme değil, bozulma anlamına gelir. Önizleme testleri yardımcı olur, ama dosya boyutlarını da kontrol edin. 0 KB bir fotoğraf gitmiştir. Doğru boyuta sahip ama önizlemesi olmayan bir RAW görüntü, daha sonra hâlâ onarılabilir olabilir.

Eski bir sabit sürücüden nasıl veri kurtarılacağına dair sağlam bir adım adım anlatım istiyorsanız, bu yardımcı olur, bu sabit sürücü veri kurtarma rehberini izleyin.

Veriler iş kayıtları veya yeri doldurulamaz aile fotoğraflarıysa, kendin yap yolunu şimdi durdurur ve bir laboratuvara gönderirdim. Pahalı, evet. Ama gürültülü HDD’ler insanların durumu hızla daha da kötüleştirdiği yerlerdir. Bunu yaşadım, o hatayı bir kez yaptım.

Sürücü yeni sesler çıkarıyorsa, “önce yazılımı dene” kısmında aslında @mikeappsreviewer’dan biraz daha katı olurdum. Onun haksız olduğunu söylemiyorum, sadece gürültülü HDD’lerin insanların kurtarılabilir bir karmaşayı yanlışlıkla tamamen ölü bir sürücüye dönüştürdüğü durumlar olduğunu söylüyorum.

Benim görüşüm:

• fişini çekin ve bir süre bekletin
  • önce sürücünün markasını ve garanti durumunu kontrol edin
  • eğer bu bir WD/Seagate/Toshiba harici sürücüyse, başka bir şey yapmadan önce farklı bir kablo ve güç kaynağı deneyin
  • sorun sürücü kutusundaysa, bazen içindeki disk sağlam olabilir, ama ne yaptığınızı bilmiyorsanız onu açmaya kalkışmayın

Ayrıca, sesin türünü dinleyin. Yumuşak, tekrarlayan tıklama kötüye işarettir. Öğütme sesi daha kötüdür. Tek bir bip/sesli uyarı veya dönmeye başlama hatası güç ya da motor sorunları anlamına gelebilir. Sonunda bir laboratuvarı aramanız gerekirse bu bilgi önemlidir.

@boswandelaar’a bir büyük konuda katılıyorum: eğer kararlı bir imaj alabiliyorsanız, orijinal üzerinde değil onun üzerinde çalışın. Ama sürücü her birkaç dakikada bir bağlantıyı kesiyorsa, klonlama denemeleri bile fazla stres yaratabilir. O noktada, kendiniz yapmayı bırakın. Cidden.

Kimsenin pek bahsetmediği pratik bir şey daha var: kurtarmadan önce bir öncelik listesi yapın. Klasör adları, dosya türleri, tarihler. İnsanlar panikleyince önce gereksiz şeyleri kurtarıyor ve sürücünün okunabilir son saatlerini boşa harcıyor.

Disk yeterince kararlıysa, klonu Disk Drill ile tarayın ve yalnızca başka bir sağlıklı sürücüye geri yükleyin. Dev medya klasörleriyle değil, belgeler ve fotoğraflarla başlayın.

Kurtarma araçlarıyla ilgili arama dostu bir tartışma istiyorsanız, şu başlığa da bakmaya değer: sabit disk veri kurtarma yazılımı hakkında Reddit’teki en iyi tartışma.

Asıl nokta şu: garip sesler = sadece kayıp dosyalar değil, donanım tehlikesi. Onu kurcalayarak tamamen öldürmeyin.