Sabit Diskten Silinen Dosyaları Kurtarın mı Yoksa Baştan mı Başlayın?

Klasörleri temizlerken yanlışlıkla sabit diskimden önemli dosyaları sildim ve şimdi dosya kurtarmanın hâlâ mümkün olup olmadığından ya da her şeyi yeniden yükleyip baştan başlamam gerekip gerekmediğinden emin değilim. Durumu daha da kötüleştirmeden silinen sabit disk dosyalarını kurtarmanın en güvenli yolu hakkında tavsiyeye ihtiyacım var.

Ben de bunu yaşadım ve evet, berbat hissettiriyor. Dosya kaybetmek çok hızlı vuruyor. İyi tarafı şu ki, bir sabit diskte, eğer şu anda zarar vermeyi bırakırsanız kurtarma çoğu zaman hâlâ mümkün olur.

İlk hareket, sürücüyü kullanmayı bırakın. Hemen. Ona dosya kopyalamayın. Ona hiçbir şey kurmayın. Ana diskinizse onunla önyükleme yapmaya devam etmeyin. Bir dosya silindiğinde, veriler genelde bir süre yerinde kalır. Sistem yalnızca o alanı kullanılabilir olarak işaretler. Oraya yeni veri yazıldığında, eski dosyanız parça parça ezilir. Bunu yıllar önce zor yoldan öğrendim.

Eksik şeyler ikinci bir dahili sürücüde veya harici bir sürücüdeyse, fişini çekin ve başka bir bilgisayardan taramaya hazır olana kadar ona dokunmayın. Eğer işletim sistemi sürücünüzdeyse, varsa bir USB önyükleme kurulumu ya da başka bir makine kullanın. Amaç basit, ne kadar az yazma, o kadar iyi ihtimal.

Benim bir sonraki yapacağım şey Disk Drill kurmak olurdu, ama silinen dosyaların bulunduğu sürücüden farklı bir sürücüye kurun. İnsanlar bu adımı sürekli atlıyor ve kurtarmaya çalıştıkları verilerin üzerine yazıyor.

En sevdiğim kısım bire bir yedek imaj seçeneği. Sürücü hâlâ düzgün yanıt veriyorsa, şey, hâlâ düzgün davranıyorsa önce imajı oluşturun. Sonra orijinal diski zorlamak yerine kopyayı tarayın. Ayrıca dosya önizlemeleri de gösteriyor, bu da zaman kazandırıyor çünkü herhangi bir şeyi geri yüklemeden önce neyin kurtarılabilir olduğunu kontrol edebiliyorsunuz. Ücretsiz sürüm tarama ve önizleme yapmanıza izin veriyor, yani sonuçları görmeden karar vermek zorunda kalmıyorsunuz.

Akılda tutmaya değer şeyler:

1. Sabit diskler genelde SSD'lere göre size daha iyi bir şans verir. Yine de rehavete kapılmayın. Bazı yeni HDD kurulumları da TRIM destekliyor, bu yüzden zaman insanların düşündüğünden daha önemli.
  2. Tıklama, sürtünme veya tekrar eden dönmeye başlama sesleri duyarsanız durun. Kapatın. Yazılım donanım arızasını düzeltmez. O noktada veri kurtarma laboratuvarı daha güvenli yoldur.
  3. Bir tane düzgün derin tarama yapın. Taramaları tekrar tekrar yapmak sihirli şekilde fazladan dosya çıkarmaz. Sadece yıpranmayı artırır ve zayıf bir sürücüde bu kötü bir kumardır.

Eğer Disk Drill işe yaramazsa, pes etmeden önce başka araçları denerdim. Recuva daha basit durumlarda kolay ve hızlıdır. DiskGenius, bölümler veya dosya sistemleri bozulduğunda daha çok yardımcı olur. Data Rescue Mac'te genelde iyi bir seçimdir. Yine de en sorunsuz deneyimi çoğunlukla Disk Drill ile yaşadım, çünkü önizleme ve imaj alma yerleşik ve bulması kolay.

Hızlı hareket edin. Sürücüye mümkün olduğunca dokunmayın. Disk sağlamsa, şansınız hâlâ fena değil.

Henüz yeniden yüklemeyin. Sürücü hâlâ çalışıyorsa, ilk yapmanız gereken dosya kurtarma olmalı. Baştan başlamak sisteminize yardımcı olur, ancak silinen belgeleriniz veya fotoğraflarınız için hiçbir şey yapmaz. Büyük bir noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, sürücüye yazmayı bırakın. Yine de doğrudan derin taramalara geçme konusunda biraz farklı düşünüyorum. Önce basit yerleri kontrol edin. Geri Dönüşüm Kutusu. OneDrive, Google Drive, Dropbox içindeki bulut eşitleme çöp kutusu. Windows Dosya Geçmişi. Mac Time Machine. Kullandıysanız NAS anlık görüntüleri. Bu seçenekler, tam bir kurtarma taramasından daha hızlı ve daha güvenlidir. Bunlar da boşsa, Disk Drill'i başka bir sürücüde kullanın ve dosyaları farklı bir diske kurtarın. Sabit diskiniz eski tip bir HDD ise, kurtarma ihtimali çoğu zaman fena değildir. Eğer SSD ise, TRIM nedeniyle ihtimal hızla düşer. Bu kısım kötü, ama gerçek bu. Yeniden yüklemeyi ancak kurtarma denemeleri tamamlandıktan sonra yapın. Yeniden yükleme çok fazla veri yazar ve şansınızı azaltır. Bu, kalıcı olarak silinen dosyaları kurtarmak için sağlam bir rehberdir; hem PC hem de Mac kullanıcılarının izlediği adımları içerir. silinen dosya kurtarma rehberini izleyin Kısa sürüm: 1. Sürücüyü kullanmayı bırakın. 2. Yedekleri ve eşitleme çöp kutusunu kontrol edin. 3. Başka bir sürücüden Disk Drill ile tarayın. 4. Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin. 5. Yeniden yüklemeyi sonra yapın, şimdi değil. Sürücü tıklama sesi çıkarmaya başlarsa, hemen durun. Bu artık bir yazılım çözümü değil, laboratuvar işi olur.
Sabit Diskten Silinen Dosyalar Kurtarılsın mı Yoksa Baştan mı Başlansın?
Yeniden yüklemeyin. Bu, kurtarmayı zorlaştırmanızı neredeyse garanti eden tek hamledir. Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @chasseurdetoiles ile aynı fikirdeyim, ama bir ek noktayı daha güçlü vurgulardım: gösterişli bir şey yapmadan önce *ne tür* bir silme işlemi olduğunu anlayın. Dosyaları sadece normal klasörlerden kaldırdıysanız, bu; biçimlendirme, Windows’u sıfırlama veya tüm bir bölümü silmeden çok farklıdır. Buna bağlı olarak cevap ciddi şekilde değişir. İnsanların unuttuğu birkaç şey: - Dosyaların gerçekten silinmediğini, taşınmış olabileceğini kontrol edin. Windows Arama onları hâlâ dosya türüne veya adın bir parçasına göre bulabilir. - Uygulamaya özel son dosyalar listelerine bakın. Word, Excel, Photoshop, Premiere, artık neyse. Bazen dosya yolu hâlâ oradadır ve sizi geçici veya otomatik kaydedilmiş bir kopyaya götürür. - Tam bir kurtarma taraması yapmadan önce gizli geçici klasörleri ve otomatik kaydetme konumlarını kontrol edin. Silinmiş sanılan şeylerin ne kadar sık orada durduğuna şaşırırsınız. - Eğer bu bir SSD ise, gerçekçi olun. Kurtarma bazen yine de işe yarayabilir, ama HDD kurtarma olasılığı genellikle çok daha yüksektir. Tarama yapacaksanız, Disk Drill mantıklı bir seçimdir; özellikle de dosya türüne göre sıralamak ve sonuçları hızlıca önizlemek kolay olduğu için. Yine de dosyaların geçici depolamada veya otomatik kaydetme klasörlerinde hâlâ duruyor olma ihtimali varken doğrudan her şeyi körlemesine taramaya atlamazdım. Ayrıca, baştan başlamak ancak dosyalar artık önemli değilse mantıklıdır. Yeniden yükleme sistem karmaşasını düzeltir. Hiçbir şeyi silinmiş olmaktan geri getirmez. Tamamen farklı iki sorun. Pratik bir örnek isterseniz, burada takip etmesi kolay bir harici sabit disk veri kurtarma başarı hikayesi var. Yani evet, önce kurtarın, gerekirse sonra yeniden yükleyin. Sürücü garip sesler çıkarıyorsa, onunla uğraşmayı hemen bırakın.
Sabit Diskten Silinen Dosyalar Kurtarılsın mı Yoksa Baştan mı Başlanmalı?
Bunu iki ayrı soruya ayırırdım: dosyaları kurtarmak ve sistemi düzeltmek. Bunlar aynı iş değil. Hemen derin tarama yapma yaklaşımına biraz katılmıyorum. Dosyalar yakın zamanda silindiyse ve dosya sistemi sağlamsa, bazen hızlı bir silineni geri getirme işlemi veya uygulamanın otomatik kayıtlarını kontrol etmek, devasa bir ham taramadan daha temiz dosya adları ve klasör yapısı sağlayabilir. Derin taramalar harikadır, ama aynı zamanda daha kaba bir araçtır. En çok önemli olan şu: - Eğer bu bir HDD idiyse, şansınız genelde fena değildir. - Eğer bu bir SSD idiyse, şans çok hızlı şekilde dibe vurabilir. - Eğer bu sistem sürücüsüyse, her yeniden başlatma ve kurulum kurtarma ihtimaline zarar verir. @chasseurdetoiles, @espritlibre ve @mikeappsreviewer tarafından yeterince bahsedilmeyen bir nokta: silinen dosyaların sürüm geçmişi olan bir uygulama tarafından senkronize edilen bir kitaplık içinde olup olmadığını kontrol edin. Sadece bulut çöp kutusuna bakmayın. Bazı uygulamalar yerel silmeden sonra bile eski sürümleri tutar. Özellikle Disk Drill hakkında: Artıları: - kolay önizleme - türe göre sıralama için iyi - imaj alma özelliği gerçekten kullanışlı - yeni başlayanlar için uygun arayüz Eksileri: - büyük sürücülerde yavaş olabilir - derin taramalar çok sayıda dağınık, yeniden adlandırılmış dosya döndürebilir - en iyi özellikleri aslında pek hafif değil - SSD lerde hiçbir yazılım TRIM i sihirli şekilde aşamaz Yani hayır, henüz sıfırdan başlamayın. Yeniden kurulum ancak kurtarma denemeleri bittikten sonra konuşulmaya değer. Bir araca ihtiyacınız varsa, Disk Drill makul bir ilk seçimdir, ama onu dikkatli kullanır ve kurtarmayı yalnızca başka bir diske yapardım. Sürücü fiziksel ses çıkarmaya başlarsa durun ve bir laboratuvarı değerlendirin.