Klasörleri temizlerken yanlışlıkla sabit diskimden önemli dosyaları sildim ve şimdi dosya kurtarmanın hâlâ mümkün olup olmadığından ya da her şeyi yeniden yükleyip baştan başlamam gerekip gerekmediğinden emin değilim. Durumu daha da kötüleştirmeden silinen sabit disk dosyalarını kurtarmanın en güvenli yolu hakkında tavsiyeye ihtiyacım var.
Ben de bunu yaşadım ve evet, berbat hissettiriyor. Dosya kaybetmek çok hızlı vuruyor. İyi tarafı şu ki, bir sabit diskte, eğer şu anda zarar vermeyi bırakırsanız kurtarma çoğu zaman hâlâ mümkün olur.
İlk hareket, sürücüyü kullanmayı bırakın. Hemen. Ona dosya kopyalamayın. Ona hiçbir şey kurmayın. Ana diskinizse onunla önyükleme yapmaya devam etmeyin. Bir dosya silindiğinde, veriler genelde bir süre yerinde kalır. Sistem yalnızca o alanı kullanılabilir olarak işaretler. Oraya yeni veri yazıldığında, eski dosyanız parça parça ezilir. Bunu yıllar önce zor yoldan öğrendim.
Eksik şeyler ikinci bir dahili sürücüde veya harici bir sürücüdeyse, fişini çekin ve başka bir bilgisayardan taramaya hazır olana kadar ona dokunmayın. Eğer işletim sistemi sürücünüzdeyse, varsa bir USB önyükleme kurulumu ya da başka bir makine kullanın. Amaç basit, ne kadar az yazma, o kadar iyi ihtimal.
Benim bir sonraki yapacağım şey Disk Drill kurmak olurdu, ama silinen dosyaların bulunduğu sürücüden farklı bir sürücüye kurun. İnsanlar bu adımı sürekli atlıyor ve kurtarmaya çalıştıkları verilerin üzerine yazıyor.
En sevdiğim kısım bire bir yedek imaj seçeneği. Sürücü hâlâ düzgün yanıt veriyorsa, şey, hâlâ düzgün davranıyorsa önce imajı oluşturun. Sonra orijinal diski zorlamak yerine kopyayı tarayın. Ayrıca dosya önizlemeleri de gösteriyor, bu da zaman kazandırıyor çünkü herhangi bir şeyi geri yüklemeden önce neyin kurtarılabilir olduğunu kontrol edebiliyorsunuz. Ücretsiz sürüm tarama ve önizleme yapmanıza izin veriyor, yani sonuçları görmeden karar vermek zorunda kalmıyorsunuz.
Akılda tutmaya değer şeyler:
- Sabit diskler genelde SSD'lere göre size daha iyi bir şans verir. Yine de rehavete kapılmayın. Bazı yeni HDD kurulumları da TRIM destekliyor, bu yüzden zaman insanların düşündüğünden daha önemli.
- Tıklama, sürtünme veya tekrar eden dönmeye başlama sesleri duyarsanız durun. Kapatın. Yazılım donanım arızasını düzeltmez. O noktada veri kurtarma laboratuvarı daha güvenli yoldur.
- Bir tane düzgün derin tarama yapın. Taramaları tekrar tekrar yapmak sihirli şekilde fazladan dosya çıkarmaz. Sadece yıpranmayı artırır ve zayıf bir sürücüde bu kötü bir kumardır.
Eğer Disk Drill işe yaramazsa, pes etmeden önce başka araçları denerdim. Recuva daha basit durumlarda kolay ve hızlıdır. DiskGenius, bölümler veya dosya sistemleri bozulduğunda daha çok yardımcı olur. Data Rescue Mac'te genelde iyi bir seçimdir. Yine de en sorunsuz deneyimi çoğunlukla Disk Drill ile yaşadım, çünkü önizleme ve imaj alma yerleşik ve bulması kolay.
Hızlı hareket edin. Sürücüye mümkün olduğunca dokunmayın. Disk sağlamsa, şansınız hâlâ fena değil.