Przypadkowo sformatowałem mój pendrive USB podczas próby przeniesienia kilku dokumentów i zdjęć, a teraz wszystko wygląda na usunięte. Te pliki są naprawdę ważne i potrzebuję pomocy w ustaleniu, czy odzyskiwanie danych z sformatowanego pendrive’a jest jeszcze możliwe oraz jakie kroki powinienem podjąć, zanim pogorszę sytuację.
Byłem w takiej sytuacji. Jakiś czas temu wyczyściłem pendrive ze zdjęciami rodzinnymi i myślałem, że po wszystkim. Jeśli Twój został sformatowany przez pomyłkę, nie zakładałbym jeszcze, że pliki przepadły.
Pierwszą rzeczą, którą bym ustalił, jest to, jaki rodzaj formatowania został wykonany.
Jeśli zakończyło się szybko, w kilka sekund albo w mniej niż minutę, założyłbym się, że było to szybkie formatowanie. W moim przypadku oznaczało to, że indeks dysku został wyczyszczony, podczas gdy pliki nadal znajdowały się na urządzeniu, dopóki nowe dane ich nie nadpisały. Pełne formatowanie jest gorsze. Trwa dłużej i bardziej uszkadza to, co było tam wcześniej.
Więc zanim zrobisz cokolwiek innego, przestań używać tego dysku.
- Nie formatuj go ponownie
- Nie uruchamiaj CHKDSK
- Nie używaj żadnego narzędzia naprawczego
- Nie kopiuj na niego plików testowych
Każdy zapis zmniejsza Twoje szanse.
Najpierw zrobiłbym też jedno nudne sprawdzenie, bo oszczędza czas, jeśli coś się znajdzie. Rozejrzyj się za kopiami, o których zapomniałeś:
- Google Drive, OneDrive, iCloud, Dropbox
- Pobrane, Pulpit, Dokumenty, stare foldery
- Załączniki e-mail, aplikacje czatowe, rzeczy, które komuś wysłałeś
Raz to pominąłem, spędziłem godzinę na skanowaniu, a potem znalazłem połowę plików w starym folderze synchronizacji z chmurą. Szczerze mówiąc, poczułem się głupio.
Jeśli nie znajdzie się żadna kopia zapasowa, przeszedłbym do oprogramowania do odzyskiwania danych. Używałem Disk Drill i udało mu się odzyskać większość moich plików. U mnie było to gdzieś około 90 procent, chociaż nazwy i struktura folderów były bałaganem.
Co zrobiłem:
- Zainstalowałem to na komputerze, nie na pendrivie
- Podłączyłem sformatowany pendrive
- Otworzyłem Disk Drill i wybrałem pendrive z listy
- Kliknąłem Wyszukaj utracone dane
- Użyłem Skanowania uniwersalnego dla sformatowanego dysku
- Pozwoliłem skanowaniu zakończyć się w pełni, nawet gdy wyglądało na ukończone wcześniej
- Przejrzałem podgląd plików przed odzyskaniem
- Zapisane odzyskane pliki na innym dysku, nigdy z powrotem na tym samym pendrivie
Część z podglądem była dla mnie bardzo ważna. Jeśli zdjęcie albo dokument otwierały się w podglądzie, szanse na odzyskanie były dobre.
Jeszcze jedna rzecz. Jeśli pendrive działa dziwnie, odczyt jest wolny, losowo się rozłącza, wyskakują błędy, przerwałbym wielokrotne skanowanie fizycznego dysku. Disk Drill ma opcję utworzenia najpierw obrazu bajt po bajcie. Skanuj obraz, a nie uszkadzające się urządzenie. Tak jest bezpieczniej. Tego nauczyłem się za późno.
Jeśli oprogramowanie sobie nie poradzi, a pliki są ważne, jak zdjęcia ślubne, zdjęcia dziecka, dokumenty podatkowe, wtedy punkt odzyskiwania danych nadal wchodzi w grę. Drogo, jasne. Wciąż lepsze to niż nadpisanie dysku i utrata każdej szansy, jaką jeszcze miałeś.
Wiem, że ta część jest okropna. Mimo to szybkie formatowanie często da się odwrócić, jeśli wystarczająco szybko przestaniesz zapisywać dane na dysku.
Tak, jeśli pendrive został szybko sformatowany, Twoje pliki nadal mają szansę na odzyskanie.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej ważnej kwestii. Natychmiast przestań używać tego USB. Każdy nowy zapis zmniejsza szanse na odzyskanie danych. Ale dodałbym jeszcze jedną kontrolę, zanim poświęcisz czas na skanowanie. Otwórz Zarządzanie dyskami w Windows i sprawdź, czy USB pokazuje oczekiwany rozmiar i normalną partycję. Jeśli pojemność wygląda nieprawidłowo, na przykład 0 bajtów albo bardzo mały rozmiar, problem może być czymś więcej niż tylko formatowaniem.
Poza tym pełne formatowanie nie zawsze jest tak ostateczne, jak wielu osobom się wydaje. W starszych systemach i na niektórych urządzeniach część danych nadal daje się odnaleźć, chociaż jakość plików bywa gorsza, a nazwy znikają. Więc nie skreślaj tego zbyt szybko.
Co bym zrobił:
- Podłącz go jeden raz i potwierdź, że dysk jest wykrywany.
- Jeśli się rozłącza albo zawiesza, najpierw utwórz obraz.
- Przeskanuj obraz albo USB za pomocą Disk Drill.
- Najpierw posortuj wyniki według typu pliku, potem podejrzyj dokumenty i zdjęcia.
- Odzyskuj na komputer albo inny dysk zewnętrzny, nigdy z powrotem na ten sam USB.
W przypadku dokumentów szukaj DOCX, PDF, XLSX. W przypadku zdjęć JPG, PNG, HEIC, RAW. Wyniki głębokiego skanowania zwykle tracą strukturę folderów, więc odzyskiwanie według typu oszczędza czas.
Jeśli pliki to dokumenty firmowe, akta prawne albo lata zdjęć, nie skanuj bez końca przez wiele godzin, jeśli wyniki wyglądają słabo. Odzyskiwanie w laboratorium szybko robi się drogie, ale czasem jest to bezpieczniejsze wyjście.
Jeśli chodzi o pomoc przy odzyskiwaniu plików z sformatowanego pendrivea i kroki odzyskiwania zdjęć z USB, ten krótki film też jest przydatny:
obejrzyj ten poradnik odzyskiwania danych z USB
Krótko mówiąc, sformatowany nie zawsze znaczy wymazany. Jeśli był to szybki format, Twoje szanse są całkiem dobre. Jeśli dysk jest sprawny, Disk Drill to solidne miejsce na początek. Niektórzy odzyskują większość danych, inni nie, ale najważniejsze jest jak najszybsze zatrzymanie zapisu.
Tak, możliwe. Sformatowanie USB nie oznacza automatycznie, że pliki przepadły na zawsze.
W dużej mierze zgadzam się z @mikeappsreviewer i @codecrafter, ale dodałbym jedną rzecz, którą trochę pominęli: niektóre pamięci flash używają wear levelingu i zachowania podobnego do TRIM, więc odzyskiwanie może być mniej przewidywalne niż w przypadku starego dysku twardego. Mówiąc prościej, nawet szybkie formatowanie może dać się odzyskać, ale pendrive’y bywają czasem dziwne i nieprzewidywalne.
Najważniejsze jest to:
- jeśli było to szybkie formatowanie, szanse są większe
- jeśli nie zapisałeś nic nowego na nośniku, szanse są większe
- jeśli dysk nadal jest normalnie odczytywany, szanse są większe
Czego bym nie robił, to spędzania godzin na próbowaniu losowych komend naprawczych. CHKDSK świetnie nadaje się do problemów z systemem plików, ale jest fatalny, gdy celem jest odzyskanie skasowanych danych po formatowaniu. Może narobić bałaganu w tym, co jeszcze zostało.
Moje podejście:
- Najpierw sprawdź, czy brakujące pliki nie istnieją gdzieś indziej.
- Jeśli nie, zacznij odzyskiwanie jak najszybciej.
- Jeśli USB zachowuje się niestabilnie, przerwij i najpierw wykonaj jego obraz.
- Użyj porządnej aplikacji do odzyskiwania, takiej jak Disk Drill, i odzyskuj pliki na inny dysk.
Nie przywiązuj się też zbytnio do oryginalnych nazw folderów. Po formatowaniu najlepsze odzyskiwanie często opiera się na sygnaturach plików, więc zdjęcia i dokumenty mogą wrócić, ale wyglądać chaotycznie. To normalne.
Jeśli chcesz więcej porad od społeczności, ten wątek zawiera solidne wskazówki dotyczące odzyskiwania danych z pendrive’a od użytkowników Reddita.
Krótko: tak, dane z sformatowanego pendrive’a nadal można odzyskać, ale przestań teraz używać tego nośnika. To naprawdę kluczowe.