Nikon Silinen Fotoğraf Kurtarma Hem JPEG Hem de RAW Görüntüleri Geri Yükleyebilir mi?

Fotoğrafları yedeklemeden önce Nikon kameramdan yanlışlıkla sildim; buna önemli bir çekimden hem JPEG hem de RAW görüntüler de dahildi. Nikon silinen fotoğraf kurtarmanın her iki dosya türünü de geri yükleyip yükleyemeyeceğini ve dosyaların üzerine yazılmasını önlemek için en güvenli kurtarma adımlarının neler olduğunu anlamama yardımcı olmaya ihtiyacım var.

Silinen Nikon fotoğrafları, ilk ne yaptım

Fotoğraflar bir Nikon’daysa, bu genellikle SD kart kurtarmaya dayanır. Bunu birkaç kez yaşadım ve ilk hamle sıkıcı ama önemlidir.

Kartı kullanmayı bırakın. Hemen şimdi.

Daha fazla fotoğraf çekmeyin. Video kaydetmeyin. Tekrar formatlamayın. Dosyalar silindiğinde, kart çoğu zaman verileri yeni şeyler üzerine yazılana kadar orada tutar. Üzerine yazıldıktan sonra durumunuz daha kötü olur.

Herhangi bir şey kurmadan önce kontrol edeceğim kısım

Önce başka bir kopya arardım.

Dosyaları daha önce bilgisayarınıza aktardıysanız, orayı kontrol edin.
SnapBridge senkronize ediyorsa, telefonunuzu kontrol edin.
Herhangi bir bulut yükleme çalışıyorsa, o klasörleri de kontrol edin.

İnsanların bir kartı taramak için bir saat harcayıp sonra görüntüleri tarihli bir içe aktarma klasöründe bulduğunu gördüm. Sinir bozucu, ama onları kaybetmekten daha iyi.

Yedek yoksa

Kurtarma yazılımıyla başlardım.

Disk Drill kolay olanıdır. Nikon fotoğraf türleri olan NEF, NRW ve JPEG’i okur. Windows’ta, ücretsiz olarak 100 MB’a kadar kurtarma yapmanıza izin verir; bu, kartı test etmek ve herhangi bir ödeme yapmadan önce dosyaların temiz şekilde geri gelip gelmediğini görmek için yeterlidir.

İzleyeceğim kurtarma adımları

1. SD kartı Nikon’dan çıkarın.
  2. Bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
  3. Disk Drill’i SD karta değil, bilgisayarınıza kurun.
  4. Uygulamada SD kartı seçin.
  5. Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
  6. Universal Scan’i kullanın. Silinen kamera fotoğrafları için bu genellikle doğru başlangıç noktasıdır.
  7. Taramanın bitmesini bekleyin, sonra bulduklarını önizleyin.
  8. Önizleme açılıyor ve görüntü normal görünüyorsa, şansınız fena değildir.
  9. Dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kurtarın. Onları aynı SD karta geri kaydetmeyin.

Bu son kısım insanların düşündüğünden daha önemlidir. Kurtarılan dosyaları aynı karta geri yazmak, kurtarılabilir verilerin geri kalanını ezmenin yoludur. Bunu yıllar önce bir kez yaptım. Aptalca bir hataydı. Gerekenden fazlasını kaybettim.

Video dosyaları da eksikse

Normal taramadan sonra Advanced Camera Recovery’yi çalıştırın.

Bu, fotoğraflardan çok video için önemlidir. Kamera video dosyaları parçalanır ve basit bir tarama bazen parçaları kaçırır ya da klibi tamamen atlar. Standart kurtarmanın JPEG ve NEF dosyalarını bulup sonra MOV veya MP4 dosyalarında takıldığını, ta ki kamera odaklı taramayı kullanana kadar gördüm.

Ücretsiz bir yol istiyorsanız

Genelde verilen cevap PhotoRec’tir.

İşe yarar. Kullandım. Ama pürüzlü bir araçtır.

Önizleme yok, bu da işleri yavaşlatır.
Kurtarılan dosyalar genellikle genel adlarla geri gelir.
Çıktıyı sıralamak zaman alır, özellikle kartta eski gereksiz şeyler de varsa.

Yani evet, ücretsiz, ama basit bir şey istiyorsanız keyifli değil.

Ne zaman durur ve onunla uğraşmazdım

Kart bilgisayarınızda hiç görünmüyorsa veya fiziksel hasarı varsa, kurcalamayı bırakırdım.

Bu noktada, bir kurtarma laboratuvarının şansı daha yüksektir. Her rastgele yeniden deneme, yeniden takma veya formatlama girişimi şansınızı azaltır. Eğilmiş kart, çatlak gövde, okuyucu hataları, kartın formatlanmak istemesi, hepsi kötü işaretlerdir.

Kısa versiyonum

Silinen Nikon fotoğrafları, hızlı davranır ve SD karta yazmayı durdurursanız çoğu zaman kurtarılabilir.

En iyi sıra:

1. Kartı kullanmayı bırakın.
  2. Mevcut kopyaları kontrol edin.
  3. Disk Drill ile tarayın.
  4. Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin.
  5. İşin içinde video varsa Advanced Camera Recovery’yi kullanın.
  6. Kart okunamıyorsa veya hasarlıysa profesyonel bir servise geçin.

Silme işlemi yakın zamanda olduysa, şansınız genellikle fena değildir. Burada zamanlama çok önemlidir.

Evet. Verilerin üzerine yazılmadıysa, Nikon silinen fotoğraf kurtarma hem JPEG hem de RAW dosyaları için çalışır; buna kamera modeline bağlı olarak NEF ve bazen NRW de dahildir.

@mikeappsreviewer’dan ayrıldığım küçük bir nokta var. Dosya türü genelde en zor kısım değildir. Kartın durumu daha önemlidir. SD kartınız hâlâ sorunsuz şekilde bağlanıyorsa, JPEG ve RAW için kurtarma olasılıkları çoğu zaman benzerdir. RAW dosyaları daha büyüktür, bu yüzden silmeden sonra çekim yapmaya devam ettiyseniz kısmen üzerine yazılma riski daha yüksektir. Asıl mesele bu.

Birkaç pratik kontrol:

1. Silmeden sonra kart boyutuna ve çekim sayısına bakın.
  2. 20 ila 50 yeni RAW çekim bile yaptıysanız, daha eski silinmiş RAW’lar önce zarar görmüş olabilir.
  3. Sonrasında yalnızca birkaç JPEG çekildiyse, kurtarma şansı daha yüksek kalır.

Ayrıca, kurtarılan bazı RAW dosyaları bozulmadan geri gelir ama orijinal dosya adını veya klasör yapısını kaybedebilir. Önemli olan görüntü verisidir. Nikon uygulamaları kurtarmadan sonra bunları düzenli şekilde sıralamayabilir, bu yüzden kurtarılan NEF dosyalarını Lightroom, Capture NX Studio veya hatta Windows küçük resim görünümünde test edin.

JPEG ve RAW fotoğraf geri yükleme için en iyi Nikon SD kart kurtarma yazılımını istiyorsanız, Disk Drill sağlam bir seçimdir çünkü yaygın Nikon formatlarını algılar ve kurtarmadan önce sonuçları önizlemenize izin verir. Önizleme önemlidir. Bir JPEG için küçük resmin açılması iyi bir işarettir. NEF için benim kontrol edeceğim şey RAW önizlemesi veya geçerli dosya boyutudur.

Kurtarılan her şeyi karta geri değil, bilgisayarınıza kaydedin. Bariz ama insanlar hâlâ bunu yapıyor.

Ayrıca, hızlı bir görsel anlatım isterseniz, şu Nikon fotoğraf kurtarma rehberi göz atmaya değer.

Kısa cevap: evet, hem JPEG hem de RAW kurtarılabilir. Asıl soru, silmeden sonra karta ne kadar veri yazıldığıdır.

Evet, genellikle ikisi de geri yüklenebilir. Nikon kameralar burada JPEG ile RAW arasında özel bir ayrım yapmaz. Dosyalar SD karttan silindiyse ve kart sonrasında yoğun şekilde yeniden kullanılmadıysa, kurtarma yazılımı çoğu zaman hem JPEG hem de NEF dosyalarını geri getirebilir.

Genelde @mikeappsreviewer ve @nachtdromer ile aynı fikirdeyim, ama bir noktada itiraz ederim: insanlar dosya biçimine biraz fazla odaklanıyor. Asıl büyük mesele, silmeden sonra kameranın karta yazmaya devam edip etmediğidir. Silinmiş bir JPEG de silinmiş bir RAW da teoride kurtarılabilir, ancak büyük bir RAW dosyası, küçük bir kısmının bile üzerine yazıldıysa daha kolay bozulur. İşler tam da burada hızla sarpa sarar.

İnsanların unuttuğu bir başka şey de şu: fotoğrafları kamerada sildiyseniz, bazı Nikon gövdeleri kart veritabanını ve klasör yapısını da, kurtarılan dosyaların dağınık dönmesine neden olacak şekilde günceller. Bu yüzden dosya adları yoksa veya klasör ağacı mahvolmuş görünüyorsa panik yapmayın. NEF açılıyorsa, kazanç budur.

Basit yolu istiyorsanız, Disk Drill muhtemelen bunun için en kullanıcı dostu Nikon silinen fotoğraf kurtarma seçeneklerinden biridir. Sizi bir saat boyunca komut satırının başında bekletmeden JPEG, NEF ve diğer kamera dosya türlerini bulma konusunda fena değildir. Ben ayrıca önce bilgisayarınıza kurtarma yapmanızı, dosyaları sonra düzenlemenizi öneririm.

Yeterince söylenmemiş bir düşünce daha: kart kararsız davranıyorsa, tarama yapmadan önce onun bayt bayt bir imajını oluşturun. İmajdan kurtarma yapmak, gerçek SD kartı tekrar tekrar zorlamaktan daha güvenlidir. Bu, kartta okuma hataları varsa veya bağlantı sürekli kopuyorsa önemlidir.

Ek okuma için, silinen fotoğrafların SD karttan güvenli şekilde nasıl kurtarılacağı hakkındaki bu başlığa göz atmaya değer.

Kısa versiyon: evet, Nikon silinen fotoğraf kurtarma hem JPEG hem de RAW görüntülerini geri yükleyebilir. Asıl belirleyici olan, silmeden sonraki kart etkinliğidir; yalnızca Nikon markası ya da dosya türü değildir.

Evet, her ikisi de genelde geri gelir; JPEG ve NEF gibi Nikon RAW, bazen NRW de. @nachtdromer ve @techchizkid ile aynı fikirdeyim; asıl sorun formatın kendisi değil, üzerine yazılma riski. @mikeappsreviewer ile pratik bir noktada ufak bir fikir ayrılığım var: önizleme faydalıdır, ancak RAW önizlemesinin olmaması her zaman dosyanın bozuk olduğu anlamına gelmez. Bazı uygulamalar NEF önizlemelerini pek iyi işleyemez.

Ekleyebileceğim bir şey: kameranın çift yuva, taşma veya yedek kayıt kullanıp kullanmadığını kontrol edin. Birçok kişi kart 2’de hâlâ kopyalar olabileceğini unutuyor.

Disk Drill hakkında:

Artıları:

• kamera kartlarını taraması kolaydır
  • JPEG ve Nikon RAW dosyalarını iyi tanır
  • önizleme hızlı ayıklama için yardımcı olur
  • teknik olmayan kullanıcılar için yeterince iyidir

Eksileri:

• Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırlıdır
  • yoğun kullanılmış kartlarda tarama sonuçları dağınık görünebilir
  • RAW meta verileri ve dosya adları temiz şekilde geri dönmeyebilir

Yani evet, Nikon silinen fotoğraf kurtarma her ikisini de geri getirebilir. Sadece başarıyı klasör adlarına veya küçük önizleme görsellerine bakarak değerlendirmeyin. Kurtarılan NEF düzenleme yazılımında açılıyorsa, asıl test budur.