Mac'te Silinen Dosyaları Hiçbir Yerde Bulamıyorsam Nasıl Kurtarabilirim?

Mac bilgisayarımdaki önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve şimdi onları Çöp Kutusu'nda, iCloud'da veya son klasörlerde bulamıyorum. Her zamanki yerleri zaten kontrol ettim ve kalıcı olarak silinmiş olabileceklerinden endişeleniyorum. Mac'te silinen dosyaları kurtarmanın en iyi yolunu bulmak için gerçekten yardıma ihtiyacım var çünkü bu belgelerin ve fotoğrafların bazıları iş için önemli.

Bunu çıkmaz sokak sorunu gibi değil, acil davranılması gereken bir sorun gibi ele alırdım. Çöp Kutusu'nu boşalttığınızda, kolay geri yükleme seçeneği ortadan kalkar. macOS üzerine yazmadığı veya SSD TRIM ile blokları silmediği sürece dosya verileri hâlâ bir süre orada duruyor olabilir.

Yapacağım ilk şey, Mac'i kullanmayı bırakmak olurdu. Cidden. Hiçbir şey yüklemeyin. Bir şeyler indirmeyin. Büyük klasörleri taşımayın. Güncellemeleri atlayın. Aynı sürücüye yapılan her yazma işlemi kurtarmayı daha da kötüleştirir.

1. Dosyanın saçma bir yere gitmediğini iki kez kontrol edin

Dosyaların garip yerlerde ortaya çıktığını gördüm. Kurtarma işlemlerine başlamadan önce Finder içinde tekrar arama yapar, Çöp Kutusu'na tekrar bakar ve Command + Shift + . ile gizli dosyaları gösterirdim. Dosyalar fazla uyarı olmadan gizlenebilir, taşınabilir, yeniden adlandırılabilir veya başka bir yere senkronize edilebilir.

2. Kurtarma araçlarına dokunmadan önce Time Machine ve iCloud'a bakın

Time Machine açıksa, dosyanın eskiden bulunduğu klasörü açar, Time Machine'e girer, silinmeden önceki bir noktaya geri gider ve oradan geri yüklerdim.

Ayrıca iCloud.com adresini de kontrol ederdim. Yakın Zamanda Silinenler'in yanı sıra, bunlardan herhangi biri senkronize ediliyorsa iCloud Drive, Masaüstü, Belgeler ve Fotoğraflar'a da bakın. Tamamen kaybolduğunu düşündükten sonra bile orada bazı şeyler bulduğum oldu.

3. APFS anlık görüntülerini kontrol edin

Bu kısım sık sık gözden kaçar. Disk İzlencesi uygulamasını açın, ana APFS Veri biriminizi seçin ve dosya kaybolmadan öncesine ait anlık görüntülerin olup olmadığına bakın. Varsa onu bağlayın ve eksik dosyayı farklı bir konuma kopyalayın. Mümkünse dosyayı aynı sürücüye geri koymayın.

4. Kurtarma yazılımını çalıştırın, ama mümkünse aynı sürücüye kurmayın

Ben Disk Drill ile başlardım. Bazı eski araçlara göre kullanımı daha kolaydır ve önizleme özelliği önemlidir. Bir dosya temiz şekilde önizleniyorsa, para harcamadan önce verilerin hâlâ kullanılabilir olduğuna dair daha iyi bir işarettir.

Benim yapacağım:

1. Mümkünse Disk Drill’i harici bir sürücüye kurun.

2. Programı açın ve dosyanın silindiği sürücüyü seçin.

3. Kayıp veri taramasını başlatın. Bir tarama türü sorarsa, durumunuza en uygun olanı seçin ve tamamlanmasına izin verin. İhtiyacınız olanı zaten bulmadıysanız, erken kesmeyin.

4. Dosya adına, uzantıya veya klasör yoluna göre arama ya da filtreleri kullanın.

5. Önce dosyayı önizleyin.

6. Geri almak istediklerinizi seçin.

7. Kurtarmayı orijinal dahili sürücüye değil, başka bir sürücüye yapın.

R-Studio ve Data Rescue’yu da aklınızda tutardım. Sağlam araçlardır, ancak ilk bakışta bana daha az kullanıcı dostu geldiler. Aynı kural hepsi için geçerli. Etkilenen sürücüyü tarayın, kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin.

5. Ne zaman durmanız ve bir laboratuvara göndermeniz gerektiğini bilin

Eğer Mac sıvı hasarı aldıysa, SSD ara sıra görünür olup kayboluyorsa, sürücü garip hatalar veriyorsa, kurtarma uygulamaları takılıp kalıyorsa veya dosyalar kumar oynamak istemeyeceğiniz kadar önemliyse, ben burada durur ve bir kurtarma laboratuvarı kullanırdım. Daha pahalıya mal olur. Yine de depolama biriminin kendisi arızalanıyorsa, kendin yap yöntemleri hızla riskli hale gelir.

Büyük etken zamandır. Temiz bir kurtarma son tarihi diye bir şey yoktur. SSD kullanan Maclerde, TRIM ve normal arka plan yazmaları hemen aleyhinize çalışmaya başlar. Ben önce yedekleri kontrol eder, ardından mümkün olan en kısa sürede taramaya geçerdim. Beklemek genelde kötü biter, evet.

Çöp Kutusu, iCloud ve Son Kullanılanlar boşsa, tam kurtarma moduna geçmeden önce birkaç daha az belirgin yeri kontrol ederdim. Önce, yerel anlık görüntüler için Terminal'e bakın. Bu, @mikeappsreviewer'ın bahsettiği APFS anlık görüntü yönteminden farklıdır. Şunu çalıştırın: tmutil listlocalsnapshots / Silmeden öncesine ait tarihler görürseniz, Recovery'den geri yükleyin veya yedekleme araçlarından bağlayın. Biraz teknik bir iştir ama insanların düşündüğünden daha sık işe yarar. Sonra, uygulamaya özel kurtarma kutularını kontrol edin. Birçok dosya önce uygulamanın içinde silinmiş olur. Photos'ta Son Silinenler vardır. Notes'ta Son Silinenler vardır. Mail ekleri hâlâ Library önbelleklerinde duruyor olabilir. Pages, Word, Adobe uygulamaları ve bazı düzenleyiciler AutoRecovery kopyaları tutar. Şuralara bakın: ~/Library/Containers/ ~/Library/Application Support/ ~/Library/Autosave Information/ ~/Library/Group Containers/ Dosya iCloud Drive, Pages, Numbers, Keynote, Office, Dropbox veya Google Drive'da bulunuyorsa sürüm geçmişini de kontrol edin. Bazen dosya gitmiştir ama önceki sürüm hâlâ duruyordur. İnsanlar bu adımı çok sık kaçırıyor. Bu arada Spotlight yanıltıcı olabilir. Finder aramasına fazla güvenmeye katılmıyorum. Gerekirse Spotlight'ı yeniden dizinleyin: sudo mdutil -E / Bunların hiçbiri sonuç vermezse, o zaman evet, kurtarma yazılımı kullanın. Mac'te ilk durak genelde Disk Drill olur çünkü tek bir taramada silinen dosyaları, kayıp bölümleri ve eski dosya imzalarını bulur. Hatırlıyorsanız dosya türüne ve özgün yola göre arayın. Kurtarılan dosyaları harici bir sürücüye kaydedin. Eksik şeyler harici bir diskteyse, onu sürekli takıp çıkarmayı bırakın. Bağlantı yeniden denemeleri günlükler yazar ve bazen işleri daha da kötüleştirir. Bu da bir arkadaşıma yardımcı olmuştu: Instagram'da Mac dosya kurtarma ipuçları. Dosya türünü biliyorsanız, örneğin PSD, DOCX, MOV, bir sonraki adım olarak geçici ve otomatik kayıt konumlarını arardım. Bu kısım gereğinden fazla sık atlanıyor.
Mac
@mikeappsreviewer ve @byteguru’dan gelen yanıtlarda yeterince vurgulanmadığını düşündüğüm bir nokta şu: dosyaların farklı bir **kullanıcı hesabından** silinmediğinden veya sandbox tuhaflıkları olan bir uygulama tarafından taşınmadığından emin olun. Mac’lerde dosyalar, sadece yanlış Library’ye, yanlış masaüstüne ya da buluta bağlı yanlış hesaba baktığınız için “kaybolmuş” gibi görünebilir. `/Users/` dizinini kontrol edin ve Sistem Ayarları içinde beklediğiniz Apple Kimliği ile oturum açtığınızı doğrulayın. Ayrıca, diskin sağlıklı olduğundan emin değilseniz şu anda Spotlight yeniden dizinlemeyle uğraşmazdım. Dizinleri yeniden oluşturmak veri yazar ve kurtarılabilirliği korumaya çalışırken SSD’de bu benim en sevdiğim hamle değil. Benim sıradaki yapacaklarım şunlar olurdu: 1. Kullanıyorsanız **Terminal komut geçmişini** kontrol edin: `history | grep rm` İnsanların bir komutla bir şeyi silip sonra unuttuğuna şaşırırsınız. 2. **Açık ama kaydedilmemiş geçici kopyaları** arayın: - TextEdit: otomatik kaydetme uygulama geri yüklemesinden yeniden açabilir - Preview: kilitli geçici belgeleri kontrol edin - Adobe/Office: önce uygulamayı açın, sonra Finder’da arama yapmadan önce kurtarma panellerini inceleyin 3. Dosya bir yere eklenmiş/içe aktarılmışsa, dosya adına göre değil **içeriğe** göre arayın: `mdfind 'belgeden bazı benzersiz ifade'` Bu bazen Finder aramasının kaçırdığı şeyleri bulur. 4. Disk hariciyse veya başka bir Mac’iniz varsa, tarama yapmadan önce ilk olarak **salt okunur bir imaj/klon** oluşturun. Bu size kurtarma için daha güvenli bir deneme şansı verir. Kolay kontrolleri geçtiyseniz, evet, **Mac için Disk Drill** bir sonraki pratik adımdır. Mümkünse onu başka bir sürücüye kurup çalıştırın, etkilenen diski tarayın ve dosyaları başka bir yere kurtarın. Hiçbir şey doğru şekilde önizlenmiyorsa, büyük ihtimalle dosyanın üzerine yazılmıştır veya TRIM işini çoktan yapmıştır. Mac’te silinen dosyaları kurtarma konusunda daha fazla topluluk tavsiyesi için şu Apple başlığına göz atmaya değer: Mac’te silinen dosyalar için Apple Community’deki en iyi çözümler Dosya türünü tam olarak biliyorsanız, muhtemelen önce kurtarmayı onun etrafında hedeflerdim. Çok daha az kaos, açıkçası.
Mac’te Silinen Dosyaları Hiçbir Yerde Bulamıyorsam Nasıl Kurtarırım?
@byteguru, @vrijheidsvogel ve @mikeappsreviewer’ın zaten ele aldıklarına ekleyeceğim bir şey daha var: dosyanın gerçekten **değiştirilip değiştirilmediğini**, silinmediğini kontrol edin. Pages, Word, Photoshop, hatta Preview gibi Mac uygulamalarında insanlar bazen orijinal dosyanın üzerine boş/daha yeni bir sürüm kaydeder. Bu durumda kurtarma, silinmiş bir dosyayı değil, **eski belge sürümlerini** veya yinelenen parçaları aramak anlamına gelir. Dosyanın klasörüne sağ tıklayın ve **Değiştirilme Tarihi**, **Boyut** ve **Tür** sütunlarına göre sıralayın. Doğru ada sahip çok küçük dosyalar bir ipucudur. Bu dahili bir SSD ise çok fazla sistem düzeyinde kurcalamaya da hemen girişmezdim. Bazı kurtarma tavsiyeleri akıllıca gibi görünür ama insanların kabul ettiğinden daha fazla yazma işlemi oluşturur. Benim yapacağım şeyler: - Yeniden başlatma/oturumu kapatma sonrasında uygulamanın yeniden açılma durumlarını kontrol etmek - `~/Library/Saved Application State/` içine bakmak - Kaybolan şey sürüklenmiş bir dosyaysa harici monitörleri/masaüstlerini/alanları kontrol etmek - Dropbox/Drive/OneDrive kullanıldıysa bulut sağlayıcısının web çöp kutusunu kontrol etmek - Bu çok önemliyse önce diskin bir klonunu almak, sonra klon üzerinde çalışmak Yazılıma ihtiyacınız varsa, **Disk Drill** makul bir sonraki adımdır. **Artıları** - kullanımı kolay - iyi filtreleme/önizleme - yaygın dosya türleri için yeterince iyi **Eksileri** - TRIM uygulanmış SSD’lerde sihirli çözüm değil - derin taramalar genel dosya adlarıyla dağınık olabilir - ücretli kurtarma sınırı can sıkıcı olabilir Disk Drill kullanılabilir hiçbir şey bulamazsa, kendiniz denemeyi bırakır ve bir laboratuvarı değerlendirirdim. Daha fazla zorlamanın genelde ihtimali düşürdüğü nokta budur.