Bunu çıkmaz sokak sorunu gibi değil, acil davranılması gereken bir sorun gibi ele alırdım. Çöp Kutusu'nu boşalttığınızda, kolay geri yükleme seçeneği ortadan kalkar. macOS üzerine yazmadığı veya SSD TRIM ile blokları silmediği sürece dosya verileri hâlâ bir süre orada duruyor olabilir.
Yapacağım ilk şey, Mac'i kullanmayı bırakmak olurdu. Cidden. Hiçbir şey yüklemeyin. Bir şeyler indirmeyin. Büyük klasörleri taşımayın. Güncellemeleri atlayın. Aynı sürücüye yapılan her yazma işlemi kurtarmayı daha da kötüleştirir.
1. Dosyanın saçma bir yere gitmediğini iki kez kontrol edin
Dosyaların garip yerlerde ortaya çıktığını gördüm. Kurtarma işlemlerine başlamadan önce Finder içinde tekrar arama yapar, Çöp Kutusu'na tekrar bakar ve Command + Shift + . ile gizli dosyaları gösterirdim. Dosyalar fazla uyarı olmadan gizlenebilir, taşınabilir, yeniden adlandırılabilir veya başka bir yere senkronize edilebilir.
2. Kurtarma araçlarına dokunmadan önce Time Machine ve iCloud'a bakın
Time Machine açıksa, dosyanın eskiden bulunduğu klasörü açar, Time Machine'e girer, silinmeden önceki bir noktaya geri gider ve oradan geri yüklerdim.
Ayrıca iCloud.com adresini de kontrol ederdim. Yakın Zamanda Silinenler'in yanı sıra, bunlardan herhangi biri senkronize ediliyorsa iCloud Drive, Masaüstü, Belgeler ve Fotoğraflar'a da bakın. Tamamen kaybolduğunu düşündükten sonra bile orada bazı şeyler bulduğum oldu.
3. APFS anlık görüntülerini kontrol edin
Bu kısım sık sık gözden kaçar. Disk İzlencesi uygulamasını açın, ana APFS Veri biriminizi seçin ve dosya kaybolmadan öncesine ait anlık görüntülerin olup olmadığına bakın. Varsa onu bağlayın ve eksik dosyayı farklı bir konuma kopyalayın. Mümkünse dosyayı aynı sürücüye geri koymayın.
4. Kurtarma yazılımını çalıştırın, ama mümkünse aynı sürücüye kurmayın
Ben Disk Drill ile başlardım. Bazı eski araçlara göre kullanımı daha kolaydır ve önizleme özelliği önemlidir. Bir dosya temiz şekilde önizleniyorsa, para harcamadan önce verilerin hâlâ kullanılabilir olduğuna dair daha iyi bir işarettir.
Benim yapacağım:
Mümkünse Disk Drill’i harici bir sürücüye kurun.
Programı açın ve dosyanın silindiği sürücüyü seçin.
Kayıp veri taramasını başlatın. Bir tarama türü sorarsa, durumunuza en uygun olanı seçin ve tamamlanmasına izin verin. İhtiyacınız olanı zaten bulmadıysanız, erken kesmeyin.
Dosya adına, uzantıya veya klasör yoluna göre arama ya da filtreleri kullanın.
Önce dosyayı önizleyin.
Geri almak istediklerinizi seçin.
Kurtarmayı orijinal dahili sürücüye değil, başka bir sürücüye yapın.
R-Studio ve Data Rescue’yu da aklınızda tutardım. Sağlam araçlardır, ancak ilk bakışta bana daha az kullanıcı dostu geldiler. Aynı kural hepsi için geçerli. Etkilenen sürücüyü tarayın, kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin.
5. Ne zaman durmanız ve bir laboratuvara göndermeniz gerektiğini bilin
Eğer Mac sıvı hasarı aldıysa, SSD ara sıra görünür olup kayboluyorsa, sürücü garip hatalar veriyorsa, kurtarma uygulamaları takılıp kalıyorsa veya dosyalar kumar oynamak istemeyeceğiniz kadar önemliyse, ben burada durur ve bir kurtarma laboratuvarı kullanırdım. Daha pahalıya mal olur. Yine de depolama biriminin kendisi arızalanıyorsa, kendin yap yöntemleri hızla riskli hale gelir.
Büyük etken zamandır. Temiz bir kurtarma son tarihi diye bir şey yoktur. SSD kullanan Maclerde, TRIM ve normal arka plan yazmaları hemen aleyhinize çalışmaya başlar. Ben önce yedekleri kontrol eder, ardından mümkün olan en kısa sürede taramaya geçerdim. Beklemek genelde kötü biter, evet.