Mac’imden önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve ne olduğunu fark etmeden önce Çöp Sepeti’ni boşalttım. Gerçekten işe yarayan ücretsiz bir Mac veri kurtarma yazılımı bulmaya çalışıyorum çünkü yerine koyamayacağım fotoğrafları ve belgeleri gerçekten geri getirmem gerekiyor. Eğer Mac için güvenilir ve ücretsiz bir veri kurtarma aracı kullanan varsa, yardımınızı gerçekten takdir ederim.
Bir süre önce ücretsiz Mac kurtarma uygulamaları aramaya başladım ve kısa liste moral bozucuydu. Çoğu aynı numarayı yapıyor: diskinizi tarıyor, güzel bir önizleme gösteriyor, sonra kurtarmayı ücret duvarının arkasına koyuyor. Mevcut macOS sürümleri, APFS birimleri veya Apple Silicon Mac'ler için bir şeye ihtiyacınız varsa, seçenekler daha da azalıyor. Denediklerim arasında yalnızca birkaç ücretsiz seçenek gerçekten zaman ayırmaya değer geldi.
- PhotoRec, bütçeniz sıfırsa ilk deneyeceğim araç olurdu. Açık kaynaklı, biraz pürüzlü, ama göründüğünden daha iyi. Bir keresinde bozulmuş bir SD kartta kullandım ve diğer uygulamaların listede bile göstermediği dosyaları çıkardı. Dezavantajı beş dakika içinde belli oluyor. Terminal'de çalışıyor, iş akışı eski usul hissettiriyor ve kurtarılan dosyalar çoğu zaman yeniden adlandırılmış şekilde ve klasör yapısı olmadan geri geliyor. Verileri alıyorsunuz ama daha önce sahip olduğunuz düzenli organizasyonu değil.
- Exif Untrasher da ücretsiz, ancak tek ve dar kapsamlı bir iş yapıyor. Daha çok hafıza kartları ve kameralardan JPEG kurtarma için. Çalıştırması yeterince kolay, öğrenilecek fazla bir şey yok, ama buna tam kapsamlı bir kurtarma paketi gibi yaklaşmazdım. Belgeleri, arşivleri veya karışık dosya türlerini kaybettiyseniz, bu çok yardımcı olmaz.
Bir şey için ödeme yapmaya açıksanız, sizi Disk Drill yönlendirirdim. Beklediğimden daha fazla hoşuma gitti. Mac'te, iyi sonuçlarla birlikte en az can sıkıcı seçenek gibi geldi. APFS ile iyi çalışıyor, testlerimde Apple Silicon'da garip davranmadı ve harici SSD'leri, USB bellekleri, SD kartları ve Time Machine sürücülerini sorunsuz okuyor.
Benim için öne çıkanlar:
- Herhangi bir şeyi geri yüklemeden önce önizleme iyi çalışıyor
- Silinmiş dosyalarda ve biçimlendirilmiş disklerde kurtarma sonuçları beklediğimden daha iyiydi
- Sürücü kararsız göründüğünde yardımcı olan bayttan bayta yedek görüntüleme içeriyor
- RAW kamera dosyaları dahil fotoğraf ve video desteği sağlam
- Arayüzü, R-Studio veya PhotoRec gibi araçlara göre daha kolay kullanılıyor
Seçtiğiniz uygulamadan daha önemli olan bir şey var. Dosyaların kaybolduğunu fark eder etmez sürücüye veri yazmayı bırakın. SSD'lerde TRIM, daha yeni Mac'lerde silinen verileri hızla temizleyebilir, bu yüzden beklemek şansınızı azaltır. Ve evet, kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye geri yükleyin. Bunları aynı diske geri yazmak, insanların kötü bir durumu daha da kötü hale getirme şeklidir.
Önce Mac’i kullanmayı bırakın. SSD’lerde her dakika önemlidir.
Mac’te ücretsiz seçenekler çok sınırlı. @mikeappsreviewer ile bir noktada aynı fikirdeyim, çoğu ücretsiz uygulama deneme yemi. Exif Untrasher’ın burada çok işe yaradığı konusunda ise biraz katılmıyorum; yalnızca bir kamera kartından JPG dosyalarını kaybettiyseniz anlamlı olabilir. Karışık dosyalar için fazla kısıtlı.
Kontrol edeceğim şeyler:
-
TestDisk
Ücretsiz, açık kaynaklı. Basit dosya geri getirmeden çok bölüm ve dosya sistemi onarımı için daha iyidir. Silme işlemi harici bir sürücüde olduysa, bunu denemeye değer. -
PhotoRec
Çirkin, ama etkili. Ham dosya kurtarma gerektiğinde en iyi ücretsiz seçenek. Dosya adlarının ve klasörlerin kaybolmasını bekleyin. Biraz dağınık, ama gösterişli uygulamalardan daha sık işe yarar. -
Disk Drill
Çoğu durumda tam kurtarma için ücretsiz değil, ama yine de silinen fotoğrafları, videoları ve belgeleri taramak ve önizlemek için Mac’teki daha iyi veri kurtarma araçlarından biri. Dosyalarınız önemliyse, bu zaman kazandırır. Mac desteği sağlamdır.
Basit bir derleme istiyorsanız best Mac data recovery software, top free file recovery apps for macOS ve APFS file recovery tools diye aratın. Şu video da iyi bir başlangıç noktası:
Mac ve PC için en iyi veri kurtarma araçları
Bir şey daha, iCloud Photos, Time Machine veya başka bir senkronize uygulama kullandıysanız, tarama yapmadan önce buraları kontrol edin. İnsanlar bunu sürekli unutuyor ve saatlerini boşa harcıyor.
Ne @mikeappsreviewer ne de @voyageurdubois’ın yeterince vurgulamadığı bir noktayı eklerdim: eğer bu dahili Mac SSD’nizdeyse, gerçekten ücretsiz kurtarma çok düşük bir ihtimal olabilir çünkü APFS + TRIM acımasızdır. İmkansız değil, sadece… veri kurtarma uygulaması reklamlarının iddia ettiğinden çok daha az sihirli.
Gerçekten ücretsiz Mac veri kurtarma yazılımları için kısa listem şu olurdu:
-
TestDisk
Sorun dosya sistemi hasarı ya da bir bölüm problemi olduğunda daha iyidir, sadece dosyaları yanlışlıkla silme durumunda değil. Biraz teknik kalıyor, ama bazen diğer araçların kaçırdığı şeyleri bulabiliyor. -
DMDE ücretsiz sürüm
Bu çok sık gözden kaçıyor. Arayüzü biraz garip, ama bazı sınırlamalarla dosyaları ücretsiz kurtarabiliyor ve sahte ücretsiz Mac kurtarma uygulamalarının çoğundan daha kullanışlı. PhotoRec fazla dağınık geliyorsa bakmaya değer. -
PhotoRec
Evet, oldukça çirkin, ama yine de Mac’te silinmiş dosyaları gerçekten kurtarabilen az sayıdaki gerçekten ücretsiz seçenekten biri. Dezavantajı, dosya adları ve klasörlerin karışık şekilde geri gelebilmesi.
En az sinir bozucu tarama deneyimini istiyorsanız, Mac için Disk Drill hâlâ daha iyi seçeneklerden biri. Büyük kurtarmalar için tamamen ücretsiz değil, evet, ama tarama, önizleme ve APFS desteği sağlam. Saatlerinizi boşa harcamadan önce dosyalarınızın hâlâ kurtarılabilir olup olmadığını anlamak için bence gerçekten daha iyi.
Ayrıca, herhangi bir şey çalıştırmadan önce şunları kontrol edin:
- Time Machine yerel anlık görüntüleri
- iCloud Drive / iCloud Photos son silinenler
- Google Drive / Dropbox web çöp kutusu
- Fotoğraflar uygulamasındaki Son Silinenler
macOS için en iyi Mac veri kurtarma yazılımları ve ücretsiz dosya kurtarma araçları hakkında daha fazla görüş istiyorsanız, şu başlık da ilgili: silinmiş dosyalar ve APFS sürücüler için en iyi Mac veri kurtarma araçları
En büyük tavsiye: dosyalar dahili sürücüden silindiyse, o Mac’i mümkün olduğunca az kullanın. Her yeni indirme, tarayıcı önbelleği yazımı veya uygulama kurulumu kurtarmayı daha da kötüleştirebilir. Biraz sinir bozucu, ama insanların en çok hata yaptığı kısım bu.
Ben, modern bir Mac dahili SSD’sinde “ücretsiz” kurtarma konusunda @voyageurdubois ve @sonhadordobosque kadar iyimser değilim. TRIM zaten işini yaptıysa, hiçbir uygulama mucize yaratmayacaktır.
İnsanların atladığı bir seçenek: Time Machine daha önce etkinleştirildiyse, Terminal ile APFS anlık görüntülerini kontrol edin. Bazen Çöp Kutusu boş olsa bile silinen dosyalar yerel bir anlık görüntüde hâlâ bulunur. Bu, dosya oyma işleminden daha temizdir ve adları/klasörleri bozulmadan korur.
Sürekli gündeme geldiği için Disk Drill hakkında:
Artılar
- çok iyi tarama/önizleme iş akışı
- APFS ve harici ortamları iyi işler
- Terminal araçlarıyla uğraşmak istemiyorsanız yeterince basit
- kurtarmadan önce bir yedek imaj oluşturabilir
Eksiler
- çoğu gerçek kurtarma işlemi için gerçekten ücretsiz değil
- TRIM nedeniyle dahili SSD’den silinmelerde sonuçlar yine de zayıf olabilir
- daha derin taramalar çok fazla gereksiz veri ve kopya döndürebilir
Benim görüşüm: önce yerleşik kurtarma yollarını kullanın, sonra başka bir sürücüden tarama yapın. Dosyaların hâlâ orada olup olmadığına dair hızlı bir yanıt istiyorsanız, Disk Drill faydalıdır. Kesinlikle ücretsiz bir çözüm istiyorsanız, çoğunlukla eski açık kaynak araçlarla ve sabırla kumar oynuyorsunuz.