Mac’imde Çöp Kutusu’nu yanlışlıkla boşalttım ve iş için hâlâ ihtiyacım olan önemli dosyaları sildim. Mac’te boşaltılmış Çöp Kutusu’ndan veri kurtarmanın mümkün olup olmadığını ve dosyaları geri alma şansımı artırmak için hemen hangi adımları atmam gerektiğini öğrenmeye çalışıyorum.
Bunu kısa süre önce bir Mac’te yaşadım ve kısa cevap şu: Çöp Kutusu’nu boşalttıktan sonra bile kurtarma hâlâ mümkün olabilir. Olay yakın zamanda olduysa ve makineyi kullanmaya devam etmediyseniz şans daha yüksektir. macOS’ta Çöp Kutusu’nu boşaltmak genelde önce dosya girdilerini kaldırır, ardından sürücü alanı yeniden kullanım için işaretlenir. Oraya yeni veriler yazılırsa, ihtimaliniz hızla düşer.
Benim ilk yapacağım şey Mac’i hemen kullanmayı bırakmak olurdu. Uygulamaları açmaya devam etmeyin. Büyük klasörleri taşımayın. Video dışa aktarmayın. Dahili sürücüye rastgele şeyler kurmayın. SSD depolamalı ve TRIM destekli yeni MacBook’larda silinen bloklar arka planda temizlenir ve bu süreç tamamlandığında kurtarma çok hızlı şekilde zorlaşır.
Bunu proje çalışmalarıyla dolu bir klasörle M2 MacBook Pro’da ben de yaşadım. Elbette Time Machine yoktu. Dosyaların tamamen gittiğini sanmıştım. Sonunda bende işe yarayan şey Disk Drill oldu. APFS’yi düzgün şekilde desteklediği ve Apple Silicon’da güven vermeyen bir araç gibi hissettirmediği için seçtim. Bazı eski Mac kurtarma araçları 2017’de kalmış gibi görünüyordu.
Kullandığım adımlar tam olarak şunlardı:
Mac’i kullanmayı bıraktım ve harici bir SSD bağladım.
Disk Drill uygulamasını Mac’in dahili sürücüsüne değil, harici SSD’ye kurdum. Bu kısım önemli. Aynı sürücüye yeni veri yazmak, silinen dosyaları daha fazla riske atar.
macOS izin istediğinde, Tam Disk Erişimi verdim.
Yol şuydu: Sistem Ayarları → Gizlilik ve Güvenlik → Tam Disk Erişimi.
Uygulamayı orada etkinleştirdim, sonra yeniden açtım.
Ayrıca sistem sürücüsüne daha derin erişim için de istemde bulundu. Yeni Mac’lerde bu normaldir. Apple, düşük seviyeli disk erişimini oldukça sıkı şekilde kısıtlar.
Uygulamanın içinde dahili Macintosh SSD’yi seçtim ve Kayıp verileri ara seçeneğine tıkladım.
Taramadan sonra Bulunan öğeleri incele bölümünü açtım.
Listeyi önce Belgeler ve Resimler olarak daralttım, çünkü önemsediğim dosyalar onlardı.
Herhangi bir şeyi geri yüklemeden önce önizlemeyi kullandım. Bu zaman kazandırdı. PSD, PDF ve fotoğraflar önizlemede düzgün açıldı, böylece bu kopyaların kullanılabilir olduğunu anladım.
İyi olanları seçtim ve Kurtar’a bastım.
Her şeyi tekrar Mac’in dahili depolamasına değil, harici SSD’ye kaydettim.
Benim sonucum fena değildi. Klasörün çoğunu geri aldım. Birkaç dosya hasarlıydı ama tahminen yaklaşık %85’i kullanılabilir durumda geri geldi. Hızlı davranırsanız, sonuçlar genelde daha iyi olur.
Tüm umudunuzu kurtarma yazılımına bağlamadan önce şu bariz yerleri de kontrol edin:
Time Machine yedekleri
Son Silinenler dahil iCloud Drive
Dropbox veya Google Drive silinmiş dosyaları
Fotoğraflar uygulaması, Son Silinenler
Notlar uygulaması, Son Silinenler
Dosyalar daha önce gönderildiyse Mail ekleri
Yapmayacağım bir şey de panik hâlindeyken temizleme uygulamaları, optimizasyon araçları veya disk onarım saçmalıkları çalıştırmak olurdu. Kurtarmayı denemeden önce sürücüye rastgele yardımcı araçlar uygulayarak durumu daha da kötüleştiren insanlar gördüm.
Dosyalar çok önemliyse ve yazılım işe yarar hiçbir şey bulamazsa, geriye profesyonel kurtarma hizmetleri kalır. Pahalı mı? Evet. İş dosyaları, vergi belgeleri, aile fotoğrafları gibi şeyler için bazen değer. Yine de SSD TRIM yeterince zaman bulduktan sonra bir laboratuvar bile sihirli güçler kazanmaz.
Yani evet, Mac’te Çöp Kutusu’nu boşaltmak her zaman son anlamına gelmez. En iyi şansınız sürücüyü kullanmayı bırakmak, yedekleri kontrol etmek ve mümkün olduğunca hızlı şekilde harici bir diske kurtarma yapmaktır. Mac’i normal şekilde kullanmaya devam ederseniz işler hızlıca kötüleşir. Bunu zor yoldan öğrendim.
Evet, Mac’te Çöp Kutusu boşaltıldıktan sonra kurtarma hâlâ mümkün olabilir. Şansınız iki şeye bağlıdır: zaman ve Mac’inizin kullandığı depolama türü.
@mikeappsreviewer’dan biraz farklı düşündüğüm bir nokta var; insanlar çoğu zaman Çöp Kutusu boşaltıldıysa bunun dosyalar için anında son anlamına geldiğini söylüyor. Öyle değil. Eski HDD’li Mac’lerde, hızlı davranırsanız kurtarma oranları çoğu zaman fena değildi. Daha yeni SSD’li Mac’lerde ise sorun TRIM’dir. TRIM blokları temizlediğinde, yazılımla kurtarma ihtimali ciddi biçimde düşer. Yani mesele, bulduğunuz her araca panikle tıklamaktan çok hızlı davranmaktır.
İlk olarak şunları yapın:
- Mac’e hiçbir şey kaydetmeyin.
- iCloud Drive, Dropbox, OneDrive gibi senkronizasyon uygulamalarını duraklatın.
- Time Machine anlık görüntülerini kontrol edin. Yerel anlık görüntüler, yedek almayı unutan insanları bile bazen kurtarır.
- Uygulama düzeyindeki çöp klasörlerini kontrol edin. Photos, Notes, Mail, bulut sürücüleri.
- Dosyalar Pages, Word veya Adobe uygulamalarındansa otomatik kayıt ve geçici sürümleri arayın.
Terminal’i de kullanın. Spotlight geçici öğeleri kaçırabilir. Şuralara bakın:
~/Library/Containers/
~/Library/Autosave Information/
~/Library/Application Support/
Yedek kontrolleri sonuç vermezse, Mac veri kurtarma yazılımı kullanın. Disk Drill, APFS ile iyi çalıştığı ve arayüzü basit olduğu için macOS için daha iyi seçeneklerden biridir. Mac için en iyi dosya kurtarma yazılımını arayanlar için, ilk denemeye değer isimlerden biridir. Önce tarayın, dosyaları önizleyin, ardından harici bir sürücüye geri yükleyin.
Ayrıca, FileVault açıksa ve Mac silmeden sonra yeniden başlatıldıysa kurtarma ihtimali daha da kötüleşir. İnsanlar bu ayrıntıyı çok sık atlıyor.
Bu kısa video, Mac temizliği ve depolama alışkanlıklarını, ileride bu karmaşayı önlemeye de yardımcı olacak şekilde anlatıyor:
akıllı Mac depolama ipuçları ve temizlik alışkanlıkları
Dosyalar iş açısından kritikse, tek bir sağlam taramadan sonra kendi başınıza denemeyi bırakın ve bir laboratuvara gönderin. Tekrarlanan taramalar ve kurulumlar şansınızı azaltır.
Evet, belki. Ama dürüst cevap şu: bu, büyük ölçüde Mac’inizin SSD kullanıp kullanmadığına ve Çöp Sepeti’ni boşalttıktan sonra onu ne kadar kullandığınıza bağlıdır.
@mikeappsreviewer ve @hoshikuzu’nun söylediklerinin bazı kısımlarına katılıyorum, ama bir ek noktayı daha güçlü vurgulardım: yeniden başlatıp her yerde kurcalamaya devam etmeyin. İnsanlar “her şeyi kontrol et” sözünü duyunca bir saat boyunca uygulama açıyor, bulut klasörlerini eşzamanlıyor ve temelde kurtarmak istedikleri disk alanının tam üstüne basıp geçiyorlar. Dosyalar işte böyle “kurtarılabilir” durumdan “eyvah” durumuna geçiyor.
Ben sizin yerinizde olsam şunları yapardım:
- Dosyalar iCloud Drive’daysa, iCloud.com üzerinde Son Silinenler bölümünü kontrol edin
- Office veya Adobe dosyalarıysa, AutoRecovery, geçici dosyalar ve uygulamaya özel kurtarma klasörlerini kontrol edin
- Time Machine’iniz varsa, yalnızca genel bir yedek araması yapmak yerine dosyaların eskiden bulunduğu klasörden Time Machine’e girmeyi deneyin
- Dosyalar iş için aşırı önemliyse, bulut eşzamanlama uygulamalarının arka planda işlem yapmasını durdurmak için şimdilik Wi-Fi bağlantısını kesin
İnsanların yeterince vurgulamadığı bir şey var: bazen dosyanın kendisi gitmiştir, ama daha eski bir dışa aktarılmış kopya, e-postayla gönderilmiş ek, önbelleğe alınmış önizleme veya sürüm geçmişi hâlâ bir yerde duruyordur. “Kaybolmuş” işleri bu şekilde birden fazla kez geri aldım. Zarif bir yöntem değil, ama sonuçta işe yarıyor.
Yedek kontrolleri başarısız olursa, o zaman evet, Disk Drill Mac’te boşaltılmış Çöp Sepeti kurtarma için makul bir seçenektir. Özellikle APFS birimlerinde Mac’te silinen dosyaları kurtarmak için daha yaygın kullanılan araçlardan biridir. Sadece kurtarmayı dahili sürücüye değil, harici bir sürücüye yapın. Temel bir kural, ama insanlar hâlâ görmezden geliyor.
Ayrıca insanların Mac’te boşaltılmış Çöp Sepeti kurtarmayı nasıl ele aldığını anlatan bu başlığı okumaya da değer; çünkü bazı gerçek dünya örneklerini kapsıyor.
Dosyalar iş açısından kritikse ve yerine konulamıyorsa, dikkatli bir yedek kontrolü ve bir düzgün taramadan sonra dururdum. Bundan sonrası için, veri kurtarma laboratuvarı daha az keyifli ama daha akıllıca bir adımdır.
@hoshikuzu, @byteguru ve @mikeappsreviewer tarafından yeterince bahsedilmeyen bir açı daha var: yalnızca silinmiş orijinalleri değil, uygulama ekosistemi içindeki eski dosya sürümlerini de kontrol edin. Örneğin, Office dosyaları OneDrive veya SharePoint üzerinde bulunuyorsa sürüm geçmişinde mevcut olabilir. Apple uygulamaları bazen Dosya > Geri Dön aracılığıyla önceki revizyonları saklar. Hatta bazı PDF düzenleyiciler ve kod düzenleyiciler bile gizli oturum kopyaları tutar.
“Bir tarama sonra laboratuvar” kuralına genel bir ifade olarak biraz katılmıyorum. Ayrı bir harici önyükleme sürücüsü kullanıyorsanız ve dahili SSD’ye dokunmuyorsanız, belirli dosya türleri için ikinci bir hedefli tarama yine de makul olabilir. Kaçınacağım şey, aynı canlı sistemden tekrarlanan rastgele kurtarma denemeleridir.
Sürekli gündeme geldiği için Disk Drill hakkında:
Artıları
- İyi APFS desteği
- Kurtarmadan önce iyi önizleme
- Birçok Mac kurtarma aracından daha temiz arayüz
- Belgeleri hızlı bulmanız gerektiğinde hızlı ön inceleme için iyi çalışır
Eksileri
- TRIM etkin SSD’lerde sonuçlar yine de hayal kırıklığı yaratabilir
- Derin taramalar dağınık dosya adları veya kopyalar döndürebilir
- Yalnızca bir kez ihtiyacınız varsa ucuz değil
- Bazı kişilerin can sıkıcı bulduğu izinler gerektirir
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Mac’i kullanmayı bırakın
- Uygulama/bulut sürüm geçmişini ve otomatik kayıtları kontrol edin
- Mümkünse harici olarak önyükleyin
- Disk Drill veya benzerini çalıştırın
- Yalnızca başka bir sürücüye kurtarın
Hiçbir şey görünmüyorsa, büyük ihtimalle silme işlemi önce mantıksaldı, ardından fiziksel temizleme işi tamamladı. Bu ayrım önemlidir.