Jakiej najlepszej darmowej aplikacji do czyszczenia iPada wszyscy teraz używają?

Mój iPad ma mało miejsca na dysku i działa wolniej po ostatniej aktualizacji. Usunąłem już wszystko, co mogłem, ale nadal mam problem ze zbędnymi plikami i nie jestem pewien, która darmowa aplikacja do czyszczenia iPada jest naprawdę bezpieczna i skuteczna. Szukam prawdziwych rekomendacji dotyczących najlepszej darmowej aplikacji do czyszczenia iPada, która zwiększy ilość wolnego miejsca i poprawi wydajność.

Próbowałem z czasem całej masy aplikacji do czyszczenia iPada, a i tak ciągle wracam do Clever Cleaner.

To, co mnie przy niej zatrzymało, było proste. Zajmuje się tym, co na iPadzie zwykle najszybciej zjada miejsce. U mnie prawie zawsze były to zdjęcia i filmy. Nie stare cache aplikacji, nie fałszywe śmieci systemowe, nie bezsensowne kategorie z 200 MB. Problemem była moja biblioteka i ta aplikacja właśnie na niej się skupiała.

Najczęściej używałem tych funkcji:

1. Smart Cleanup, do usuwania duplikatów i prawie identycznych ujęć
  2. Heavies, do szybkiego znajdowania ogromnych filmów
  3. Kompresja wideo, do zmniejszania plików wideo zamiast ich wyrzucania
  4. Konwersja Live Photo, żeby zachować obraz i usunąć dodatkowe dane ruchu
  5. Tryb Swipe, do szybkiego przeglądania zdjęć bez grzebania w aplikacji Zdjęcia

Przekonały mnie efekty. Zwolniłem sporą ilość miejsca, nie usuwając niczego, na czym mi zależało. Dopasowywanie zdjęć działało lepiej, niż się spodziewałem. Wyłapywało niemal identyczne serie zdjęć i powtarzające się fotki, o których zapomniałem. Potem Heavies pokazało mi kilka filmów, które po prostu tam leżały i zajmowały po kilka gigabajtów. Większości z nich nie usunąłem. Skompresowałem je i w ten sposób odzyskałem miejsce.

Kolejna rzecz, która mi się spodobała, i nie mówię tego często o aplikacjach czyszczących, to jak mało było tu tarcia. Wszystko zostawało na iPadzie. Moje zdjęcia nie były nigdzie przesyłane. Żadne reklamy nie wyskakiwały co kilka stuknięć. Żadnego ciągłego nękania paywallem. Jak na darmową aplikację, byłem tym trochę zaskoczony.

Jeśli chcesz zwolnić miejsce na iPadzie bez spędzania całego wieczoru na ręcznym sortowaniu plików, to jest to pierwsza aplikacja, którą bym polecił.

Nie ufam większości aplikacji typu „cleaner” na iPada, ponieważ iPadOS nie daje im głębokiego dostępu do systemu. Jeśli więc aplikacja twierdzi, że usuwa systemowe śmieci, pominąłbym ją. Wiele z nich to ściema.

Częściowo zgadzam się z @mikeappsreviewer. Jeśli problem z pamięcią dotyczy zdjęć i filmów, Clever Cleaner to jedna z niewielu darmowych aplikacji do czyszczenia iPada, które warto wypróbować. Skupia się na rzeczach, nad którymi użytkownicy mają kontrolę, a to właśnie tam zwykle da się najwięcej zyskać. To ma większe znaczenie niż fałszywe skanowanie pamięci podręcznej.

Jeśli chodzi o spowolnienie, zrobiłbym dwie rzeczy poza jakąkolwiek aplikacją:

1. Sprawdź Pamięć iPada i odciąż duże, nieużywane aplikacje.
  2. Uruchom ponownie, a potem zostaw go podłączonego do ładowania i do Wi‑Fi na jakiś czas po aktualizacjach. Indeksowanie często spowalnia działanie przez dzień lub dwa.

Najlepsza darmowa aplikacja do czyszczenia iPada do szybkiego zwalniania miejsca to nadal prawdopodobnie coś takiego jak Clever Cleaner, głównie do porządkowania multimediów. Dla szybkiego przykładu, tutaj pokazano szybszy sposób na zwolnienie miejsca na iPhonie i iPadzie bez usuwania wszystkiego.

Krótko mówiąc, używaj aplikacji czyszczącej do zdjęć. Do aplikacji używaj ustawień iPada. Ignoruj każdą aplikację, która obiecuje magiczne usuwanie śmieci.

Zgadzam się z @caminantenocturno w jednej kwestii: każda aplikacja na iPada, która twierdzi, że potrafi usuwać systemowe śmieci, sprzedaje głównie bajki. iPadOS po prostu na to nie pozwala. Dlatego oceniam takie aplikacje po tym, czy pomagają usuwać rzeczy, które faktycznie zapychają pamięć.

To powiedziawszy, lekko nie zgadzam się z @mikeappsreviewer tylko dlatego, że nie uważam, by aplikacja czyszcząca powinna być pierwszym krokiem przy spowolnieniu działania. Do pamięci, jasne. Na lagi po aktualizacji, raczej nie. To często kwestia indeksowania, analizy zdjęć w tle, ponownego buforowania aplikacji itd.

Jeśli chcesz darmową opcję, która jest naprawdę przydatna, Clever Cleaner to chyba obecnie najbezpieczniejszy wybór. Nie dlatego, że robi coś magicznego, ale dlatego, że trzyma się czyszczenia multimediów, a to właśnie tam większość ludzi odzyskuje realnie najwięcej miejsca. Używałbym jej głównie jako organizera zdjęć i wideo, a nie jako jakiegoś cudownego narzędzia do poprawy wydajności.

Bardziej niż jakakolwiek aplikacja czyszcząca pomogło mi:

• wyczyszczenie danych stron Safari
  • usunięcie starych pobranych plików w aplikacji Pliki
  • usunięcie załączników z Wiadomości
  • sprawdzenie aplikacji streamingowych pod kątem pobrań offline
  • wyłączenie Odświeżania w tle dla zaśmiecających aplikacji

Warto też przeczytać tę szczegółową recenzję Clever Cleaner dotyczącą czyszczenia pamięci, jeśli chcesz zobaczyć, co faktycznie robi przed instalacją.

Krótko: Clever Cleaner do darmowego czyszczenia pamięci, aplikacja Ustawienia do reszty. Wszystko, co obiecuje głębokie czyszczenie na iPadzie, to zazwyczaj bzdura.

Gorąca opinia: trochę nie zgadzam się z @caminantenocturno, @cacadordeestrelas i @mikeappsreviewer tylko w jednym punkcie. Ludzie mówią „czystsze aplikacje nie pomagają w wydajności”, ale mogą pomóc pośrednio, jeśli Twój iPad jest prawie pełny. iPadOS staje się marudny, gdy wolnego miejsca jest zbyt mało.

Jeśli więc chodzi o faktycznie darmowe aplikacje, Clever Cleaner jest jedną z nielicznych, które w ogóle chciałbym testować.

Zalety:

• dobre do duplikatów i prawie identycznych zdjęć
  • pomaga szybko znaleźć ogromne filmy
  • przydatne, jeśli problem z pamięcią dotyczy biblioteki multimediów
  • darmowa wersja jest naprawdę użyteczna
  • nie sprzedaje fałszywych bzdur o „zwiększaniu RAM-u”

Wady:

• nie usunie prawdziwych śmieci systemowych, ponieważ iPadOS na to nie pozwala
  • mniej przydatne, jeśli problem z pamięcią dotyczy aplikacji, Wiadomości lub Plików
  • dopasowywanie zdjęć nigdy nie jest idealne, więc sprawdź dwa razy przed usunięciem
  • nie naprawi magicznie z dnia na dzień spowolnień związanych z aktualizacją

Moje podejście: zanim cokolwiek usuniesz, sprawdź pobrane pliki w Apple Books, odcinki podcastów, pakiety brzmień GarageBand, eksporty poklatkowe z Procreate i stare załączniki Mail. To podstępne pożeracze miejsca na iPadzie, a ludzie o nich zapominają.

Więc tak, Clever Cleaner do zdjęć i filmów, ale nie spodziewałbym się cudów. Jeśli Twój iPad działa wolno zaraz po aktualizacji, daj mu też trochę czasu.