Jak mogę odzyskać dane z dysku twardego, nie tracąc kolejnych plików?

Mój dysk twardy zaczął wydawać dziwne dźwięki, a teraz niektóre pliki zniknęły albo nie chcą się otwierać. Mam na nim ważne zdjęcia i dokumenty służbowe i boję się, że podjęcie niewłaściwych kroków odzyskiwania danych może pogorszyć sytuację. Potrzebuję porady dotyczącej najbezpieczniejszego sposobu odzyskania danych z uszkadzającego się dysku twardego bez powodowania dalszej utraty plików.

Miałem kiedyś podobną sytuację ze starym zewnętrznym dyskiem twardym i pierwszą rzeczą, którą chciałbym wtedy zrobić, było natychmiastowe zaprzestanie korzystania z niego. Przez jakiś czas nadal kopiowałem pliki na dysk i z dysku, co z perspektywy czasu było głupie. Kiedy pliki znikają, często na początku nie są naprawdę usuwane. Miejsce jest tylko oznaczane jako wolne. Gdy dalej zapisujesz nowe dane na tym samym dysku, twoje szanse bardzo szybko maleją.

Zanim uruchomisz narzędzia do odzyskiwania, najpierw sprawdź te nudne rzeczy. Raz pominąłem jedną z nich i zmarnowałem godzinę na skanowanie bez żadnego powodu.

1. Kosz
  2. Foldery synchronizacji OneDrive lub Google Drive
  3. Kopie zapasowe Historii plików
  4. Jakikolwiek inny zewnętrzny dysk z kopią zapasową
  5. Inne konto użytkownika na tym samym komputerze

Jeśli żadne z tych miejsc niczego nie pokaże, kolejnym krokiem jest oprogramowanie do odzyskiwania danych w typowych przypadkach, takich jak usunięte pliki lub sformatowana partycja. Zacząłbym od Disk Drill. Korzystałem z niego, bo układ był łatwy do ogarnięcia, a jednocześnie całkiem dobrze radził sobie z głębszymi skanami. Jest przyzwoity do odzyskiwania usuniętych partycji, sformatowanych dysków i uszkodzonych systemów plików, bez zmuszania cię do nauki sterty specjalistycznego żargonu od razu.

To jest proces, którego teraz się trzymam:

1. Podłącz dysk i upewnij się, że system nadal prawidłowo go wykrywa
  2. Zainstaluj aplikację do odzyskiwania na innym dysku, nie na tym problematycznym
  3. Uruchom pełne skanowanie, pomiń szybkie skanowanie, jeśli dane są ważne
  4. Podejrzyj pliki przed ich przywróceniem
  5. Najpierw odzyskaj najważniejsze pliki
  6. Zapisz odzyskane pliki na całkowicie innym dysku

Ten ostatni krok ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Jeśli przywrócisz dane z powrotem na ten sam HDD, ryzykujesz nadpisanie innych plików, których jeszcze nie udało ci się odzyskać.

Jedną z rzeczy, które podobały mi się w Disk Drill, była funkcja podglądu. Jeśli zdjęcie otwiera się poprawnie w podglądzie albo film zaczyna się odtwarzać, uznaję to za dobry znak. Zwykle najpierw testuję kilka ważnych plików, zamiast odzyskiwać 300 GB i liczyć na najlepszy możliwy wynik.

Jeśli to nie wystarczy, potem spróbowałbym drugiego narzędzia. Różne programy do odzyskiwania czasem faktycznie dają różne wyniki. PhotoRec jest darmowy i potrafi dokonać naprawdę niezwykłych odzysków, ale sprawia surowe wrażenie i często usuwa oryginalne nazwy plików. R-Studio i UFS Explorer też są solidne, chociaż uznałem je za mniej przyjazne, jeśli robisz to pierwszy raz.

Jeszcze jedna rzecz, i ta część jest ważna. Jeśli dysk klika, zgrzyta, losowo zrywa połączenie albo znika z BIOS-u, przestałbym uruchamiać na nim skany w domu. Oprogramowanie pomaga przy problemach logicznych. Nie naprawia uszkadzającego się sprzętu. Tego akurat nauczyłem się na własnej skórze, hehe.

Jeśli pliki są bardzo ważne, zdjęcia rodzinne, dokumenty podatkowe, rzeczy do pracy, cokolwiek, czego nie da się zastąpić, profesjonalne laboratorium odzyskiwania danych jest na tym etapie bezpieczniejszym wyborem. To dużo kosztuje. Mimo to, przy umierającym HDD, próby odzyskiwania w domu czasami pogarszają końcowy rezultat.

Przestań go włączać.

Dziwne dźwięki zmieniają cały plan. Jeśli dysk klika, zgrzyta, zatrzymuje się lub znika, traktuj to jak awarię sprzętu, a nie zwykły bałagan po usuniętych plikach. Zgadzam się z @mikeappsreviewer, żeby przerwać normalne używanie, ale poszedłbym o krok dalej. Pominąłbym długie skanowania na oryginalnym dysku, jeśli te dźwięki są nowe. Każda dodatkowa minuta odczytu może przybliżyć słaby dysk do całkowitej awarii.

Najlepszy pierwszy krok to sklonowanie dysku sektor po sektorze na sprawny dysk o tej samej lub większej pojemności. Użyj narzędzia stworzonego do niestabilnych dysków, na przykład ddrescue w Linuksie. Najpierw odczytuje łatwe obszary i zapisuje problematyczne miejsca. To ma znaczenie. Jeśli klonowanie się uda, wykonaj całą odzyskiwanie danych z klonu, a nie z hałaśliwego źródła. To najbezpieczniejsza droga DIY.

Kilka rzeczy, których nie należy robić:
Nie uruchamiaj CHKDSK.
Nie uruchamiaj narzędzi naprawczych.
Nie defragmentuj.
Nie kopiuj losowych plików z niego w kółko.
Nie otwieraj dysku w domu. Prace w clean roomie to nie jest DIY, kropka.

Jeśli dysk jest nadal wykrywany, a hałas jest niewielki, najpierw odzyskaj najważniejsze pliki z klonu. Zdjęcia, dokumenty, arkusze kalkulacyjne. Na razie pomiń ogromne foldery z wideo. Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill nadaje się do skanowania klonu i odzyskiwania plików na inny dysk. Użyłbym go po wykonaniu obrazu, nie wcześniej. Mała różnica, duże ograniczenie ryzyka.

Poza tym brakujące pliki, których nie da się otworzyć, często oznaczają uszkodzenie, a nie zwykłe usunięcie. Testy podglądu pomagają, ale sprawdzaj też rozmiary plików. Zdjęcie 0 KB przepadło. Obraz RAW z właściwym rozmiarem, ale bez podglądu, może nadal nadawać się do naprawy później.

Jeśli chcesz porządny przewodnik, jak odzyskać dane ze starego dysku twardego, to pomoże, obejrzyj ten poradnik odzyskiwania danych z dysku twardego.

Jeśli dane to dokumentacja firmowa albo niezastąpione rodzinne zdjęcia, przerwałbym teraz drogę DIY i wysłał dysk do laboratorium. Drogo, jasne. Ale przy hałaśliwych HDD to właśnie wtedy ludzie szybko pogarszają sprawę. Byłem tam, raz popełniłem ten błąd.

Jeśli dysk wydaje nowe dźwięki, byłbym nawet trochę bardziej rygorystyczny niż @mikeappsreviewer w kwestii części z „najpierw spróbuj oprogramowania”. Nie mówię, że się myli, tylko że hałaśliwe dyski HDD to sytuacje, w których ludzie przypadkowo zamieniają możliwy do odzyskania bałagan w martwy dysk.

Moje zdanie:

• odłącz go i zostaw na chwilę
  • najpierw sprawdź markę dysku i status gwarancji
  • jeśli to zewnętrzny WD/Seagate/Toshiba, przetestuj inny kabel i źródło zasilania, zanim zrobisz cokolwiek innego
  • jeśli problemem jest obudowa dysku, czasami sam dysk w środku jest sprawny, ale nie próbuj go otwierać, jeśli nie wiesz, co robisz

Poza tym wsłuchaj się w rodzaj hałasu. Ciche, powtarzające się tykanie to zły znak. Zgrzytanie jest gorsze. Pojedynczy sygnał dźwiękowy lub nieudana próba rozruchu mogą oznaczać problemy z zasilaniem albo silnikiem. Ta informacja ma znaczenie, jeśli ostatecznie zadzwonisz do laboratorium.

Zgadzam się też z @boswandelaar w jednej ważnej kwestii: jeśli możesz uzyskać stabilny obraz, pracuj na nim, a nie na oryginale. Ale jeśli dysk rozłącza się co kilka minut, nawet próby klonowania mogą być zbyt dużym obciążeniem. W tym momencie przestań działać samodzielnie. Serio.

Jedna praktyczna rzecz, o której mało kto wspomniał: przygotuj listę priorytetów przed odzyskiwaniem. Nazwy folderów, typy plików, daty. Gdy ludzie wpadają w panikę, najpierw odzyskują śmieci i marnują ostatnie godziny odczytu dysku.

Jeśli dysk jest wystarczająco stabilny, przeskanuj klon za pomocą Disk Drill i przywracaj pliki tylko na inny sprawny dysk. Zacznij od dokumentów i zdjęć, a nie od ogromnych folderów multimedialnych.

Warto też sprawdzić ten wątek, jeśli chcesz bardziej przyjazną dla wyszukiwarki dyskusję o narzędziach do odzyskiwania: najlepsza dyskusja na Reddicie o oprogramowaniu do odzyskiwania danych z dysku twardego.

Najważniejsze: dziwne dźwięki = zagrożenie sprzętowe, a nie tylko „brakujące pliki”. Nie męcz go aż padnie.