iPhone depolama alanım, uygulamaları, fotoğrafları ve eski mesajları silsem bile sürekli doluyor. Sistem verileri ve diğer depolama alanı hızla yeniden büyüyor gibi görünüyor ve artık iOS’u güncelleyemiyor ya da yeni fotoğraflar kaydedemiyorum. Alanı neyin kapladığını anlamak ve iPhone depolama alanımın tekrar dolmasını nasıl engelleyebileceğimi öğrenmek için yardıma ihtiyacım var.
Henüz paniğe kapılmazdım. Bunu bir sürü iPhone’da gördüm, özellikle 64 GB olanlarda. Depolama önce normal görünmeye başlıyor, sonra bir gün sonra iOS sanki bir şey bozulmuş gibi düşük alan uyarıları vermeye başlıyor. Genellikle hiçbir şey bozulmamıştır.
Olan şey insanların düşündüğünden daha yavaş gerçekleşir. Telefonunuz sürekli artık dosyalar biriktirir. Fotoğraflar. Videolar. Mesaj ekleri. Çevrimdışı müzikler. Her gün açtığınız uygulamalardan gelen önbelleğe alınmış gereksiz şeyler. Her öğe geldiğinde küçük görünür, sonra altı ay geçer ve depolamanız tükenir.
Biraz Biraz Birikir
Bunu ani bir felaket gibi değil, ıvır zıvır çekmecesi gibi düşünüyorum. Bir kablo, bir fiş, rastgele bir pil atarsın, sonra bir gün gelir çekmece kapanmaz.
Burada da durum aynı.
Hafta sonu gezisi sana 40 video kazandırır. WhatsApp yıllarca ekleri tutar. Mesajlar memeleri, sesli notları, klipleri kaydeder. Instagram, TikTok, Spotify, YouTube, hepsi etrafta fazladan dosya tutar. Tek başlarına büyük mesele değil. Bir araya geldiklerinde onlarca gigabayt yerler.
Önce Fotoğraflara Bakardım
Birisi “iPhone depolamam kendi kendine dolmaya devam ediyor” dediğinde, genelde her şeyden önce Fotoğraflar’a bakarım.
Sebebi basit. Fotoğraf arşivi israfı iyi gizler. Kaydırırken fark etmezsiniz. Sonra durup bakarsınız ve karşınıza şöyle şeyler çıkar:
- aynı gün batımının altı çekimi, çünkü biri daha iyi olabilir
- aynı aile fotoğrafının üç bulanık kopyası
- on dakika boyunca ihtiyaç duyduğunuz tonlarca ekran görüntüsü
- o şekilde kaydetmeyi hiç istemediğiniz Live Photo’lar
- konserlerden, seyahatlerden, doğum günlerinden büyük video dosyaları
O yığın hızla büyür. Fotoğraf arşivlerinin depolamada defalarca ilk sırayı aldığını gördüm.
Neden Bunu Elle Yapmak Yerine Bir Temizleme Uygulaması Kullanırdım
Hepsini kendiniz ayıklayabilirsiniz. Ben bir kez yaptım. Sinir bozucuydu ve sonsuza kadar sürdü.
Kütüphanenizde binlerce öğe varsa, Clever Cleaner uygulamasına bakardım.
Bana öne çıkan şey, yalnızca birebir kopyalarda durmamasıydı. Benzer fotoğrafları da grupluyor, bu da gerçek hayatta daha önemli. Çoğu dağınıklık tek bir kusursuz kopya değildir. Yalnızca birine ihtiyaç duyduğunuz, neredeyse aynı dört çekimdir. Ayrıca ekran görüntülerini, büyük medya dosyalarını ve Live Photos öğelerini ortaya çıkarmaya yardımcı olur; bunlar insanların unuttuğu yaygın depolama alanı yiyicileridir.
Neyin silineceğini yine siz seçersiniz. O önerir, siz karar verirsiniz. Ben bu şekilde olmasını tercih ederim.
İnsanların eski fotoğraf karmaşasını bir kez taradıktan sonra şaşırtıcı miktarda depolama alanı boşalttığını gördüm. Hiç fark etmedikleri şeyler.
Uygulamalar da Alan Yer
Fotoğraflar genelde baş şüphelidir, ama tek neden onlar değildir.
Önbelleğe alınmış dosyalar, indirmeler ve geçici veriler yüzünden uygulamalar zamanla şişer. Mesajlaşma uygulamaları bunu yapar. Yayın uygulamaları bunu yapar. Sosyal uygulamalar da bu konuda oldukça kötüdür. Depolama ayarlarını açıp, hiçbir bariz neden yokken beklediğimden çok daha fazla yer kaplayan bir uygulama gördüğüm oldu; tabii aylarca biriken önbellek çöplerini sayarsanız başka.
Fotoğraf temizliğinden sonra Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümüne gider ve listeyi en büyükten en küçüğe doğru tarardım. Bu ekran genelde durumu hızlıca ortaya koyar.
Önce Ne Yapardım
Rastgele ipuçları arasında gidip gelmeyin. Depolama alanının nereye gittiğini kontrol edin.
iPhone Depolama bölümünü açın. En büyük kategoriyi bulun. Oradan başlayın.
Eğer asıl sorun Fotoğraflar ise, önce onu temizlerdim ve Clever Cleaner, önem verdiğiniz fotoğrafları silmeden gereksizleri ayıklamanın hızlı bir yoludur. Ardından şişmiş uygulamaları ve eski mesaj eklerini gözden geçirirdim.
Çoğu zaman bu bir iPhone arızası değildir. Birikmedir. Neyin yer kapladığını gördüğünüzde, çözüm çok daha az kafa karıştırıcı olur.
“System Data” geri büyümeye devam ediyorsa, @mikeappsreviewer’ın baktığından farklı bir yere bakardım.
Birçok iPhone, Safari, Mesajlar, iOS güncelleme dosyaları ve TikTok, Instagram, Spotify ve WhatsApp gibi uygulamalara bağlı önbelleğe alınmış dosyalar yüzünden dolar. Uygulama simgesini silmek, eşzamanlama verileri hemen geri çekerse, her zaman bu karmaşayı düzeltmez.
Şu sırayı deneyin.
- Ayarlar, Safari, Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini Temizle.
- Ayarlar, Genel, iPhone Saklama Alanı. Eski bir iOS güncelleme dosyası arayın ve silin.
- Mesajlar’da, uzun sohbetlerin içindeki bilgi ekranından büyük ekleri kaldırın.
- Mesajları Sonsuza Kadar Sakla seçeneğini kapatın. 1 yıl veya 30 gün olarak ayarlayın.
- Temizlikten sonra telefonu yeniden başlatın. iOS bazen yeniden başlatılana kadar depolamayı yanlış gösterir.
- Mail çok yer kaplıyorsa, hesabı kaldırıp yeniden ekleyin. Mail önbelleği çok hızlı saçmalayabiliyor.
Her seferinde fotoğraflarla başlamaya biraz katılmıyorum. Fotoğraflar yaygın bir neden, evet, ama kontrolden çıkan Sistem Verileri çoğu zaman önbellek şişmesidir.
Fotoğraf arşiviniz hâlâ dağınıksa, Clever Cleaner ücretsiz iPhone depolama temizliği için bakmaya değer, özellikle ekran görüntüleri, benzer fotoğraflar ve büyük dosyalar için.
iPhone’da depolamayı ücretsiz nasıl temizleyeceğinize dair hızlı görsel bir rehber için, bu kolay iPhone depolama temizleme anlatımını izleyin.
Tüm bunlardan sonra depolama hâlâ yeniden doluyorsa, yedekleyin, silin, geri yükleyin. Can sıkıcıdır ama garip hayalet depolama sorunlarını sık sık düzeltir.
Aslında @mikeappsreviewer ve @yozora’nın söylediği bir noktaya itiraz ederdim: depolama alanı süper hızlı şekilde geri doluyorsa, bu her zaman sadece normal bir dağınıklık değildir. Bazen iCloud eşzamanlama, sildiğinizi sandığınız şeyleri yeniden indiriyordur ya da bir uygulama onu tekrar açtığınız anda önbelleğini yeniden oluşturuyordur.
İnsanların gözden kaçırdığı birkaç yer:
- Sesli Notlar. Uzun kayıtlar devasa boyuta ulaşabilir.
- Podcast’ler uygulaması. İndirilen bölümler gizlenmeyi sever.
- Dosyalar uygulaması. İndirilenler ve iPhone’umda bölümlerini kontrol edin.
- GarageBand, iMovie, CapCut, Lightroom. Düzenleme uygulamaları dev proje dosyaları saklar.
- WhatsApp/Telegram bulut yedeklerinden medyayı yeniden çekebilir.
Ayrıca Fotoğraflar’ın “Orijinalleri İndir ve Koru” olarak ayarlanıp ayarlanmadığını kontrol edin. Bu ayar 64 GB’lık bir telefonu gerçekten mahvedebilir.
Bir tuhaf ama işe yarayan çözüm daha: Sistem Verileri’ni değerlendirmeden önce telefonda en az birkaç GB boş alan olduğundan emin olun. iOS, depolama neredeyse doluyken gerçekten saçmalamaya başlıyor ve geçici dosyaları durmadan yeniden yazıyor. Biraz aptalca bir tasarım ama durum bu.
Eğer karmaşanın bir parçası fotoğraf arşivinizse, Clever Cleaner benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini ve aşırı büyük medya dosyalarını bütün gece manuel uğraşmadan sıralamanın açıkçası daha kolay yollarından biri. Şu temizlik ipuçları içeren ücretsiz iPhone temizleyici incelemesi fena olmayan bir özet sunuyor.
Bunların hiçbiri durumu değiştirmiyorsa, ben sadece çok fazla fotoğraftan değil, bozulmuş yerel verilerden şüphelenirdim. O noktada şifreli bir yedekleme, tam silme ve geri yükleme muhtemelen en temiz çözümdür.