Flash Sürücü Yanlışlıkla Formatlandı, Dosyalar Hâlâ Kurtarılabilir mi?

Belgelerimi ve fotoğraflarımı taşımaya çalışırken yanlışlıkla USB flaş sürücümü biçimlendirdim ve şimdi her şey silinmiş görünüyor. Bu dosyalar gerçekten çok önemli ve biçimlendirilmiş flaş sürücü veri kurtarmanın hâlâ mümkün olup olmadığını ve durumu daha da kötüleştirmeden önce hangi adımları atmam gerektiğini anlamak için yardıma ihtiyacım var.

Bunu yaşadım. Bir süre önce aile fotoğraflarının olduğu bir USB’yi sildim ve mahvolduğumu sandım. Sizinki yanlışlıkla biçimlendirildiyse, dosyaların henüz gittiğini varsaymazdım.

İlk olarak hangi tür biçimlendirme yapıldığını anlamaya çalışırdım.

Eğer işlem birkaç saniye ya da bir dakikadan kısa sürede bittiyse, bunun bir hızlı biçimlendirme olduğuna bahse girerdim. Benim durumumda bu, sürücü dizininin temizlendiği, ama yeni veriler onların yerini alana kadar dosyaların hâlâ cihazda durduğu anlamına geliyordu. Tam biçimlendirme daha serttir. Bu işlem daha uzun sürer ve önceden orada olanlara daha fazla zarar verir.

Bu yüzden her şeyden önce, sürücüye dokunmayı bırakın.

1. Onu tekrar biçimlendirmeyin
  2. CHKDSK çalıştırmayın
  3. Herhangi bir onarım aracı kullanmayın
  4. Üzerine test dosyaları kopyalamayın

Her yazma işlemi şansınızı azaltır.

Ayrıca önce sıkıcı ama zaman kazandıran bir kontrol yapardım. Unuttuğunuz kopyalara bir bakın:

1. Google Drive, OneDrive, iCloud, Dropbox
  2. İndirilenler, Masaüstü, Belgeler, eski klasörler
  3. E-posta ekleri, sohbet uygulamaları, birine gönderdiğiniz şeyler

Bunu bir kez atladım, bir saat tarama yaptım, sonra dosyaların yarısını eski bir bulut eşitleme klasöründe buldum. Açıkçası aptal gibi hissettim.

Yedek çıkmazsa, kurtarma yazılımına geçerdim. Ben Disk Drill kullandım ve dosyalarımın çoğunu geri getirdi. Benimkinde oran yaklaşık yüzde 90 civarıydı, ama adlar ve klasör yapısı dağınıktı.

Benim yaptıklarım:

1. Programı USB’ye değil, bilgisayarıma kurdum
  2. Biçimlendirilmiş USB’yi bağladım
  3. Disk Drill’i açıp listeden USB’yi seçtim
  4. Search for Lost Data seçeneğine tıkladım
  5. Biçimlendirilmiş sürücü için Universal Scan kullandım
  6. Erken bitmiş gibi görünse bile taramanın tamamen bitmesini bekledim
  7. Kurtarmadan önce dosyaları önizledim
  8. Kurtarılan dosyaları aynı USB’ye asla değil, başka bir sürücüye kaydettim

Önizleme kısmı benim için çok önemliydi. Bir fotoğraf ya da belge önizlemede açılıyorsa, kurtarma olasılığı yüksekti.

Bir şey daha. USB garip davranıyorsa, yavaş okuma, rastgele bağlantı kopmaları, hata pencereleri, fiziksel sürücü üzerinde tekrar tekrar tarama yapmayı bırakırdım. Disk Drill önce bire bir imaj oluşturma seçeneği sunuyor. Arızalı cihazı değil, imajı tarayın. Bu şekilde daha güvenli. Bunu geç öğrendim.

Yazılım işe yaramazsa ve dosyalar önemliyse, mesela düğün fotoğrafları, bebek resimleri, vergi belgeleri gibi, o zaman bir veri kurtarma merkezi hâlâ bir seçenek. Pahalı, evet. Yine de sürücünün üzerine yazıp sahip olduğunuz her şansı kaybetmekten daha iyidir.

Bu kısmın berbat olduğunu biliyorum. Yine de, sürücüye yeterince hızlı şekilde veri yazmayı bırakırsanız, hızlı biçimlendirme çoğu zaman kurtarılabilir.

Evet, flash sürücü hızlı biçimlendirme aldıysa, dosyalarınızın kurtarılma şansı hâlâ var.

@mikeappsreviewer ile önemli bir noktada aynı fikirdeyim. USB’yi hemen kullanmayı bırakın. Her yeni yazma işlemi kurtarma ihtimalini azaltır. Ama taramaya zaman harcamadan önce bir ek kontrol daha yapardım. Windows’ta Disk Yönetimi’ni açın ve USB’nin beklenen boyutta ve normal bir bölümle görünüp görünmediğine bakın. Kapasite yanlış görünüyorsa, örneğin 0 bayt ya da çok küçük bir boyut, bu sadece bir biçimlendirme sorunu olmayabilir.

Ayrıca, tam biçimlendirme her zaman insanların düşündüğü kadar öldürücü değildir. Eski sistemlerde ve bazı cihazlarda verilerin bazı bölümleri hâlâ ortaya çıkabilir, ancak dosya kalitesi çoğu zaman daha kötü olur ve adlar kaybolur. Bu yüzden hemen umudu kesmeyin.

Benim yapacağım şey şu olurdu:

1. Bir kez takın ve sürücünün algılandığını doğrulayın.
  2. Bağlantı kesiliyorsa veya donuyorsa, önce bir imaj alın.
  3. İmajı veya USB’yi Disk Drill ile tarayın.
  4. Sonuçları önce dosya türüne göre sıralayın, sonra belgeleri ve fotoğrafları önizleyin.
  5. Kurtarılanları bilgisayarınıza veya başka bir harici sürücüye alın, asla aynı USB’ye geri yazmayın.

Belgeler için DOCX, PDF, XLSX dosyalarına bakın. Fotoğraflar için JPG, PNG, HEIC, RAW. Derin tarama sonuçları klasör yapısını kaybetme eğilimindedir, bu yüzden türe göre kurtarma zaman kazandırır.

Dosyalar iş belgeleri, yasal kayıtlar veya yılların fotoğraflarıysa, sonuçlar kötü görünüyorsa saatlerce yeniden tarama yapmayın. Laboratuvar kurtarma hızlıca pahalı hale gelir, ama bazen daha güvenli seçenek budur.

Biçimlendirilmiş flash sürücü dosya kurtarma yardımı ve USB fotoğraf kurtarma adımları için şu kısa video da faydalı:
bu USB veri kurtarma rehberini izleyin

Kısa sürüm, biçimlendirilmiş olması her zaman silinmiş olduğu anlamına gelmez. Hızlı biçimlendirme yapıldıysa, ihtimaliniz fena değildir. Sürücü sağlamsa, Disk Drill başlamak için sağlam bir yerdir. Bazı insanlar çoğunu geri alır, bazıları alamaz, ama yazmayı erken durdurmak en önemli şeydir.

Evet, muhtemelen. Biçimlendirilmiş bir USB, dosyaların otomatik olarak sonsuza dek kaybolduğu anlamına gelmez.

Genelde @mikeappsreviewer ve @codecrafter’a katılıyorum, ama onların biraz geçiştirdiği bir şeyi eklerdim: bazı flash bellekler aşınma dengeleme ve TRIM benzeri davranışlar kullanır, bu yüzden veri kurtarma eski bir sabit diske göre daha az öngörülebilir olabilir. Basitçe söylemek gerekirse, hızlı biçimlendirme bile kurtarılabilir olabilir, ama USB bellekler bazen tuhaf ve tutarsızdır.

En çok önemli olan şu:

• eğer hızlı biçimlendirme yapıldıysa, şans daha yüksektir
  • eğer içine yeni hiçbir şey kaydetmediyseniz, şans daha yüksektir
  • eğer sürücü hala normal şekilde okunuyorsa, şans daha yüksektir

Benim yapmayacağım şey, saatlerce rastgele “onarım” komutlarını denemek olurdu. CHKDSK dosya sistemi sorunları için harikadır, ama amacınız biçimlendirme sonrası silinen dosyaları geri getirmekse berbattır. Geriye kalan şeyi de karıştırabilir.

Benim görüşüm:

1. Önce kayıp dosyaların başka bir yerde olup olmadığını kontrol edin.
  2. Yoksa, mümkün olan en kısa sürede kurtarma yapın.
  3. USB kararsız davranıyorsa, durun ve önce imajını alın.
  4. Disk Drill gibi düzgün bir kurtarma uygulaması kullanın ve dosyaları farklı bir sürücüye kurtarın.

Ayrıca, orijinal klasör adlarına fazla takılmayın. Biçimlendirmeden sonra en iyi kurtarmalar genelde dosya imzalarına dayanır, bu yüzden fotoğraflar/belgeler geri gelebilir ama dağınık görünebilir. Bu normaldir.

Daha fazla topluluk tavsiyesi isterseniz, şu başlıkta bazı sağlam Reddit kullanıcılarından USB flash sürücü kurtarma ipuçları var.

Kısa versiyon: evet, biçimlendirilmiş flash sürücü verileri hâlâ kurtarılabilir, ama sürücüyü şimdi kullanmayı bırakın. İşin kaderini belirleyen kısım bu, şaka değil.