Yedeklemeden önce Canon kameramın SD kartındaki önemli fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve şimdi onları geri almak için gerçekten yardıma ihtiyacım var. Kart silme işleminden sonra kullanıldı, bu yüzden kurtarmanın hâlâ mümkün olup olmadığından emin değilim. Canon kamera hafıza kartları için en iyi hangi fotoğraf kurtarma yöntemleri veya SD kart kurtarma yazılımları işe yarar?
Bunu Canon SD kartlarda birden fazla kez yaşadım ve ilk birkaç dakika insanların düşündüğünden daha önemli. Silinen fotoğraflar çoğu zaman hâlâ orada durur. Kurtarmayı bozan şey kartı yeniden kullanmaktır. Bu size olduysa, hemen çekimi durdurun ve kartı çıkarın.
Ben önce şunu yapardım, dolambaç yok:
- Tek bir ekstra fotoğraf bile çekmeyin. Bir deneme çekimi bile eski bir dosyanın bir kısmının üzerine yazmaya yeter.
- Bir şeyi onarmaya çalışmak için kameranın menülerinde kurcalamayın. Kameranın normal kullanımı bile bazen karta veri yazar.
- Bilgisayarınız biçimlendirme uyarısı verirse, iptal edin.
- SD kartı Canon’dan çıkarın. Kartta kilit anahtarı varsa, salt okunur konuma getirin ve bilgisayarda tarayana kadar öyle bırakın.
Silinen fotoğrafların neden kurtarma araçlarında hâlâ göründüğü aslında oldukça basit. Çoğu kartta silme işlemi görüntü verisini hemen temizlemez. Kamera o alanı boş olarak işaretler ve yeni veri üstüne yazılana kadar eski dosya orada kalır. Yani fotoğraflar galeriden gitmiş olabilir ama depolamadan tamamen gitmiş olmayabilir. Büyük fark.
Kurtarma yazılımlarıyla uğraşmaya başlamadan önce, bağlıysa image.canon uygulamasını kontrol edin. Bulut kopyalarının yaklaşık 30 gün boyunca hâlâ orada durduğunu gördüm. Orada bir şey yoksa kurtarma yazılımına geçin. Bir bilgisayar ve USB SD kart okuyucu kullanın. Bunun için kamerayı USB ile bağlamazdım.
Denemeye değer birkaç araç:
Bununla başlamak en kolayı. Arayüz temiz, önizlemeler iyi ve SD kartlardan fotoğraf kurtarmayı iyi yapıyor. Ayrıca CR2 ve CR3 gibi Canon RAW formatlarını da okuyor; JPG çekmiyorsanız bu önemli. Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırı test için 100MB verir, bu da dosyalarınızın orada olup olmadığını görmek için yeterlidir.
- PhotoRec
Bu bütçe dostu seçenek, yani ücretsiz. Çalışır ve derin tarama yapar ama biraz eski usul hissettirir. Cilalı bir arayüz yok. Daha çok metin penceresi tarzı bir kurulum. Ayrıca dosya adları genelde bozulmuş ya da genel isimlerle geri gelir, bu yüzden 900 görsel kurtarırsanız onları sıralamak hızlıca can sıkıcı hâle gelir. Yine de para harcamak istemiyorsanız sağlam bir seçenek.
Hangi aracı seçerseniz seçin, kurtarma adımları aşağı yukarı aynıdır:
- Programı SD karta değil, bilgisayarınıza kurun.
- Kartı bir kart okuyucuya takın ve taramayı başlatın.
- Bekleyin. Büyük kartlar zaman alır, özellikle araç daha derin bir tarama yapıyorsa.
- Sonuçları görsellerle filtreleyin ki gereksiz şeyler arasında dolaşmayın.
- Geri yüklemeden önce dosyaları önizleyin. Bu zaman kazandırır.
- Her şeyi aynı SD karta değil, farklı bir sürücüye kurtarın.
Son kısım çok önemli. Kurtarılan dosyaları tekrar karta yazmak, insanların kendi kurtarma girişimlerini mahvetme şeklidir.
Yavaş hareket eder ve karta dokunmazsanız, şansınız fena değildir. Kurtarabildiğiniz her şeyi kurtarıp güvenli bir yere kopyaladıktan sonra, kartı tekrar kullanmadan önce kamerada biçimlendirin. Bu, kartın dosya sisteminin sonradan garipleşmesini önlemeye yardımcı olur.
Kart silindikten sonra kullanıldıysa kurtarma olasılığı düşer, ama sıfır değildir. Önemli olan aynı sektörlere ne kadar yeni veri yazıldığıdır. Birkaç çekim, bazen sorun olmaz. Uzun bir seri çekim ya da 4K video, çok daha kötü.
Bir konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, kartı kameradan uzak tutun. Biraz farklı düşündüğüm nokta şu. Doğrudan kartın üzerinde kurtarma çalıştırmadan önce, elinizde bir PC varsa önce SD kartın tam bir imajını alın. USB Image Tool, Win32 Disk Imager veya Mac/Linux’ta dd gibi araçlar bunun için işe yarar. Canlı kartı değil, imaj dosyasını tararsınız. Daha güvenli. Tarama çökerse veya yanlış bir şeye tıklarsanız, kaynağınız olduğu gibi kalır.
Ben olsam şöyle yapardım:
- SD kartı bir kart okuyucuya takın.
- Kartın bire bir bayt düzeyinde imajını oluşturun.
- Önce imajı Disk Drill ile tarayın. Canon JPG, CR2 ve CR3 dosyalarını genelde temiz şekilde çıkarır ve önizlemeler çok yardımcı olur.
- Sonuçlar zayıfsa, imaj üzerinde PhotoRec de çalıştırın. Bozuk dosya tablolarını yok sayar ve dosya imzalarına göre kurtarma yapar.
- Kurtarılan dosyaları asla SD karta değil, bilgisayarınıza veya harici diske kaydedin.
Gizli kalıntıları da kontrol edin. Bazı Canon kartları, ana DCIM görünümü boş görünse bile yan dosyaları, küçük önizlemeleri veya bölünmüş video klasörlerini tutar.
İnsanların atladığı bir şey daha var. Fotoğraflar çok önemliyse, ilk denemeden sonra kendiniz uğraşmayı bırakın. Tekrarlanan yazma girişimleri, onarım uyarıları ve rastgele taramalar profesyonel kurtarmayı zorlaştırır.
Hızlı bir görsel anlatım isterseniz, Canon ve diğer kameralar için bu SD kart fotoğraf kurtarma videosu temel noktaları basit şekilde anlatıyor.
Silme işleminden sonra kaç yeni fotoğraf veya video çekildiğini söylerseniz, size daha gerçekçi bir kurtarma tahmini verebilirim.
Kart silindikten sonra kullanıldıysa, bunu @mikeappsreviewer’ın anlattığı kadar iyimser görmezdim, ama insanların düşündüğü kadar da felaket değil. Fotoğrafların üzerine çoğu zaman yalnızca kısmen yazılır; bu yüzden bazılarını tamamen, bazılarını bozuk şekilde kurtarabilirsiniz, bazılarıysa hiç kurtarılamaz. Bu normal.
Eklemek istediğim bir şey de, @viaggiatoresolare’nin ima ettiği ama yeterince vurgulamadığı nokta: sadece silinme olduğunu varsaymadan önce kartı dosya sistemi tuhaflıkları açısından kontrol edin. Canon kartlarında bazen Windows/macOS’un düzgün göstermediği, DCIM, MISC veya PRIVATE altında hâlâ kurtarılabilir klasör girdileri bulunabiliyor. Windows’ta gizli dosyaları açın. Mac’te sadece Finder’ı değil, Image Capture’ı da kullanın. Finder saçmalarken fotoğrafların orada göründüğüne şahit oldum.
Ayrıca, RAW+JPG çektiyseniz sadece JPG aramayın. CR2 veya CR3 dosyalarını da ayrı ayrı arayın. Bazen JPEG önizlemesi gitmiş olur ama RAW kalır ya da tam tersi. Video yan dosyaları için de aynı durum geçerli.
Gerçek kurtarma için, Disk Drill muhtemelen en kolay ilk denemedir çünkü geri yüklemeden önce hâlâ sağlam olanları önizleyebilirsiniz. Kart yeniden kullanıldıysa bu çok önemlidir. Yararlı hiçbir şey bulamazsa, o zaman evet, bir carving aracıyla daha derine inin. Ama sebepsiz yere art arda on farklı uygulama çalıştırmazdım. Daha fazla kaos, yanlış şeye tıklama ihtimali daha fazla.
Ve gerçek dünyadan kamera SD kart kurtarma ipuçları istiyorsanız, şu başlığa göz atmaya değer: Reddit’ten Canon kamera SD kart fotoğraf kurtarma tavsiyeleri
Şu anda en önemli şey: biçimlendirmeyin, onarmayın, yeniden kullanmayın. Yalnızca bilgisayarınıza kurtarın. Eksik çekimler hayatta bir kez yaşanacak türdense, ben dikkatli bir taramadan sonra durur ve profesyonel bir laboratuvarı düşünürdüm. Kendin yap yöntemleri, işe yaramayana kadar harikadır.
Bir şeyi eklerdim; diğerleri buna sadece hafifçe değinmiş: sorun sadece silme değil, kartın kendisi olabilir. Canon SD kart arızalanmaya başlıyorsa, herhangi bir kurtarma sonucuna güvenmeden önce bir kart okuyucuda sağlık kontrolü yapın. Yavaş okumalar, bağlantı kopmaları veya G/Ç hataları genelde kendin yap işlemlerini hızla durdurmanız gerektiği anlamına gelir.
@viaggiatoresolare ve @nachtschatten tarafından önerilen birden fazla araç çalıştırma yaklaşımına biraz katılmıyorum. Fotoğraflar önemliyse, genelde daha az geçiş yapmak daha akıllıcadır. Ek yaptığınız her işlem, okumalar çoğunlukla güvenli olsa bile, hata yapma olasılığını artırır. Önce tek bir dikkatli tarama yapar, sonra durumu yeniden değerlendirirdim.
İlk deneme için Disk Drill makul bir seçenektir çünkü Canon dosyalarını iyi önizler; bu da sağlam çekimleri işe yaramaz verilerden ayırmaya yardımcı olur.
Disk Drill’in artıları:
- kullanımı kolay
- JPG, CR2, CR3 için iyi önizleme desteği
- klasör yapısını yeniden oluşturmada fena değildir
- kurtarmaya devam etmeye değip değmeyeceğini hızlıca gösterir
Eksileri:
- çoğu kurulumda tam kurtarma için ücretsiz değildir
- farklı tarama yöntemlerinden yinelenen dosyalar döndürebilir
- derin taramalar özgün dosya adlarını kaybedebilir
Ayrıca, Canon cihazınızın RAW dosyalarının içine daha küçük gömülü önizlemeler yazıp yazmadığını kontrol edin. Bazen tam görüntü hasarlıdır ama gömülü önizleme yine de kurtulur; bu da hiç yoktan iyidir.
@mikeappsreviewer’ın her şeyden önce haklı olduğu bir nokta var: kurtarılan dosyaları o karta geri koymayın. Kart yoğun şekilde yeniden kullanıldıysa, mucize değil kısmi kurtarma bekleyin.