Windows 11 yüklü bir bilgisayarda SSD’mden önemli dosyaları yanlışlıkla kalıcı olarak sildim ve Geri Dönüşüm Kutusunda değillerdi. Özellikle TRIM devrede olabileceği için, SSD’den silinen dosyaları kurtarma konusunda gerçekten bir şans olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Bu dosyaların bazıları gerçekten çok önemli ve kolayca yerine koyamam, bu yüzden güvenli kurtarma seçeneklerini bulma konusunda yardıma ihtiyacım var.
Bunu bir kez Windows 11’de yaşadım ve evet, midenin boşluğa düşmesi hissi çok gerçek. Kalıcı olarak silinmiş olarak işaretlenen bir dosya her zaman sonsuza kadar gitmiş olmaz. Windows henüz o sektörleri yeniden kullanmadıysa, kurtarma hâlâ mümkün olabilir.
Benim ilk yaptığım şey ve sizin de yapmanız gereken şey, sürücüyü mümkün olduğunca az kullanmak oldu. Uygulama kurmayın. Büyük indirmeler yapmayın. Dosyaları oraya buraya taşımayın. Her yazma işlemi, Windows’a silinen verilerin üzerine yazması için yeni bir fırsat verir. SSD’lerde bu durum hızla daha kötü olur çünkü TRIM silinen blokları arka planda temizliyor olabilir. Dosyanız bir SSD’deyse, zaman daha da önemlidir.
Kurtarma araçlarına dokunmadan önce, işe yaradığı zaman zaman kazandırdığı için önce sıkıcı şeyleri kontrol ederdim:
Kontrol edilecek hızlı yerler
- OneDrive
- Dosya Geçmişi
- Önceki Sürümler
- Çalıştığını unuttuğunuz herhangi bir bulut yedeği
- Eski bir harici sürücü
İnsanların bir diski taramak için bir saat harcayıp sonra dosyayı OneDrive geri dönüşümünde ya da varlığını unuttukları bir yedek klasöründe bulduklarını gördüm. Önce oradan başlayın.
Yedekler işe yaramazsa
Bu kontroller boş çıkarsa, kurtarma yazılımına geçerdim.
Disk Drill genelde ilk deneyeceğim araç olur. Benim için öne çıkan şey, özgün dosya adlarını ve klasör yollarını ne kadar sık koruduğuydu. Bu, insanların düşündüğünden daha önemlidir. file000123.jpg adlı 4.000 dosyayı ayıklamak çok çabuk yorucu hâle gelir.
Temel kurtarma akışı
- Mümkünse Disk Drill’i farklı bir sürücüye kurun.
- Dosyanın silindiği sürücüyü tarayın.
- Sonuçları gözden geçirin ve arama ya da filtreleri kullanarak alanı daraltın.
- Önemsediğiniz dosyaları önizleyin.
- Bunları aynı sürücüye değil, başka bir sürücüye kurtarın.
Windows’ta tarama ve önizleme işlemlerini sınırsız yapmanıza izin verir ve ücretsiz kurtarma sınırı 100 MB’tır.
Bakmaya değer diğer araçlar
Sorun silinmiş bir dosyadan daha büyükse, diğer seçeneklere bakardım.
DiskGenius
Bu araç bana daha çok, sorun kaybolmuş bir bölüm, RAW bölüm veya dosya sistemi hasarı içerdiğinde yardımcı oldu.
Windows File Recovery
Microsoft’un kendi aracı. Ücretsiz. Ancak GUI yok. Komutları terminalde yazarsınız, bu yüzden tıkla-kullan istiyorsanız biraz zorlu hissettirir.
Ne zaman durur ve kendim uğraşmazdım
Sürücüyü kurcalamaya devam etmeyeceğim durumlar vardır:
- Garip sesler çıkarıyorsa
- Rastgele çevrimdışı oluyorsa
- Windows onu algılamayı bırakıyorsa
- Veriler, başarısızlığın kabul edilemeyeceği kadar önemliyse
Bu noktada, tekrar tekrar tarama yapmak veya rastgele onarım denemeleriyle daha fazla zarar vermeden önce profesyonel bir kurtarma hizmetine yönelirdim.
Kısa sürüm basit. Sürücüyü daha az kullanın. Önce yedekleri kontrol edin. Tarama yaparsanız, başka bir sürücüye kurtarın. Bunu ne kadar erken yaparsanız, genelde şansınız o kadar iyi olur.
Dosyalar bir SSD’den silindiyse, şansınız TRIM’e bağlıdır. Sinir bozucu kısım da bu. Birçok Windows 11 sisteminde TRIM çalıştıktan sonra, silinen bloklar hızla temizlenir. Bazen dakikalar içinde, bazen yeniden başlatmadan sonra, bazen daha da sonra. Bu yüzden @mikeappsreviewer ile bir noktada biraz aynı fikirde değilim; SSD’lerde uzun bir tarama her zaman ilk adım değildir. Önce, diskin taramaya hâlâ değip değmediğini kontrol edin.
Şunu yapın:
- Bilgisayarı kullanmayı bırakın.
- Kapatın.
- Kaybolan dosyalar çok önemliyse, SSD’yi çıkarın ve başka bir makineye ikincil sürücü olarak bağlayın, mümkünse salt okunur şekilde.
- Komut İstemi’ni açın ve şunu çalıştırın:
fsutil behavior query DisableDeleteNotify
0 döndürürse, TRIM etkindir. Kurtarma ihtimali ciddi şekilde düşer.
Bir başka kontrol:
winsat diskformal
veya SSD sağlığını görmek için CrystalDiskInfo kullanın. SMART kötü görünüyorsa, kurcalamaya devam etmeyin.
Hızlı bir yol istiyorsanız, Disk Drill hâlâ Windows 11’de SSD dosya kurtarma için daha temiz seçeneklerden biri, çünkü çoğu diğer araca göre sonuçları önizlemek ve sıralamak daha az zahmetli. Ama TRIM blokları zaten temizlediyse, hiçbir uygulama boş alandan sihir çıkaramaz.
İnsanların kaçırdığı bir yer daha uygulamaya özel geçmişlerdir:
Photoshop otomatik kayıtları, Office geçici dosyaları, Adobe cloud, tarayıcı indirme geçmişi, e-posta eki önbelleği, Zoom veya Teams dışa aktarma klasörleri. Orada hâlâ duran ‘silinmiş’ belgeler gördüm.
Ayrıca Windows 11 SSD dosya kurtarma adımları için şu kısa kılavuza göz atın:
Windows 11 SSD dosya kurtarma rehberine bakın
Dosya iş, hukuki veya yerine koyamayacağınız ailevi bir şeyse, bir denemeden sonra kendiniz müdahale etmeyi bırakın. SSD kurtarma çok hızlı kötüleşir.
@mikeappsreviewer ve @voyageurdubois’nin söylediklerine ekleyeceğim bir şey: eğer bu sizin sistem SSD’nizse, Windows 11 geçici alanlardaki ve uygulama önbelleklerindeki izleri de insanların beklediğinden daha hızlı silmiş olabilir, bu yüzden birden fazla derin tarama yapmadan önce uygulama düzeyinde kurtarmayı kontrol ederdim.
Sık gözden kaçan ve benim bakacağım şeyler:
- Office Belge Kurtarma bölmesi
%AppData%ve%LocalAppData%geçici klasörleri- Adobe otomatik kaydetme/son dosyalar
- Not Defteri veya editör oturum yedekleri
- tarayıcı indirme klasörleri/geçmişi
- e-posta istemcisi ek önbellekleri
Ayrıca, yaygın olan “fark araçlarıyla tekrar tekrar tarayın” tavsiyesine biraz katılmıyorum. SSD’lerde bu sadece zaman kaybı olabilir ve bazen zaten kötü NAND aşınmasına sahip bir sürücüyü gereksiz yere yorabilir. Umutsuzca yapılan on tarama yerine tek bir sağlam geçiş daha akıllıcadır.
Yazılım denemek isterseniz, Disk Drill makul bir seçenektir çünkü size devasa bir çöp yığını sunmak yerine gerçekten neyin kurtarılabilir olduğunu belirlemeyi kolaylaştırır. Ama TRIM blokları zaten temizlediyse, en iyi Windows 11 SSD veri kurtarma yazılımı bile mucize yaratamaz. Rahatsız edici gerçek bu.
Bir diğer küçümsenen hamle: dosyanın farklı bir biçimde var olup olmadığını kontrol edin. Şunları arayın:
- yinelenen dosya adları
- PDF/JPG gibi daha eski dışa aktarmalar
- ZIP ekleri
- Teams/Slack/Discord gibi mesajlaşma uygulamalarındaki senkronize kopyalar
Ve Windows Search kullanıyorsanız, Dosya Gezgini’nde şunu deneyin:
content:keyword
Bazen dosya hâlâ oradadır ve sadece taşınmış/yeniden adlandırılmıştır. Kulağa saçma geliyor ama bunun olduğunu gördüm. Hem de iki kez lol.
Biraz daha okumak isterseniz, şu konu oldukça alakalı: Windows 11 SSD dosya kurtarma tartışması ve silinen dosya ipuçları
Kısa versiyon: SSD’ye yazmayı durdurun, uygulama düzeyindeki kayıtları ve senkronize kopyaları kontrol edin, ardından Disk Drill’i bir kez deneyin, kurtarılanları başka bir sürücüye alın ve TRIM zaten devreye girdiyse mucize beklemeyin.
Eklemek istediğim, diğerlerinin sadece ima ettiği bir nokta var: yalnızca genel olarak Dosya Geçmişi’ni değil, üst klasörden Birim Gölge Kopyası / Önceki Sürümler’i kontrol edin. Bazı Windows 11 kurulumlarında, dosyanın kendisi kalıcı olarak silinmiş olsa bile klasör anlık görüntüsü kalabiliyor. Dosyanın bulunduğu klasöre sağ tıklayın, Özellikler, Önceki Sürümler. Sıkıcı görünüyor ama insanların tarama yapmasını engellediğini gördüm.
Her durumda verilen “SSD’yi hemen çıkarın” tavsiyesine küçük bir itirazım var: modern bir dizüstü bilgisayarsa ve BitLocker, garip OEM sürücüleri veya kolayca kullanabileceğiniz yedek bir makine yoksa, fiziksel olarak çıkarmak yeni sorunlar yaratabilir. Sürücü kararlıysa, önce mümkün olduğunca az önyükleme yapar ve araçlarınız varsa imajını alırdım.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Tam o dosya adı için OneDrive web geri dönüşüm kutusunu ve önceki sürümleri kontrol edin.
- Üst klasördeki Önceki Sürümler’i kontrol edin.
- Veri değerliyse, önce SSD’nin sektör imajını alın.
- Canlı SSD’yi değil, imajı tarayın.
Bu son kısım insanların düşündüğünden daha önemli. İmajdan kurtarma yapmak, orijinal diski birden fazla taramayla hırpalamaktan daha güvenlidir.
Disk Drill hakkında:
Artıları
- türe, tarihe ve yola göre sıralaması kolay
- önizleme gerçekten kullanışlı
- belirli bir dosyayı bulmak için birçok kurtarma uygulamasına göre daha az sinir bozucu
Eksileri
- TRIM blokları zaten sıfırladıysa yardımcı olmaz
- derin taramalar çok sayıda yeniden adlandırılmış/ham dosya döndürebilir
- tam kurtarma gerekiyorsa en ucuz seçenek değil
Yani evet, yazmaları hızlıca durdurma konusunda @voyageurdubois, @sonhadordobosque ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, ama benim ana önerim şu: mümkünse önce imaj alın. SSD kurtarmada, mevcut durumu korumak bazen elde kalan tek gerçek avantajdır.