Odzyskiwanie utraconej partycji na zewnętrznym dysku twardym – od czego zacząć?

Mój zewnętrzny dysk twardy nagle pokazuje brakujące lub nieprzydzielone miejsce i nie mogę uzyskać dostępu do ważnej partycji z prywatnymi plikami. Próbuję ustalić najbezpieczniejszy sposób odzyskania utraconej partycji, nie pogarszając sytuacji. Jakie kroki powinienem podjąć najpierw i czy istnieją niezawodne narzędzia do odzyskiwania partycji, które naprawdę działają?

Zrobiłem to sobie kiedyś sam w Zarządzaniu dyskami. Usunąłem złą partycję, gapiłem się przez sekundę w ekran, a potem przestałem ruszać dysk. Jeśli zrobiłeś to samo, nie panikuj od razu. Usunięta partycja często oznacza, że Windows usunął wpis z tablicy partycji. Dane bardzo często nadal tam są, dopóki coś ich nie nadpisze.

Pierwszy krok: przestań używać tego dysku.

Nie twórz nowej partycji. Nie formatuj nieprzydzielonego miejsca. Nie kopiuj na niego plików. Te trzy błędy zwykle powodują szkody, z którymi narzędzia do odzyskiwania później mają problem.

Zanim zrobisz cokolwiek innego, sprawdź Zarządzanie dyskami. Szukałbym dwóch rzeczy:

1. Jeśli partycja nadal się wyświetla i tylko straciła literę dysku, przypisz jej literę i sprawdź, czy wróci.
  2. Jeśli obszar jest oznaczony jako Nieprzydzielone, wpis partycji został prawdopodobnie usunięty.

Kolejność, której bym się trzymał, jest taka:

1. Zatrzymaj wszelkie zapisy na dysk.
  2. Skopiuj pliki, na których ci zależy.
  3. Otwórz kilka odzyskanych plików i potwierdź, że działają.
  4. Potem albo odbuduj starą partycję za pomocą TestDisk, albo utwórz nową w Zarządzaniu dyskami.
  5. Jeśli utworzyłeś nową partycję, skopiuj potem z powrotem odzyskane pliki.

Jeśli chodzi o odzyskiwanie plików, miałem całkiem dobre wyniki z Disk Drill. Podobało mi się to, że było prosto. Wykrywał usunięte partycje, a nie tylko pojedyncze pliki, i często zachowywał nazwy folderów oraz strukturę zamiast wrzucać wszystko do jednego bałaganu.

Przeszedłem przez to w Windows 11. W starszych wersjach Windows ten proces jest na tyle podobny, że od razu go rozpoznasz.

Jak odzyskałbym pliki za pomocą Disk Drill

1. Zainstaluj Disk Drill na innym dysku. Nie na uszkodzonym.
  2. Otwórz program i wybierz fizyczny dysk, na którym wcześniej znajdowała się usunięta partycja.
  3. Kliknij Search for Lost Data. W przypadku dysku zewnętrznego program może zapytać, którego trybu odzyskiwania użyć. Prawie zawsze wybrałbym Universal Scan. Jeśli utracone pliki to filmy z kamery lub drona, zamiast tego użyj Advanced Camera Recovery.
  4. Poczekaj na zakończenie skanowania. Jeśli znajdzie usuniętą partycję, otwórz ją i przejrzyj jej zawartość.
  5. Najpierw wyświetl podgląd kilku plików. Sprawdziłbym zdjęcia, dokumenty, może jeden film, a nie tylko nazwy plików.
  6. Wybierz to, co chcesz odzyskać, a następnie kliknij Recover.
  7. Zapisz odzyskane dane na innym dysku. Nigdy z powrotem na oryginalnym dysku.

Gdy ważne pliki będą już bezpieczne, masz dwie praktyczne możliwości.

Opcja 1, przywróć starą partycję za pomocą TestDisk

Jeśli chcesz odzyskać samą partycję, a nie tylko pliki, TestDisk jest zwykle narzędziem, po które ludzie sięgają, ponieważ jest darmowe i dość często działa na tyle dobrze, że warto spróbować.

1. Pobierz TestDisk, rozpakuj go i uruchom testdisk_win.
  2. Gdy zapyta o logowanie, wybierz Create.
  3. Wybierz fizyczny dysk, na którym znajdowała się usunięta partycja.
  4. Zaakceptuj wykryty typ tablicy partycji.
  5. Wybierz Analyse, a następnie uruchom Quick Search.
  6. Jeśli nie znajdzie nic przydatnego, uruchom Deeper Search.
  7. Gdy pojawi się brakująca partycja, zaznacz ją i wybierz Write.
  8. Potwierdź, a następnie uruchom ponownie komputer.

Jeśli nic nie nadpisało obszaru wpisu tablicy partycji, czasami przywraca to partycję za jednym razem, te same pliki, ta sama struktura, ten sam dysk zachowujący się tak, jakby nic się nie stało. Widziałem, że to działa. Widziałem też, że nie działa, więc i tak najpierw odzyskałbym pliki.

Opcja 2, utwórz nową partycję i idź dalej

Jeśli Twoim celem jest tylko ponowne umożliwienie korzystania z dysku po odzyskaniu danych, to jest to prostsza droga.

1. Otwórz Zarządzanie dyskami.
  2. Kliknij prawym przyciskiem myszy przestrzeń Nieprzydzielone i wybierz Nowy wolumin prosty.
  3. Przejdź przez kreatora, przypisz literę dysku i wybierz system plików. Większość osób używa NTFS.
  4. Pozostaw włączone Szybkie formatowanie, a następnie zakończ.

Następnie skopiuj odzyskane pliki na nową partycję.

Jeszcze jedna rzecz, i ta część ma znaczenie. Jeśli dysk jest SSD, działaj szybko. TRIM może w tle wyczyścić usunięte bloki, co mocno utrudnia odzyskiwanie danych. Jeśli to zwykły dysk twardy, szanse są zazwyczaj większe, o ile nie zapisujesz na nim nowych danych. Nauczyłem się tego w ten trudny sposób, lol.

Zacznij od diagnozy, nie od odzyskiwania.

Jeśli partycja zniknęła bez wyraźnego powodu, nie zakładałbym, że chodzi tylko o usunięty wpis. Czasami tablica partycji ulega uszkodzeniu, ponieważ zawodzi mostek USB, kabel, obudowa albo sam dysk. To zmienia to, co powinieneś zrobić najpierw.

Mój pierwszy krok byłby taki.

1. Wypróbuj inny kabel USB i inny port.
  2. Jeśli dysk ma zewnętrzne zasilanie, też to sprawdź.
  3. Odczytaj stan SMART za pomocą CrystalDiskInfo lub smartctl.
  4. Jeśli SMART pokazuje realokowane sektory, sektory oczekujące, błędy I/O albo dysk rozłącza się podczas odczytu, zatrzymaj się i najpierw go sklonuj.

Tu trochę różnię się od @mikeappsreviewer. Najpierw odzyskiwanie plików jest w porządku na zdrowym dysku. Na niestabilnym dysku wielokrotne skanowanie mocno obciąża sprzęt. W takim przypadku wykonaj obraz lub klon całego dysku na inny nośnik, a potem pracuj na klonie. ddrescue to zwykle najlepszy wybór dla uszkodzonych dysków, ponieważ pomija uszkodzone obszary i ponawia próby później. Wolne, ale bezpieczniejsze.

Sensowna zasada wstępnej oceny:
Jeśli dysk jest zdrowy, przeskanuj go.
Jeśli dysk jest niestabilny, sklonuj go.

Potem użyj narzędzia obsługującego partycje. Disk Drill to solidna opcja, ponieważ często pokazuje utracone partycje i pozwala podejrzeć pliki przed odzyskaniem. Lubię podejrzeć od 10 do 20 plików z różnych folderów przed zapisaniem czegokolwiek. Jeśli podgląd nie działa w żadnym przypadku, uszkodzenie systemu plików jest głębsze niż brakujący wpis partycji.

Sprawdź też, czy dysk używa GPT czy MBR. Jeśli zewnętrzny dysk 4 TB został w pewnym momencie przez pomyłkę zainicjowany jako MBR, Windows zmapuje tylko jego część. Widziałem, jak ludzie myśleli, że partycja zniknęła, podczas gdy problemem był niewłaściwy styl partycjonowania.

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli są to tylko pliki osobiste i nie istnieją żadne kopie zapasowe, najbezpieczniejsza ścieżka to:
najpierw klon lub obraz, potem odzyskiwanie plików, na końcu odbudowa partycji.

Do ogólnego rozeznania ten przegląd jest przyzwoity: najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania danych na 2026 rok.

Nie formatuj. Nie uruchamiaj chkdsk na uszkodzonym woluminie. To cały czas wpędza ludzi w kłopoty.

Jeśli partycja po prostu zniknęła, dodałbym jeszcze jedną kontrolę przed jakąkolwiek próbą odzyskiwania: porównaj to, co widzi Windows, z tym, co raportuje firmware dysku.

Otwórz wiersz polecenia jako administrator i uruchom:

diskpart
list disk

Jeśli rozmiar dysku wygląda tam nieprawidłowo, na przykład dysk 4 TB nagle pokazuje 746 GB albo coś dziwnego, może to wskazywać na problemy z translacją obudowy/adaptera, a nie tylko na utraconą partycję. W takim przypadku faktycznie unikałbym zapisywania nowej tablicy partycji, dopóki nie przetestujesz dysku w innej obudowie, na innym komputerze albo bezpośrednio przez SATA, jeśli to możliwe. Ludzie to pomijają i kończą na naprawianiu niewłaściwego problemu.

W dużej mierze zgadzam się z @mikeappsreviewer i @boswandelaar, żeby nic nie zapisywać na dysku, ale jestem trochę mniej skłonny do wczesnej odbudowy partycji nawet przy użyciu TestDisk. Jeśli zewnętrzny mostek błędnie raportuje rozmiar sektora albo dysk sporadycznie się rozłącza, zapisanie partycji z powrotem może bardzo szybko jeszcze bardziej skomplikować sytuację.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Sprawdź, czy raportowany rozmiar dysku jest prawidłowy.
  2. Sprawdź Menedżera urządzeń i Podgląd zdarzeń pod kątem resetów dysku lub błędów I/O.
  3. Jeśli dysk klika, rozłącza się albo zawiesza odczyt, najpierw wykonaj jego obraz.
  4. Jeśli sprzęt wygląda na stabilny, wtedy przeskanuj w poszukiwaniu plików lub starej partycji.

Poza tym, jeśli to dysk exFAT, zachowaj szczególną ostrożność przy każdej opcji naprawy z Windows. Naprawy exFAT mogą szybko pójść w złą stronę z mojego doświadczenia.

Jeśli chodzi o samo odzyskiwanie, Disk Drill jest w porządku, ponieważ potrafi wykrywać utracone partycje i pozwala podejrzeć pliki przed zapisaniem ich w innym miejscu. Ten etap podglądu ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Sama lista plików nic nie znaczy, jeśli pliki nie będą się otwierać.

Jeśli chcesz przewodnik napisany prostym językiem, tutaj opisano jak odzyskać usuniętą partycję i bezpiecznie przywrócić pliki.

Najważniejsze: jeszcze nie uruchamiaj chkdsk. To narzędzie służy do naprawy zamontowanego systemu plików, a nie do zagadkowego nieprzydzielonego miejsca.

Zacząłbym o jeden poziom niżej niż od oprogramowania do odzyskiwania: sprawdź, czy partycja nie jest tylko ukryta przez błędny podpis dysku / stan offline / konflikt litery. W Zarządzaniu dyskami, jeśli dysk jest oznaczony jako Offline albo wolumin istnieje, ale nie ma punktu instalacji, naprawienie tego jest całkowicie bezpieczne w porównaniu ze skanami lub zapisem partycji.

W czym trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer i częściowo z @boswandelaar oraz @reveurdenuit, to to: nie spieszyłbym się z użyciem TestDisk tylko dlatego, że przestrzeń jest oznaczona jako nieprzydzielona. Jeśli obudowa błędnie tłumaczy sektory, zapisanie znalezionej partycji z powrotem może utrwalić błędną geometrię.

Moja kolejność:

1. Sprawdź rozmiar dysku w BIOS-ie lub, jeśli to możliwe, na innym komputerze.
  2. W Zarządzaniu dyskami najpierw sprawdź stan Offline/Foreign/Brak litery.
  3. W Menedżerze urządzeń odinstaluj wpis pamięci masowej USB, podłącz ponownie i zobacz, czy sposób wykrywania się zmieni.
  4. Jeśli wolumin kiedykolwiek pojawi się jako RAW, zapisz pierwsze i ostatnie kilka MB narzędziem sektorowym przed eksperymentowaniem.
  5. Dopiero wtedy zdecyduj między odzyskiwaniem partycji a odzyskiwaniem plików.

Jeśli dysk działa stabilnie i zależy Ci głównie na plikach, Disk Drill jest rozsądnym narzędziem pośrednim.

Zalety Disk Drill:

• dobre wykrywanie utraconych partycji
  • łatwe podglądy
  • zwykle lepszy dla osób bez doświadczenia niż narzędzia wiersza poleceń

Wady:

• nie jest najtańszą opcją
  • głębokie skanowanie może trwać bardzo długo
  • przy mocno uszkodzonych dyskach nie zastępuje to wcześniejszego wykonania obrazu

Jeśli pliki są naprawdę nie do zastąpienia, a dysk wydaje nowe dźwięki, pomiń samodzielne próby i oddaj go do laboratorium. To jest prawdziwy moment decyzji.