Po synchronizacji i przywracaniu z iCloud znalazłem na moim iPhonie ogromną liczbę zduplikowanych zdjęć, a próba scalania ich jedno po drugim trwa wieczność. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najszybszego sposobu na scalanie zduplikowanych zdjęć na iPhonie bez utraty niczego ważnego.
Natknąłem się na to również na moim iPhonie i zanim zrobisz cokolwiek innego, zacząłbym od własnego narzędzia Apple.
Otwórz Zdjęcia, przewiń do Narzędzi, albo w nowszych wersjach iOS przejdź przez Kolekcje > Narzędzia. Następnie otwórz Duplikaty, stuknij Wybierz, potem Zaznacz wszystko, a następnie Scal. iOS zachowuje jedną wersję, zostawia przydatne metadane i przenosi dodatkowe pliki do Ostatnio usuniętych.
Jedna rzecz, którą zauważyłem po dużym imporcie: sekcja Duplikaty nie zapełniła się od razu. U mnie to trochę trwało. Kilka godzin mniej więcej. Skanowanie odbywa się w tle, więc jeśli wrzuciłeś dużą bibliotekę i nic nie zobaczyłeś, poczekaj chwilę.
Jest jednak pewien haczyk. Apple obsługuje tylko dokładnie identyczne pliki. Jeśli zrobiłeś cztery zdjęcia tego samego obiektu w odstępie sekundy, użyłeś trybu seryjnego albo kilka razy próbowałeś uchwycić ten sam kadr, zwykle się tam nie pojawią. Dla ciebie wyglądają tak samo, ale nadal są to osobne pliki.
Właśnie przez tę lukę częściej zacząłem używać Clever Cleaner. Sortuje zarówno zduplikowane zdjęcia, jak i bardzo podobne ujęcia, co znacznie bardziej pomagało w normalnym użytkowaniu. Widziałem, jak grupuje podobne zdjęcia, wybiera najbardziej prawdopodobne do zachowania i nadal zostawia mi kontrolę, zanim cokolwiek zostanie usunięte.
Mój zwykły schemat wyglądał tak:
- Zainstaluj Clever Cleaner z App Store.
- Pozwól mu przeskanować bibliotekę zdjęć.
- Otwórz kartę Similars.
- Uruchom Smart Cleanup albo przejrzyj grupy samodzielnie.
- Przywróć wszystko, co chcesz zachować.
- Potwierdź czyszczenie.
- Opróżnij Ostatnio usunięte w Zdjęciach, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.
Korzystałem z kilku innych sekcji częściej, niż się spodziewałem.
- Heavies pokazuje największe zdjęcia i filmy na górze, co przyspieszyło selekcję.
- Video Compression zmniejszył rozmiar kilku ogromnych klipów bez konieczności ich usuwania.
- Screenshots pomógł usuwać stare śmieci partiami.
- Lives zamieniał Live Photos na zwykłe zdjęcia, gdy nie potrzebowałem części z ruchem.
- Swipe sprawił, że przeglądanie było mniej irytujące, w lewo i w prawo, gotowe.
Jeśli chcesz zostać wyłącznie przy aplikacjach Apple, u mnie całkiem nieźle sprawdziło się też ręczne przejrzenie:
- Użyj funkcji Szukaj w Zdjęciach, aby zawęzić wyniki według osoby, miejsca, wydarzenia lub obiektu.
- Sprawdź albumy seryjne i zachowaj najlepsze ujęcie.
- Na Macu albumy inteligentne w Zdjęciach sprawiły, że ręczne porządki były dla mnie mniej uciążliwe.
- Po zakończeniu zajrzyj do Ostatnio usuniętych, bo inaczej miejsce nadal będzie zajęte.
Tak więc w przypadku dokładnych duplikatów wbudowane scalanie Apple działa dobrze. Przy większym bałaganie, prawie identycznych ujęciach, seriach, ponownych próbach, całym tym materiale, który miałeś posegregować później, ale tego nie zrobiłeś, narzędzie wykrywające podobne obrazy oszczędza znacznie więcej czasu. Nauczyłem się tego w irytujący sposób.
Najszybsza droga dla Twojego iPhone’a jest taka.
Jeśli duplikaty pojawiły się po przywróceniu z iCloud, odczekaj trochę, zanim cokolwiek usuniesz. Zdjęcia indeksują się ponownie w tle. Jeśli zaczniesz za wcześnie, liczby będą się zmieniać i skończysz, wykonując tę samą pracę dwa razy. Zostawiłbym telefon na noc podłączony do Wi-Fi i zasilania. Nudne, ale oszczędza czas.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer, że najpierw warto użyć wykrywania duplikatów Apple. Nie zgadzam się jednak z jedną częścią. Nie ufałbym żadnemu automatycznemu czyszczeniu, dopóki Twoja biblioteka nie zakończy synchronizacji. Narzędzia do wykrywania podobnych zdjęć są świetne, ale tuż po przywróceniu czasem oznaczają pliki, gdy miniatury wciąż się stabilizują. To szybko robi się chaotyczne.
Moja kolejność byłaby taka:
- Potwierdź, że synchronizacja Zdjęć jest zakończona. Ustawienia, Apple ID, iCloud, Zdjęcia.
- Sprawdź pamięć iPhone’a. Jeśli Zdjęcia nadal rosną, poczekaj.
- Najpierw scal dokładne duplikaty w Zdjęciach.
- Potem użyj Clever Cleaner do reszty, głównie podobnych ujęć, serii zdjęć, zrzutów ekranu i starych filmów.
Dlaczego ta kolejność działa:
- Scalanie Apple jest najbezpieczniejsze dla prawdziwych duplikatów.
- Clever Cleaner szybciej radzi sobie z bałaganem, który Apple pomija.
- Przeglądasz mniej grup, więc czyszczenie idzie szybciej.
Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają. „Scal” nie zawsze od razu zwalnia miejsce. Potem musisz wyczyścić Ostatnio usunięte. W przeciwnym razie wskaźniki pamięci wyglądają źle i wydaje się, że nic się nie stało.
Jeśli pamięć jest pełna, lepiej myśleć o tym tak: szybko zwolnij miejsce na iPhonie, usuwając zduplikowane zdjęcia, podobne obrazy, duże filmy i stare zrzuty ekranu. Ten poradnik też jest przydatny, jeśli chcesz szybki wizualny przewodnik, szybciej zwolnij miejsce na iPhonie bez usuwania rzeczy, których potrzebujesz.
Krótka wersja. Poczekaj, aż synchronizacja się zakończy. Scal dokładne duplikaty w Zdjęciach. Potem użyj Clever Cleaner do reszty. Opróżnij Ostatnio usunięte. Gotowe.
Szczerze, trochę zmieniłbym to, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @espritlibre. Mają rację, że warto poczekać, aż Zdjęcia iCloud się uspokoją, ale najpierw sprawdziłbym jeszcze jedną rzecz: czy to są prawdziwe duplikaty, czy tylko Zdjęcia ponownie pobierają podglądy i zoptymalizowane kopie, które dziwnie się zachowują. Po odtworzeniu biblioteka może przez jakiś czas wyglądać kompletnie rozwalona.
Najszybsza droga dla mnie była taka:
- Zostaw telefon na noc na ładowaniu i podłączony do Wi-Fi.
- Wymuś zamknięcie aplikacji Zdjęcia raz, a potem otwórz ją ponownie.
- Następnego dnia znowu sprawdź liczbę duplikatów.
- Jeśli wbudowane scalanie nadal pomija mnóstwo podobnych zdjęć, użyj Clever Cleaner do zbiorczego przeglądu.
Nie scalałbym w ciemno tysięcy zdjęć za jednym razem, jeśli pamięć jest już prawie pełna. Brzmi to paradoksalnie, ale mała ilość wolnego miejsca może sprawić, że aplikacja Zdjęcia zacznie działać niestabilnie. Jeśli możesz, najpierw zwolnij trochę miejsca.
Poza tym, jeśli chcesz czegoś więcej niż tylko usuwania idealnie identycznych kopii, to jest właściwie najszybszy sposób na usunięcie duplikatów i podobnych zdjęć na iPhonie. Narzędzie Apple jest bezpieczne, ale dość ograniczone. Clever Cleaner sprawdza się lepiej, gdy bałagan obejmuje zdjęcia seryjne, kopie po zmianie rozmiaru, zrzuty ekranu i rzeczy w stylu same zdjęcie, ale technicznie nieidentyczne.
Jeszcze jeden niedoceniany ruch: posortuj bibliotekę według daty importu, a nie tylko daty zrobienia zdjęcia. Duplikaty po odtworzeniu często grupują się właśnie tam. To oszczędza mnóstwo czasu, szczerze mówiąc. I tak, opróżnij album Ostatnio usunięte, bo inaczej oszczędność miejsca jest udawana lol.
W większości zgadzam się z @espritlibre, @codecrafter i @mikeappsreviewer co do tego, żeby poczekać, aż Zdjęcia iCloud całkowicie się ustabilizują, ale nie zgadzam się z robieniem jednego ogromnego scalania naraz, jeśli Twoja biblioteka jest już nieuporządkowana po wielu przywróceniach. To może ukryć, co tak naprawdę się stało.
To, co u mnie zadziałało lepiej:
- Najpierw przefiltruj według Ostatnich i sprawdź tylko okno przywracania/importu
- Sprawdź, czy duplikaty są skupione wokół tych samych dat
- Scalaj partiami zamiast całą bibliotekę naraz
- Po każdej partii ponownie otwórz Zdjęcia i pozwól, aby liczby się odświeżyły
Powód: duplikaty po przywróceniu często pojawiają się falami, a aplikacja Zdjęcia może wprowadzać w błąd, dopóki indeksowanie nie nadrobi zaległości.
Jeśli album Duplikaty od Apple przestaje znajdować oczywiste powtórzenia, wtedy przydaje się Clever Cleaner. Nie tylko do prawdziwego scalania plików, ale też do wykrywania niemal identycznych śmieci, które Apple ignoruje.
Zalety Clever Cleaner:
- Znajduje podobne zdjęcia, a nie tylko dokładne duplikaty
- Działa szybciej przy seriach, zrzutach ekranu i powtarzanych ujęciach
- Ułatwia zbiorcze przeglądanie bardziej niż ręczne przewijanie
Wady:
- Nadal trzeba uważnie sprawdzać wyniki
- Wykrywanie podobieństwa nie jest idealne
- Najlepiej używać po własnym skanowaniu duplikatów przez Apple, a nie przed nim
Jeszcze jedna wskazówka, o której mało kto wspomina: jeśli opcja Optymalizuj miejsce na iPhonie jest włączona, tymczasowo zostaw telefon podłączony do zasilania i odblokowany na jakiś czas przed czyszczeniem. Niezgodności miniaturek mogą bardzo spowolnić przeglądanie. Poza tym, jeśli używasz Maca, sprawdzenie tam biblioteki Zdjęć może czasem ujawnić grupy duplikatów, które są mniej oczywiste na iPhonie. Opróżnij folder Ostatnio usunięte dopiero wtedy, gdy masz pewność, że wszystko wygląda prawidłowo.