iCloud ile senkronizasyon yapıp geri yükledikten sonra iPhone cihazımda çok fazla sayıda yinelenen fotoğraf buldum ve bunları tek tek birleştirmeye çalışmak sonsuza kadar sürüyor. Önemli hiçbir şeyi kaybetmeden iPhone cihazında yinelenen fotoğrafları birleştirmenin en hızlı yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.
Buna ben de iPhoneumda denk geldim ve başka bir şey yapmadan önce Apple’ın kendi aracından başlardım.
Fotoğraflar’ı açın, Yardımcı Programlar’a kaydırın ya da daha yeni iOS sürümlerinde Koleksiyonlar > Yardımcı Programlar yolunu izleyin. Ardından Yinelenenler’i açın, Seç’e, sonra Tümünü Seç’e, ardından Birleştir’e dokunun. iOS bir sürümü tutar, faydalı bulduğu meta verileri korur ve fazladan dosyaları Son Silinenler’e taşır.
Büyük bir içe aktarmadan sonra fark ettiğim bir şey vardı, Yinelenenler bölümü hemen dolmadı. Benimkinde biraz zaman aldı. Aşağı yukarı birkaç saat. Tarama arka planda gerçekleşiyor, yani büyük bir arşiv ekleyip hiçbir şey görmediyseniz biraz bekleyin.
İşin püf noktası basit. Apple yalnızca birebir aynı dosyaları işler. Aynı şeyin bir saniye arayla dört karesini çektiyseniz, seri çekim kullandıysanız ya da aynı kadrajı tekrar tekrar denediyseniz, bunlar genelde orada görünmez. Size aynı görünürler ama yine de ayrı dosyalardır.
Bu eksiklik yüzünden ben daha sık Clever Cleaner kullanmaya başladım. Hem yinelenen fotoğrafları hem de benzer eşleşmeleri sıralıyor, bu da normal kullanımda çok daha fazla yardımcı oldu. Benzer çekimleri birlikte grupladığını, muhtemel olarak tutulacak olanı seçtiğini ve yine de herhangi bir şey silinmeden önce kontrolü bana bıraktığını gördüm.
Benim genelde kullandığım akış şöyleydi:
- App Store’dan Clever Cleaner’ı yükleyin.
- Fotoğraf arşivini taramasına izin verin.
- Benzerler sekmesini açın.
- Akıllı Temizlik’i çalıştırın ya da grupları tek tek kendiniz inceleyin.
- Saklamak istediğiniz her şeyi geri koyun.
- Temizliği onaylayın.
- Depolama alanını hemen geri almak istiyorsanız Fotoğraflar’daki Son Silinenler’i boşaltın.
Diğer bölümlerden birkaçını beklediğimden daha fazla kullandım.
- Heavies en büyük fotoğraf ve videoları en üste koyuyor, bu da ayıklamayı hızlandırdı.
- Video Compression bazı devasa klipleri ben silmeden küçülttü.
- Screenshots eski gereksiz şeyleri toplu halde temizlemeye yardımcı oldu.
- Lives hareketli kısma ihtiyacım olmadığında Live Photo’ları durağan fotoğraflara dönüştürdü.
- Swipe incelemeyi daha az can sıkıcı hale getirdi, sola sağa, bitti.
Yalnızca Apple’ın uygulamalarıyla devam etmek istiyorsanız, elle yapılan bir turda da fena olmayan sonuçlar aldım:
- Fotoğraflar’daki Ara’yı kullanarak kişi, yer, etkinlik veya nesneye göre işleri daraltın.
- Seri Çekim albümlerini kontrol edin ve en iyi kareyi saklayın.
- Mac’te, Fotoğraflar Akıllı Albümleri manuel temizliği benim için daha az zahmetli hale getirdi.
- Bitirdikten sonra Son Silinenler’e bakın, yoksa alan hâlâ dolu görünür.
Yani birebir aynı kopyalar için Apple’ın yerleşik birleştirme özelliği gayet iyi çalışıyor. Daha dağınık kısım içinse, neredeyse aynı çekimler, seri çekimler, tekrar denemeler, sonra ayıklarım deyip ayıklamadığınız her şey için, benzer görselleri tespit eden bir araç çok daha fazla zaman kazandırıyor. Bunu sinir bozucu şekilde öğrendim.
iPhone’unuz için en hızlı yol budur.
Yinelenenler bir iCloud geri yüklemesinden geldiyse, herhangi bir şeyi silmeden önce biraz bekleyin. Fotoğraflar arka planda yeniden dizinler. Çok erken başlarsanız sayılar değişir ve aynı işi iki kez yapmış olursunuz. Ben bir gece boyunca Wi-Fi’ye ve güce bağlı bırakırdım. Sıkıcı, ama zaman kazandırır.
Önce Apple’ın yinelenen algılamasını kullanma konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Yine de bir noktada aynı fikirde değilim. Kitaplığınız eşzamanlamayı bitirene kadar hiçbir otomatik temizleme geçişine güvenmezdim. Benzer eşleşme araçları harikadır, ancak geri yüklemeden hemen sonra küçük resimler hâlâ yerine otururken bazen bazı şeyleri işaretlerler. O kısım hızla karmaşıklaşır.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Fotoğraflar eşzamanlamasının bittiğini doğrulayın. Ayarlar, Apple Kimliği, iCloud, Fotoğraflar.
- iPhone depolamasını kontrol edin. Fotoğraflar hâlâ büyüyorsa bekleyin.
- Önce Fotoğraflar’da tam yinelenenleri birleştirin.
- Sonra kalanlar için Clever Cleaner kullanın; çoğunlukla benzer çekimler, seri çekimler, ekran görüntüleri ve eski videolar.
Bu sıranın işe yaramasının nedeni:
- Apple’ın birleştirmesi gerçek kopyalar için en güvenlisidir.
- Clever Cleaner, Apple’ın atladığı gereksiz şeyler için daha hızlıdır.
- Daha az grubu incelersiniz, bu yüzden temizlik daha hızlı ilerler.
İnsanların kaçırdığı bir şey daha var. Birleştir seçeneği her zaman hemen alan açmaz. Sonrasında Son Silinenler’i temizlemeniz gerekir. Aksi takdirde depolama sayılarınız yanlış görünür ve hiçbir şey olmamış gibi hissettirir.
Depolamanız doluysa, bunu düşünmenin daha temiz bir yolu şu: yinelenen fotoğrafları, benzer görselleri, büyük videoları ve eski ekran görüntülerini kaldırarak iPhone depolamasında hızlıca yer açın. Hızlı bir görsel anlatım istiyorsanız şu rehber de faydalıdır, ihtiyacınız olan şeyleri silmeden iPhone depolamasında daha hızlı yer açın.
Kısa sürüm. Eşzamanlamanın bitmesine izin verin. Fotoğraflar’da tam kopyaları birleştirin. Geri kalanlar için sonra Clever Cleaner kullanın. Son Silinenler’i boşaltın. Bitti.
Dürüst olmak gerekirse, @mikeappsreviewer ve @espritlibre’ın söylediklerini biraz değiştirirdim. iCloud Fotoğraflar’ın oturmasını beklemek konusunda haklılar, ama önce bir şeyi daha kontrol ederdim: bunlar gerçek kopyalar mı, yoksa Fotoğraflar önizlemeleri ve optimize edilmiş kopyaları yeniden indirip garip mi davranıyor? Geri yüklemeden sonra arşiv bir süre tamamen bozulmuş gibi görünebilir.
Benim için en hızlı yol şuydu:
- Telefonu gece boyunca Wi‑Fi’da şarja takılı bırakın.
- Fotoğraflar’ı bir kez zorla kapatın, sonra yeniden açın.
- Ertesi gün kopya sayısını tekrar kontrol edin.
- Yerleşik birleştirme hâlâ tonla benzer şeyi kaçırıyorsa, toplu inceleme için Clever Cleaner kullanın.
Depolama zaten çok düşükse, binlercesini tek seferde körü körüne birleştirmezdim. Ters gibi geliyor ama düşük depolama alanı Fotoğraflar’ın saçma davranmasına neden olabilir. Mümkünse önce biraz yer açın.
Ayrıca, tam eşleşenlerden fazlasını temizlemek istiyorsanız, bu temelde iPhone’da kopya ve benzer fotoğrafları temizlemenin en hızlı yolu. Apple’ın aracı güvenlidir ama biraz sınırlıdır. Clever Cleaner; seri çekimler, yeniden boyutlandırılmış kopyalar, ekran görüntüleri ve aynı fotoğraf ama teknik olarak birebir aynı değil türü şeyler olduğunda daha iyidir.
Bir tane daha küçümsenen hareket: arşivinizi yalnızca çekim tarihine göre değil, içe aktarma tarihine göre sıralayın. Geri yükleme sonrası kopyalar genelde orada kümelenir. Cidden çok zaman kazandırır. Ve evet, Son Silinenler’i boşaltın yoksa depolama tasarrufu sahte olur lol.
Çoğunlukla @espritlibre, @codecrafter ve @mikeappsreviewer ile iCloud Fotoğraflar’ın tamamen oturmasını bekleme konusunda aynı fikirdeyim, ancak kitaplığınız birden fazla geri yükleme nedeniyle zaten dağınıksa her şeyi tek seferde dev bir birleştirmeyle yapma fikrine katılmıyorum. Bu, gerçekte ne olduğunu gizleyebilir.
Benim için daha iyi işe yarayan yöntem:
- Önce Son Eklenenler’e göre filtreleyin ve yalnızca geri yükleme/içe aktarma aralığına bakın
- Yinelenenlerin aynı tarihler etrafında kümelenip kümelenmediğini kontrol edin
- Tüm kitaplığı tek seferde değil, parçalar hâlinde birleştirin
- Her parçadan sonra Fotoğraflar’ı yeniden açın ve sayıların yenilenmesine izin verin
Nedeni: geri yükleme sonrası yinelenenler genellikle dalgalar hâlinde gelir ve dizin oluşturma yetişene kadar Fotoğraflar uygulaması sizi yanıltabilir.
Apple’ın Yinelenenler albümü bariz tekrarları bulmayı bırakırsa, Clever Cleaner tam burada yardımcı olur. Yalnızca gerçek dosya birleştirmeleri için değil, Apple’ın görmezden geldiği neredeyse aynı gereksiz öğeleri tespit etmek için de.
Clever Cleaner’ın artıları:
- Yalnızca tam kopyaları değil, benzer fotoğrafları da bulur
- Patlamalı çekimler, ekran görüntüleri ve tekrar çekimler için daha hızlıdır
- Elle kaydırmaya göre toplu inceleme daha kolaydır
Eksileri:
- Yine de sonuçları dikkatle incelemeniz gerekir
- Benzerlik algılama kusursuz değildir
- Apple’ın kendi yinelenen taramasından sonra kullanılması en iyisidir, önce değil
Kimsenin yeterince bahsetmediği ek bir ipucu: “iPhone Saklama Alanını Optimize Et” açıksa, temizlikten önce telefonunuzu bir süre şarja takılı ve kilidi açık bırakın. Küçük resim uyumsuzlukları incelemeyi çok daha yavaş hâle getirebilir. Ayrıca Mac kullanıyorsanız, Fotoğraflar kitaplığını orada kontrol etmek bazen iPhone’da daha az belirgin olan yinelenen grupları ortaya çıkarabilir. Her şeyin doğru göründüğünden emin olduktan sonra Son Silinenler’i boşaltın.