exFAT olarak biçimlendirilmiş harici sürücüm aniden bağlanmıyor ve önemli dosyaları kaybetmekten endişeleniyorum. Hasarı daha da kötüleştirmeden harici bir sabit sürücüde işe yarayan güvenilir exFAT veri kurtarma araçları veya adımlar hakkında tavsiye arıyorum.
İlk şey: o harici SSD’yi hemen kullanmayı bırakın. Üzerine hiçbir şey kopyalamayın, dosyaları taşımayın, sadece denemek için format atmaya çalışmayın ve önem verdiğiniz verileri çıkarmadan önce onarım araçları çalıştırmayın. exFAT’te silinen şeyler çoğu zaman hemen yok edilmez. Alan genelde sadece boş olarak işaretlenir, bu yüzden yeni bir şey üzerine yazana kadar dosyalar hâlâ orada duruyor olabilir.
Windows veya macOS sürücüyü hâlâ görebiliyorsa, başka bir şey yapmadan önce kurtarma yazılımını denerdim. Disk Drill bu tür exFAT kurtarma için sağlam bir seçenektir. Yanlışlıkla silmeleri, bazı bozulma durumlarını ve birçok hızlı format senaryosunu ele alabilir.
Bunu yapmanın daha güvenli yolu:
- SSD garip davranıyorsa, bağlantı düşürüyorsa veya hata veriyorsa, önce bir disk görüntüsü oluşturun ve asıl sürücüyü zorlamak yerine onu tarayın.
- Universal Scan çalıştırın.
- Kurtarmadan önce önizlemeyi kullanın. Fotoğraflar, videolar, belgeler vb. doğru şekilde önizleniyorsa, bu genelde iyi bir işarettir.
- Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin. Taradığınız aynı exFAT SSD’ye asla geri kurtarmayın.
Bu durum normal bir silinen klasör senaryosundan ziyade bozulmaysa, sıralama yine önemlidir: önce kurtarın, sonra düzeltin. Önemli dosyalar başka bir yerde güvene alındıktan sonra, ancak o zaman onarım araçlarını veya yeniden biçimlendirmeyi düşünebilirsiniz.
Yanlışlıkla yapılan bir hızlı format işleminden sonra da kurtarmayı denemeye değer. Hızlı format temel olarak dosya sistemi meta verilerini yeniden oluşturur ve genelde tüm dosya içeriğinin üzerine yazmaz. Tam format çok daha kötüdür çünkü verilerin üzerine yazabilir, bu yüzden kurtarma ihtimali ciddi şekilde düşer.
Sürücü RAW olarak görünüyorsa, biçimlendirme istiyorsa veya açtığınızda hata veriyorsa, biçimlendirme istemini onaylamayın. İşletim sistemi normal şekilde bağlayamasa bile, kurtarma araçları bazen sürücüden yeterli veriyi okuyabilir.
Ayrıca SSD’yi uzun taramalara sokmadan önce sağlık durumunu da kontrol ederdim. Windows’ta CrystalDiskInfo iyi bir ücretsiz araçtır ve Disk Drill’de de SMART izleme vardır. Çok sayıda bekleyen veya yeniden eşlenen sektör görürseniz ya da sürücü bağlantıyı kesmeye, kaybolmaya, tıklama sesi çıkarmaya veya taramaları başarısız geçmeye başlarsa, onunla uğraşmayı bırakın ve profesyonel bir kurtarma hizmetine bakın.
Listelediğiniz durumlar için ben şöyle yaklaşırdım:
- Yanlış klasörü mü sildiniz? Evet, kurtarmayı denemeye kesinlikle değer.
- Bozulmuş exFAT harici sürücü mü? Önce dosyaları geri alın, sonra onarın veya yeniden biçimlendirin.
- Yanlışlıkla hızlı format mı attınız? Hâlâ mümkün, özellikle de hemen kullanmayı bıraktıysanız.
- Biçimlendirmeden önce kurtarma yapıp yapmamanız gerektiğinden emin değil misiniz? Önce kurtarın. Her zaman.
İhtimalinizi belirleyen ana şey aslında tek başına exFAT değil. Dosyalar kaybolduktan sonra sürücüye ne kadar yazma yapıldığıdır. Kullanmayı hemen bıraktıysanız, çok daha iyi bir durumdasınız.
İlk taramadan, exFAT meta verileri hasarlıysa, size düzenli bir klasör ağacı vermesini beklemeyin. Disk Drill dahil birçok araç bunun yerine dosyaları imzaya göre kurtarabilir; bu da, gerçek fotoğraflar veya belgeler hâlâ kurtarılabilir olsa bile adların ve klasörlerin eksik olabileceği anlamına gelir. Saatlerce tarama yapmadan önce, sıkıcı donanım tarafını elemiş olurdum: farklı bir USB kablosu, farklı bir port, hub kullanmamak ve eğer muhafaza içindeki çıplak bir sürücüyse başka bir muhafaza denemek. Arızalı bir köprü kartı, gayet okunabilir bir sürücünün bozuk görünmesine neden olabilir. Her yerde aynı şekilde davranıyorsa, o zaman tarayın, ancak sonuçları özgün klasörlerin ne kadar düzgün göründüğüne göre değil, önizlemelere ve dosya bütünlüğüne göre değerlendirin.
Sinsi dezavantaj şu ki, bazı “onarım” düğmeleri kurtarmayı daha da karmaşık hale getirebilir; özellikle de dosya sistemi zaten karışmışsa Windows’taki chkdsk veya macOS’taki First Aid. Birkaç klasörü yeniden bağlayabilirler, ama kurtarma yazılımının kullanabileceği girdileri yeniden adlandırabilir ya da silebilirler de. Ben önce yalnızca Disk Drill’i veya başka bir kurtarma aracını salt okunur tarama modunda denerdim ve sürücü yavaşsa, tıklama sesi çıkarıyorsa, kayboluyorsa ya da taramayı donduruyorsa, devam etmeden önce durdurup klonunu/imajını alırdım. exFAT için, klasör adları yok diye çok çabuk hüküm vermeyin. Genel adlara sahip kurtarılmış dosyalardan oluşan sıkıcı bir yığın bile, dosyalar açılıyorsa bir başarı sayılabilir.
Kurtarılan kümenin kaybolan klasörden daha dağınık olmasını bekleyin ve başlamadan önce bol miktarda boş alana sahip başka bir sürücünüz olduğundan emin olun. Disk Drill veya benzeri herhangi bir araç yinelenenler, isimsiz dosyalar ve kısmi eşleşmeler çıkarabilir, bu yüzden yalnızca birkaç klasöre ihtiyacınız varsa her şeyi körü körüne kurtarmayın. Önce önizleyin, önce önemli şeyleri kurtarın, sonra gereksizleri ayıklamayı daha sonra dert edin.