Sabit diskim aniden, dosya sistemi bozulması gibi görünen bir durumdan sonra RAW olarak görünmeye başladı ve üzerinde bulunan önemli dosyalara erişemiyorum. Veri kaybını daha da kötüleştirmeden RAW disk kurtarma için en güvenli ilk adımların neler olduğunu anlamaya çalışıyorum ve sürücüyü onarmak ve dosyalarımı kurtarmak için doğru araçları veya yöntemleri seçme konusunda yardıma ihtiyacım var.
Evet, aksini kanıtlanana kadar bunun kurtarılabilir olduğunu düşünürdüm. Önce diski biçimlendirmezdim. Windows Sen kullanmadan önce diski biçimlendirmeniz gerekiyor uyarısını verdiğinde, benim çoğu zaman gördüğüm şey boş bir disk değil, bozuk bir dosya sistemidir. RAW etiketi çoğu zaman Windows'un yapının izini kaybettiği anlamına gelir. Dosyalarınız hâlâ orada duruyor olabilir.
İlk kontrolüm sıkıcı ama önemli olurdu. Sürücü normal davranıyor mu, yoksa donanımın ömrü tükeniyor gibi mi hissettiriyor?
- Disk Yönetimi onu kararlı şekilde görüyorsa ve sürücü sessizse, kurtarma yazılımıyla başlardım.
- Tıklama sesi çıkarıyorsa, oturum ortasında bağlantısı kopuyorsa, rastgele yeniden bağlanıyorsa veya tutarsız şekilde görünüyorsa, orada durur ve bir laboratuvara gönderirdim. Arızalı donanımda taramaları zorlayarak kötü bir diski daha da kötü hâle getiren insanlar gördüm.
Bu durum mekanik bir felaket değil de dosya sistemi hasarı gibi görünüyorsa, bunu şu sırayla yapardım:
- Diske herhangi bir şey yazmayı durdurun.
- Önemsediğiniz dosyaları alın.
- Kurtarılan bu dosyalardan birkaçını açın ve bozuk ya da işe yaramaz olmadıklarından emin olun.
- Sonra RAW bölümle ilgilenin.
- Diski elinizde tutacaksanız, iyi verileri daha sonra geri kopyalayın.
Kurtarma adımı için önce Disk Drill ile başlardım. Sebebi basit. Tek bir kurtarma yöntemine bağlı kalmıyor. Eski dosya sisteminden yeterince şey kaldığında, dosyaları dosya adları ve klasörlerle birlikte geri getirme eğiliminde oluyor. Yapı fazla hasarlıysa, dosya imzası taramasına geri düşüyor ve disk yüzeyi boyunca bilinen dosya türlerini arıyor. Pratikte bu önemli, çünkü bir tarama yolu başarısız olurken diğeri hâlâ kullanılabilir verileri çıkarabiliyor.
Temel iş akışı basit:
- Disk Drill'i sorunlu sürücüye değil, başka bir yere kurun.
- RAW diski veya RAW bölümü seçin.
- Search for Lost Data düğmesine tıklayın. Harici bir sürücüde sorarsa Universal Scan kullanın. Advanced Camera Recovery seçeneğine yalnızca kameralardan, aksiyon kameralarından veya dronlardan gelen görüntüler için dokunurdum.
- Taramanın bitmesine izin verin. Sürücü sorun çıkarmaya başlamadıkça erken kesmeyin.
- Bulduklarını önizleyin.
- Her şeyi farklı bir diske kurtarın.
Ücretsiz araçlar istiyorsanız, eski ikili hâlâ bir sebeple gündeme geliyor: TestDisk ve PhotoRec.
- TestDisk, bölüm düzenini veya önyükleme sektörünü onarma ihtimali varsa deneyeceğim araç olurdu. Bazen önce tam bir kopyalama yapmadan birimi geri getiriyor.
- PhotoRec ise tam ters yolu izler. Bozuk dosya sistemini yok sayar ve dosya imzalarına göre arama yapar. Çok şey geri getirdiğini gördüm, ama bunun bedeli pek hoş değil. Dosya adları gider, klasörler gider ve sonunda eldeki yığını elle ayıklamanız gerekir.
İnsanların atladığı bir adım var ve bence bu bir hata: onarım denemeden önce RAW sürücünün bir imajını almak. Disk dengesiz hissettiriyor ama hâlâ okunabiliyorsa, bayt bayt bir imaj size temiz bir geri dönüş seçeneği verir. Orijinal üzerinde bir onarım denemesini mahvederseniz, daha sonra tarayabileceğiniz bir şeyiniz yine olur. Bunu bir süre önce harici bir HDD ile zor yoldan öğrendim. Önce düzeltmeye çalıştım, sonra keşke bir şeye dokunmadan önce klonlasaydım dedim. Aptalca bir hareketti.
Dosyalarım güvenle kopyalandıktan sonra ancak bölümün kendisini onarmaya çalışırdım. Daha önce NTFS kullanıyorsa, CHKDSK bazen yardımcı olur. Yine de kurtarmadan önce CHKDSK çalıştırmazdım, çünkü dosya sistemine değişiklik yazar. Yanlış bir şey yaparsa, kurtarma işi daha da zorlaşır. CHKDSK bunu çözmezse, TestDisk'e geçerdim. İkisi de başarısız olursa, Disk Yönetimi'nde bölümü yeniden oluşturur, hızlı biçimlendirme yapar ve ardından kurtarılan dosyaları geri taşırdım.
SSD'ler için bir ek not. Karar verirken onu günlerce ya da haftalarca öylece bekletmeyin. TRIM burada denklemi değiştirir. SSD'lerde silinen bloklar zamanla temizlenir ve bu olduktan sonra kurtarma ihtimali hızla düşer. Gördüğüm kadarıyla bir RAW bölüm TRIM'i her zaman hemen tetiklemez, ama beklemek yine de şansınızı azaltır. SSD'yi ne kadar az kullanırsanız ve kurtarmaya ne kadar erken başlarsanız, o kadar iyi.
Önce onarımla değil, triyajla başlayın.
Sürücü bir HDD ise, önce CrystalDiskInfo veya smartctl ile SMART’ı kontrol edin. Yeniden eşlenen sektörler, bekleyen sektörler, CRC sıçramaları veya okuma hataları görürseniz, dosya sistemine dokunmayı bırakın. Önce klonlayın. Sürücü USB ise, bozulma varsaymadan önce kabloyu ve portu değiştirin. Kötü muhafazaların birden fazla kez RAW birimi taklit ettiğini gördüm.
CHKDSK zamanlaması konusunda @mikeappsreviewer’dan biraz farklı düşünüyorum. Veriler ya yedeklenmedikçe ya da gözden çıkarılabilir olmadıkça CHKDSK’yi aklımdan bile geçirmem. Hasarlı bir NTFS biriminde CHKDSK, dizin kayıtlarını silip dosyaları yetim bırakarak bir şeyleri düzeltmeyi çok sever. Bağlanabilirlik için harika, kurtarma için kötü.
Kararsız ama okunabilir bir disk için en iyi ilk hamle, başka bir diske veya imaj dosyasına ddrescue kullanmaktır. Orijinalden değil, klondan çalışın. Bu size yeniden denemeler, günlükler ve temiz bir geri alma yolu sağlar. Disk sağlıklı ve kararlıysa, ardından klonu veya kaynağı Disk Drill ile tarayın. RAW bölüm kurtarma taraması için daha kolay seçeneklerden biridir ve genellikle hızlı önizlemeler gösterir; böylece dosya kümesinin mantıklı görünüp görünmediğini erkenden anlarsınız.
RAW bir sabit diskten dosyaların nasıl geri yükleneceğine dair sade bir anlatım istiyorsanız, şu video fena değil:
bu RAW sürücü veri kurtarma anlatımını izleyin
İnsanların kaçırdığı bir şey daha var, bölüm tablosunu kontrol edin. Disk Yönetimi doğru boyutu gösteriyor ama dosya sistemi göstermiyorsa, bozulma büyük olasılıkla birimin içindedir. Boyut yanlışsa veya ayrılmamış görünüyorsa, önce bölüm hasarını düşünün. Farklı sorun, farklı araçlar.
RAW genellikle Windows’un dosya sistemini okuyamadığı anlamına gelir, verilerin bir anda yok olduğu anlamına değil. @mikeappsreviewer ve @yozora ile büyük konuda aynı fikirdeyim: henüz biçimlendirmeyin. Biraz farklı düşündüğüm nokta şu: sürücü hâlâ bağlanıyor diye hemen onarım araçlarına da koşmazdım. Önce bunun bozulma gibi görünen bir bağlantı sorunu olup olmadığını anlayın.
Yeterince sık bahsedilmeyen birkaç kontrol:
- Sürücüyü başka bir bilgisayarda deneyin
- Hariciyse, varsa hub’ı çıkarın ve doğrudan bağlayın
- Device Manager ve Event Viewer’da disk hatalarını kontrol edin
- BIOS/Disk Management’ta görünen kapasiteyi sürücünün etiketindeki değerle karşılaştırın
Kapasite çok yanlış görünüyorsa, bu yalnızca dosya sistemi hasarına değil, kutu/denetleyici tuhaflıklarına da işaret edebilir. Bunu ucuz USB-SATA köprülerinde birden fazla kez gördüm.
Boyut doğruysa ve sürücü kararlıysa, NTFS önyükleme sektörünün bozulup bozulmadığını veya bölüm türünün kendisinin karışıp karışmadığını görmek için bölümü bir hex görüntüleyiciyle ya da sadece bir bölüm aracıyla incelerdim. Bu, bölüm meta verisi hasarıyla tam dosya sistemi bozulması arasında hangisiyle uğraştığınızı belirlemeye yardımcı olur.
Gerçek dosya kurtarma için, Disk Drill oldukça mantıklı bir seçim çünkü önce onarım zorlamadan RAW bölüm kurtarmayı destekliyor ve önizleme, saatlerinizi boşa harcamadan önce dosyalarınızın gerçekten orada olup olmadığını kontrol etmek için kullanışlı. Yine de kurtarılan verileri başka bir yere kaydederdim, bariz şekilde.
Ayrıca, herhangi bir initialize disk istemini atlayın. İnsanları yakalayan şey bu oluyor.
Herhangi bir şeye dokunmadan önce basit bir genel bakış istiyorsanız, şu Disk Drill incelemesi ve RAW sürücü kurtarma rehberi çoğu metin duvarından daha kolay takip edilir.
Her şeyden önce bir kontrol daha eklerdim; diğerleri buna sadece hafifçe değinmiş: sorun yalnızca dosya sistemiyle mi sınırlı, yoksa Windows diskin geometrisini yanlış mı okuyor, bunu doğrulayın.
Hızlı yol:
- Disk Yönetimi’ni açın
- Bölüm boyutunun sürücünün olması gereken boyutla eşleşip eşleşmediğini kontrol edin
- RAW, Ayrılmamış olarak mı göründüğünü ya da sadece sürücü harfi mi olmadığını kontrol edin
- Yönetici terminali açın ve
diskpart, ardındanlist diskvelist volumekomutlarını çalıştırın
Birim beklenen boyutla oradaysa, bu dosya sistemi hasarına işaret eder. Boyut anlamsızsa, herhangi bir kurtarma taramasına güvenmeden önce kutu, adaptör veya denetleyici sorunlarından şüphelenirdim. Bu noktada @yozora, @cacadordeestrelas ve @mikeappsreviewer tarafından verilen “kararlıysa tara” tavsiyesine biraz katılmıyorum. Kararlı olması her zaman doğru bilgi verdiği anlamına gelmez.
Bir şey daha: Windows sürekli düzeltme, biçimlendirme veya başlatma istemi gösteriyorsa diski tekrar tekrar bağlamayın. Bu istemler tuzaktır.
Disk mantık kontrollerini geçerse, önce verileri kurtarır, ancak ondan sonra onarımları düşünürdüm. Disk Drill bunun için uygundur çünkü dosyaları iyi önizler.
Disk Drill artıları:
- Bulunan dosyaları sıralamak kolay
- Önizleme, kurtarılabilirliği doğrulamaya yardımcı olur
- Önce onarım zorlamadan RAW birimler için iyi çalışır
Disk Drill eksileri:
- En ucuz seçenek değil
- Derin taramalar çok uzun sürebilir
- İmza tabanlı kurtarma yine de özgün adları/klasörleri kaybedebilir
Disk Drill iyi önizlemeler bulursa, verileri hemen başka bir diske kurtarın. Önizlemeler bozuksa, zaman kaybetmeyi bırakın ve imaj alma veya profesyonel kurtarmaya geçin. Bu önizleme testi, insanların düşündüğünden daha fazla şey söyler.